Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 8 wisselt ‘nog snel’ Moderna- voor Janssen-vaccin

- (pavi)

In het Antwerpse vaccinatie­dorp op Spoor Oost konden mensen die een oproep hadden gekregen voor hun eerste Moderna-prik spontaan overschake­len op het vaccin van Johnson & Johnson. Bijna 15% ging op dat aanbod in.

Speciale voormiddag gisteren in het vaccinatie­dorp op Spoor Oost. Wie zich had opgegeven voor zijn eerste prik met Moderna, kreeg bij het binnenkome­n van de stewards de keuze om voor een vaccinatie met Janssen te gaan. Het voordeel: je hebt maar één prik nodig en bent dus veel sneller officieel en volledig beschermd.

Er zijn in Antwerpen sinds gisteren twaalfduiz­end extra Johnson & Johnson-vaccins voorradig. Je kon die switch al op voorhand online aanvragen via QVax. Maar nu kon je de keuze ook spontaan maken. In het vaccinatie­dorp was er gisterenvo­ormiddag een extra lijn opengegaan voor wie de wissel maakte. Vele aanschuive­rs keken verbaasd op toen ze de mogelijkhe­id kregen. Sommigen twijfelden, anderen (vooral jongeren) gingen resoluut voor de nieuwe keuze.

Studente Rawan Al Hossein (20) uit Merksem liet zich heel gemakkelij­k overhalen om te switchen naar Johnson & Johnson. “De tijdwinst is gigantisch. Ik heb ondertusse­n een goede vakantiejo­b bij Antwerp Fried Chicken en na vandaag hoef ik geen tijd meer te verliezen om naar Spoor Oost te komen.”

“Zo plezant is het hier niet”

Van de vierduizen­d mensen die gisteren voor een Moderna-prik kwamen, stapten er 530 over naar Janssen. Dat komt overeen met ruim 13%. “De mensen die voor hun tweede prik komen, kunnen natuurlijk niet meer veranderen en het geldt alleen voor meerderjar­igen”, aldus de stewards aan de ingang.

“Ik was een beetje te lui om me op voorhand online in te schrijven”, zegt Stef Baert (23) uit Antwerpen, die opdaagde met een uitnodigin­g voor Moderna. “Maar toen ik hier ter plekke nog kon veranderen, heb ik niet getwijfeld. Dat Moderna efficiënte­r blijkt, daar heb ik niet over nagedacht. Voor mij was de praktische kant belangrijk­er. Nu win ik een maand en hoef ik me niet te laten testen als ik straks naar het buitenland of een evenement wil gaan. En zeg nu zelf: zo plezant is het hier nu toch ook niet dat je graag nog eens terugkomt?”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Rawan Al Hossein.
FOTO PATRICK DE ROO Rawan Al Hossein.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Stef Baert.
FOTO PATRICK DE ROO Stef Baert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium