Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij mij geen gsm’s aan tafel en al zéker niet in bed”

Tatyana Beloy (36) hoopt met ‘What the #!?’ tieners los te trekken van online wereld

- JENS VANCAENEGH­EM

Voor iemand die erg bedrijvig is op Instagram – en via dat kanaal zelfs geld verdient – is Tatyana Beloy (36) opvallend kritisch voor sociale media. De actrice en presentatr­ice bracht een boek uit waarin ze prille tieners net voorbij hun schermpje wil doen kijken, weer naar de analoge wereld. “Als ik één iets merk bij jongeren, dan is het wel dat hun leven niet rijker wordt van sociale media. Ze worden er alleen maar onzeker van.”

Grote vakantie. Twee maanden lang de kinderen zinvol bezighoude­n. Voor je het goed en wel beseft hebben smartphone­s en tablets de kinderbrei­nen volledig ingepalmd. Actrice en presentatr­ice Tatyana Beloy brengt redding. In haar nieuwste boek What the #?! (Lees als ‘What the hashtag?!’) wil ze kinderen tussen 10 en 14 jaar wat losweken van die virtuele wereld. “Ik heb niets tegen sociale media, maar ik merk toch dat kinderen er niet gelukkiger van worden.” Tatyana heeft recht van spreken, want al tien jaar is ze met haar musicalkam­pen Supastar ondergedom­peld in de leefwereld van kinderen en tieners.

Je boek begint nochtans met tips om een viraal TikTok-filmpje te maken.

Tatyana Beloy: Het is een realiteit dat tieners daarmee bezig zijn. Ik

wijs hen graag de weg om dat op een goede manier te doen. Door hen te confronter­en met facts and

figures hoop ik ook dat ze zich bewuster worden van waarmee ze bezig zijn. Voor een meisje duurt het gemiddeld negen minuten voor ze klaar is om een selfie te maken: dat is toch veelzeggen­d?

Net daarom: moeten we hen niet weghouden van sociale media?

Het is een kwestie van de juiste ba

lans te vinden. Voor de stad Oostende hebben we met Supastar bijvoorbee­ld een TikTok-wandeling georganise­erd. We voelen dat tieners nooit willen gaan wandelen of niet op stap willen met hun ouders. Op die wandeling gebeurde dat wel: ze zagen cultuur, trokken op met hun ouders, waren in beweging én maakten tegelijker­tijd filmpjes. Dat is gewoon het beste van twee werelden.

Welke gevaren schuilen er volgens jou in al dat scrollen?

Dat kinderen zich onzeker voelen en constant gaan vergelijke­n met anderen. Eén meisje vertelde hoe ze zelf te weinig geld heeft voor merkkledij en haar vriendinne­n wel. Die posten daar dan constant foto’s van. Ik hoor er niet bij, zei dat meisje. Ik vind dat shocking. Als dertiger kan je jezelf al beter relativere­n, maar als je 14 jaar bent? Dat

moet ontzettend zwaar zijn. Ik zou nu niet jong willen zijn.

Snap je dat veel ouders bang zijn om hun kinderen los te laten op sociale media?

Zeker. Online kan er veel verkeerd lopen, dat heb ik zelf ook al ondervonde­n. Ik heb verschille­nde naaktscène­s gespeeld in de serie

Gent West en enkele beelden daarvan zijn op een website beland waar je dat echt niet wilt. Je wilt controle hebben, maar soms kan dat gewoon niet. Daarom moeten we kinderen tonen dat er veel meer is dan die online wereld.

Als ouder is het ook kwestie van het goede voorbeeld te geven. Hoe ga je zelf met je smartphone om?

Ik zie wel dat er in veel gezinnen ruzie komt over die schermtijd en dat het voor ouders moeilijk is om daar concrete afspraken over te maken. Het is een wereld waar we allemaal graag in vertoeven, maar waar weinig regels over bestaan. Ik praat er veel over met mijn man. Als er bezoek komt, zal de gsm nooit op tafel liggen. Ook in onze slaapkamer is die verboden. Niet alleen omdat ik dat totally not sexy vind, maar dan babbel je ook veel minder. Ik heb op mijn Instagram ook ingesteld dat ik na twintig minuten scrollen een melding krijg. Zo blijf ik me bewust van mijn schermtijd.

Je bent eigenlijk heel kritisch voor sociale media.

Ik kan er niet tegen zijn, want mijn eigen zaak draait dankzij de online wereld. De promotie van Supastar gebeurt volledig via Instagram. Maar als ik zie dat veel mensen wel een uur kunnen scrollen en helemaal geen tijd hebben om te sporten, vrienden te bezoeken of hun bomma te bellen, dan denk ik: trek je sportschoe­nen aan en ga een uurtje wandelen. Daar ga je veel gelukkiger van worden.

Tatyana Beloy Presentatr­ice, actrice

“Al die sociale media, dat moet zwaar zijn voor tieners. Ik zou nu niet jong willen zijn.”

 ?? FOTO DBA ?? Al tien jaar dompelt Tatyana Beloy zich onder in de leefwereld van tieners tijdens het musicalkam­p
Supastar.
FOTO DBA Al tien jaar dompelt Tatyana Beloy zich onder in de leefwereld van tieners tijdens het musicalkam­p Supastar.
 ??  ?? What the #!? van Tatyana Beloy wordt uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en kost 19,99 euro
What the #!? van Tatyana Beloy wordt uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en kost 19,99 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium