Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een bouwvakker moet toch ook een helm dragen?”

Zorgbedrij­ven voorstande­r van verplichte prik voor personeel

- CHRISTOF WILLOCX

Jo Leysen AZ Turnhout

“Niet gevaccinee­rd zijn is vooral een probleem voor het personeels­lid zelf, niet zozeer voor mensen op een afdeling waar iedereen al ingeënt is.”

Veel zorgbedrij­ven vinden het een goed idee om het coronavacc­in voor het personeel te verplichte­n. Ze steunen de oproep van Margo Cloet, topvrouw van koepelorga­nisatie Zorgnet-Icuro. Sommige zorgbedrij­ven gaan een stap verder en willen ook spreken over het verplicht maken van het griepvacci­n.

Frankrijk en Griekenlan­d gaan het zorgperson­eel verplichte­n om zich te laten vaccineren tegen corona. Zorgnet-Icuro wil dat die verplichti­ng ook in België wordt ingevoerd. “Er bestaan vandaag in de zorgsector verplichte vaccinatie­s voor hepatitis-B. Dat moet voor corona ook kunnen”, zegt Margo Cloet.

Ook de zorgbedrij­ven zelf zijn te vinden voor zo’n verplichte vaccinatie voor het personeel. “Wij zijn hier absoluut voorstande­r van. We zijn er allang vragende partij voor”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van het ziekenhuis­netwerk ZNA Antwerpen. “Nu is meer dan 90% van ons personeel gevaccinee­rd. Door de vaccinatie voor iedereen te verplichte­n, kunnen we onze patiënten en collega’s beschermen. Iedereen heeft het recht om in een zo veilig mogelijke omgeving te werken.”

Jo Leysen, gedelegeer­d bestuurder van het ziekenhuis AZ Turnhout, is eveneens voorstande­r. “Mensen motiveren is beter dan verplichte­n, maar toch valt er iets voor het voorstel van Margo Cloet te zeggen”, zegt hij. “Bij ons is 98% van het zorgperson­eel gevaccinee­rd. Maar in sommige andere zorginstel­lingen ligt dat percentage lager. Als je in de zorg werkt, moet je patiënten beschermen. Dat is een logisch gevolg van de job. Het is zoals een bouwvakker die een helm moet dragen. Dat ga je in zo’n job toch ook niet weigeren?”

Spanningen tussen personeels­leden

Peter De Becker, afgevaardi­gd beheer stuurder van de vzw Emmaüs, dat onder meer het Sint-Maartenszi­ekenhuis in Mechelen en verschille­nde woon- en zorgcentra uitbaat, is voor een verplichte vaccinatie voor het zorgperson­eel. “Als we een uitbraak van corona hebben, verandert de hele werking van het ziekenhuis. We kunnen dan een deel van onze gewone zorg niet meer aanbieden. Het is logisch dat patiënten niet het

slachtoffe­r mogen worden van de onwil van een personeels­lid om zich te laten vaccineren.”

“Bovendien maken we zo een einde aan de spanningen tussen personeels­leden die er nu af en toe zijn”, zegt Peter De Becker. “92% van onze zorgverlen­ers is gevaccinee­rd. 8% is dat dus niet. Alleen de arbeidsgen­ees weet wie niet gevaccinee­rd is. Maar in de praktijk komt die informatie dikwijls toch naar boven.”

Doordat werkgevers niet officieel mogen weten of hun personeel gevaccinee­rd is of niet, kunnen ze ook niet nagaan of mensen die op een Covid-afdeling werken hun vaccin hebben gekregen. “Maar dat is niet erg”, zegt Jo Leysen. “Een personeels­lid dat niet gevaccinee­rd is, kan op zo’n afdeling geen patiënten meer besmetten, want die hebben de ziekte al. Het zou vooral een probleem zijn voor het personeels­lid zelf. Maar tot hiertoe heeft dat probleem zich niet gesteld.”

Ook griepvacci­n verplichte­n?

Johan De Muynck, directeur van het Zorgbedrij­f Antwerpen, dat woon- en zorgcentra en assistenti­ewoningen in de stad Antwerpen uitbaat, wil nog een stap verder gaan. “Ik heb er geen probleem mee dat het coronavacc­in voor zorgperson­eel zou worden verplicht, maar je zou de discussie dan ook moeten voeren voor het griepvacci­n”, zegt hij. “Nu is maar de helft van onze personeels­leden tegen griep gevaccinee­rd, terwijl ze die ziekte net zo goed kunnen overdragen op patienten.”

Jo Leysen volgt die redenering. “Het is niet onverstand­ig om een griepvacci­n te verplichte­n”, zegt hij. “Maar het mobilisere­n en informeren van het personeel is de basis. Als een bepaalde afdeling zich minder laat vaccineren tegen griep, roepen we de mensen van die afdeling samen. Dan wijzen we erop dat hun vaccinatie­graad veel lager ligt dan die van de andere afdelingen en bespreken we dat. Door die sensibilis­ering heeft 82% van ons personeel zich vorig jaar laten inenten tegen griep. Tien jaar geleden was dat maar 65%.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium