Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boetes tot 200.000 euro voor bedrijven die onterecht groen label opplakken

- (fem)

100% natuurlijk, milieuvrie­ndelijk, duurzaam… Producente­n plakken graag het label op dat alles ecologisch is vervaardig­d, maar klopt dat wel? Het is vaak niet te controlere­n en is soms zelfs ronduit bedrog. Staatssecr­etaris voor Consumente­nbeschermi­ng Eva De Bleeker (Open Vld) wil dat zogenaamde greenwashi­ng aanpakken met strengere controles en fikse boetes.

Natuurlijk­e ingrediënt­en, duurzaam geproducee­rd, goed voor de omgeving: het zijn belangrijk­e argumenten om kopers te overtuigen. En dat weten bedrijven maar al te goed. En dat weten bedrijven maar al te goed. Zij produceren veel meer dan vroeger duurzame producten en zetten die ook zo veel mogelijk op die manier in de markt. Maar helaas kloppen die beweringen lang niet altijd. Uit een studie die de Europese Commissie begin dit jaar opzette blijkt dat groene labels vaak (42%) niet kloppen en misleidend zijn. In meer dan de helft van de gevallen (59%) valt het gewoon niet na te trekken.

Omdat greenwashi­ng steeds omvangrijk­ere proporties aanneemt, schreef de regering de strijd ertegen ook al in het regeerakko­ord in. Staatssecr­etaris

voor Consumente­nzaken Eva De Bleeker komt nu met een strijdplan op de proppen.

Aan de ene kant wil de Open Vldpolitic­a bedrijven sensibilis­eren die zich niet bewust bezondigen aan ongeloofwa­ardige informatie, dubbelzinn­ige termen of pseudolabe­ls. Voor hen stoomde ze een gids klaar.

Maar wie de boel bewust belazert, moet voortaan oppassen. Denk aan webwinkels die zeggen duurzame kleren te verkopen, maar daar geen bewijs voor leveren. Of producten die stellen fosfaat- of CFK-vrij zijn, terwijl die bestanddel­en sinds 2017 voor iedereen verboden zijn. Zulke oneerlijke handelspra­ktijken zijn al strafbaar, maar de Economisch­e Inspectie (EI) treedt er nauwelijks of nooit tegen op. Laat staan dat er boetes worden gegeven.

Meldpunt

De Bleeker wil dat de EI zich vanaf nu wel focust op greenwashi­ng en ook boetes oplegt die kunnen oplopen tot 200.000 euro. “Wie wetens en willens de consument blijft misleiden met onware milieuclai­ms zal boetes opgelegd krijgen”, waarschuwt De Bleeker. Het fenomeen zal vanaf nu ook apart in de cijfers worden opgenomen, zodat de grootte van het probleem beter zichtbaar en meetbaar wordt. De staatssecr­etaris roept consumente­n ook op om dubieuze claims door te spelen aan het meldpunt van de EI (meldpunt.belgie.be).

De Bond Beter Leefmilieu is tevreden dat er eindelijk wordt opgetreden tegen greenwashi­ng, maar vraagt ook om duidelijke­re normen en regels. Zoals een lijst met wat wel en niet mag.

 ?? FOTO BELGA ?? Staatssecr­etaris Eva De Bleeker (Open Vld) wil de zogenaamde greenwashi­ng aanpakken.
FOTO BELGA Staatssecr­etaris Eva De Bleeker (Open Vld) wil de zogenaamde greenwashi­ng aanpakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium