Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom uit Van der Schueren zijn ongenoegen in de krant en niet tegen ons in de ploegbus?”

Geprikkeld­e Jan Bakelants grijpt naast ritzege

- (jpdv)

Jan Bakelants is soms grappig, soms cynisch, maar niet vaak emotioneel. Toch vocht hij gisteren in de interviewz­one tegen de tranen. Eerst voor de camera van Eurosport, later weer bij VTM. Dat had te maken met dochter Julia, die gisteren haar vijfde verjaardag vierde. Het gebaar dat Bakelants aan de finish maakte was voor haar bedoeld. “Bij haar geboorte zat ik vijf jaar geleden ook in de Tour en toen ben ik niet naar huis gegaan. Daar heb ik vandaag vaak aan gedacht.” Toch zat er ook boosheid achter Bakelants’ tranen. Het interview van ploegleide­r Hilaire Van der Schueren dat gisteren in deze krant stond, lag hem danig op de lever. “Ik verslikte me ’s ochtends in mijn koffie. Als er zoveel ongenoegen is over de ploeg, waarom staat dat dan in de krant en heb ik dat nog niet op de ploegbus gehoord?”

Van der Schueren wond zich in het interview op over het feit dat Intermarch­é-Wanty Gobert te weinig in beeld rijdt. Hij noemde specifiek Jan Bakelants bij naam, die “zondag mee had moeten zijn in de groep van 32.” Het is een kritiek die Bakelants niet goed begrijpt. “De ploeg heeft de sportieve keuze gemaakt – niet mijn keuze, voor alle duidelijkh­eid – om hier voor een klassement te rijden. Dan is het logisch dat er minder renners mee zijn in een ontsnappin­g. Je kan je ook afvragen wat het meest waardevol is: meegaan in kansloze ontsnappin­gen voor tv-minuten zoals Yoann Offredo dat vroeger deed, of wat selectieve­r kiezen voor ontsnappin­gen die tot het einde voorop blijven. Sportief is dat laatste zeker een grotere prestatie.”

Kleingeld

Van der Schueren viseerde ook sprinter Danny van Poppel, die nog niet verder kwam dan een vijfde plaats en bij wie “het in zijn hoofd zit”. Al die kritiek samen zorgt voor onbegrip bij Bakelants. “Ik vind dat Hilaire zich maar zwak uitdrukt”, zegt hij. “Het had diplomatis­cher gekund. Je moet ook rekening houden met het rennersmat­eriaal dat je ter beschikkin­g hebt.” Bakelants verwijst specifiek naar het budget van Intermarch­é-Wanty Gobert, het laagste in de World Tour. “We rijden hier rond met acht coureurs. Als je het loon van die mensen optelt, is dat geen miljoen. Verre van. Ik weet wat ik heb en dat is kleingeld. Dan moet je niet afgemeten worden aan de maatstaven van de andere ploegen. Eén renner bij Ineos of Deceuninck – Quick-Step kost meer dan heel onze Tourploeg samen.”

Voor Bakelants is het te simpel om alleen naar uitslagen te kijken, zonder de omstandigh­eden te kennen. “Journalist­en vragen:

Hoe evalueer je de Tour? Dan zeg

ik: Niet slecht, maar je hebt ook wat geluk nodig. Als ik dat zeg, word ik net niet in mijn gezicht uitgelache­n. Het feit dat ik vier jaar geleden mijn rug heb gebroken, daar wordt door sommigen ook licht aan voorbijgeg­aan.”

Ook dat zat gisteren achter de tranen van Bakelants. Na zijn zware crash in de Ronde van Lombardije in 2017 revalideer­de hij hard om terug te keren in de sport. Hij wilde een afscheid op zijn voorwaarde­n. Gisteren had zo’n orgelpunt kunnen zijn. “Als ik had gewonnen,” zegt Bakelants, “dan was ik nu renner af. Helaas is het niet gelukt. En ik doe er ook niet flauw over: Patrick Konrad was sterker. Zoals ik ook weet dat er in deze Tour sterkere renners zijn dan ik. Maar op zijn minst heb ik getoond dat ik nog een beetje met de fiets kan rijden.”

“Op zijn minst heb ik getoond dat ik nog een beetje met de fiets kan rijden.” “Als ik had gewonnen, dan was ik nu renner af.” Jan Bakelants Intermarch­é-Wanty Gobert

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? In Sint-Gaudens miste Jan Bakelants (35) een ritzege die zoveel tegelijk had kunnen betekenen: de allermoois­te ode aan dochter Julia, het best mogelijke antwoord op de kritiek van ploegleide­r Hilaire van der Schueren. En het perfecte einde van zijn carrière.
Jan Bakelants leidt.
FOTO BELGA In Sint-Gaudens miste Jan Bakelants (35) een ritzege die zoveel tegelijk had kunnen betekenen: de allermoois­te ode aan dochter Julia, het best mogelijke antwoord op de kritiek van ploegleide­r Hilaire van der Schueren. En het perfecte einde van zijn carrière. Jan Bakelants leidt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium