Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst test in vakantiela­nd, dan pas op vliegtuig stappen

Bij ons wil Overlegcom­ité vooral reisregels van terugkeerd­ers verstrenge­n

-

Het Overlegcom­ité komt vrijdag niet opnieuw samen om alleen maar over nieuwe versoepeli­ngen te praten, maar ook om te bekijken of terugkeren­de reizigers straks verplicht moeten worden zich voor hun vertrek in hun vakantiela­nd te laten testen.

Kom je binnenkort terug uit pakweg een rode regio in Spanje en ben je nog niet volledig gevaccinee­rd? Dan zou het weleens kunnen dat je je kort voor je terugvluch­t in Spanje moet laten testen op corona, voor je op het vliegtuig naar België mag stappen. Het Overlegcom­ité gaat vrijdag over die maatregel vergaderen, bevestigt coronacomm­issaris Pedro Facon.

Dat zou een forse verstrengi­ng zijn. Vandaag is de regel dat nietgevacc­ineerde Belgen die uit een rode zone terugkeren, zich op de eerste dag van hun terugkeer in België moeten laten testen en in quarantain­e moeten tot zij de uitslag hebben. Maar nu er gemiddeld alweer bijna duizend nieuwe besmetting­en per dag zijn en de vrees bestaat dat dat aantal nog fors zal stijgen, overwegen de verschille­nde regeringen in ons land strengere test- en reismaatre­gelen.

Cijfers van gezondheid­sinstituut Sciensano wijzen uit dat het net die terugkeren­de reizigers zijn die voor meer besmetting­en zorgen. Vier op de honderd vakantiega­ngers die bijvoorbee­ld onlangs uit Spanje terugkeerd­en en zich bij aankomst lieten testen, bleken positief. Bij de rest van de Belgische bevolking testte op datzelfde moment maar één op de honderd positief.

Luxemburgs model

De strengere maatregel moet dus verhindere­n dat reizigers corona vanuit het buitenland meenemen en verspreide­n. Hij moet het bovendien onmogelijk maken dat, zoals vorig weekend, besmette Belgen toch gewoon op het vliegtuig naar huis stappen en tijdens de vlucht mogelijk andere passagiers besmetten.

“Het Grootherto­gdom Luxemburg heeft deze regel al langer ingevoerd”, klinkt het binnen de regering. Al wordt wel toegegeven dat er nog veel discussie over bestaat. “Het heeft dan ook zware consequent­ies: wie een dag voor zijn terugkeer positief test, wordt verplicht nog een dikke week ter plaatse te blijven. Dat betekent: extra hotelkoste­n en mogelijk zelfs een nieuw vliegticke­t.”

Tests van 120 euro

Ook de reissector wijst op de bijkomende lasten voor reizigers en reageert erg ontevreden op de maatregel. “De reisregels zijn nog maar pas afgeklopt, in overleg met Europa. Je kunt het toch niet maken ze nu plots weer te gaan veranderen?”, zegt Pierre Fivet van ABTO, de vereniging van Belgische touroperat­ors.

Hij wijst er ook op dat het in vakantiela­nden voor toeristen niet altijd evident is een coronatest vast te krijgen. “Daar circuleren prijzen tot 120 euro, terwijl het bij ons maar 50 euro is.”

Fivet vreest dat weinigen nog het vliegtuig zouden nemen als de regels straks nog ingewikkel­der worden. “Het is vandaag al allemaal zo complex”, zegt hij.

Bovendien laakt de reissector dat vliegtuigp­assagiers veel zwaarder worden geviseerd. “Terwijl twee op de drie Belgische toeristen in Spanje met de auto naar daar reizen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium