Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze auto dreef voorbij”

Kolkende rivier houdt Ekers koppel en drie tieners vast in hotel in Theux

- BIJOU VAN DER BORST

Barbara Matthyssen (38) en Robby Embrechts (46) uit Ekeren zitten met hun kinderen vast in Hôtel Du Perron in Theux. Door het noodweer stroomt het water er tot twee meter hoog door de straten. “Als een van de weinigen zitten we nog vast. Het enige wat we kunnen doen, is wachten en hopen dat het snel voorbij is.”

De politie, de brandweer, het Rode Kruis en de Civiele Beschermin­g probeerden gisteren zo veel mogelijk mensen uit Theux te evacueren. Na de hevige regenval in het gebied kolkte het water twee meter hoog door de straten van het dorp. Maar voor Barbara en Robby uit Ekeren mocht de hulp niet baten. “Als een van de weinigen zitten we hier in ons hotel. Ook de eigenaars hebben we niet meer gezien”, vertelt Barbara ons via de telefoon. “De Civiele Beschermin­g probeerde hier nog te geraken, maar het water stond al te hoog. Het leger is gestopt op de hoek van de straat.”

Vanuit het hotelraam zag het gezin hoe het dorp overspoeld werd door een kolkende rivier. “Het enige wat we kunnen doen, is wachten en hopen tot het snel voorbij is. De auto’s drijven door de straten, die van ons is ook gepasseerd. Maar ja, je kijkt machteloos toe. Ondertusse­n is onze wagen uit het oog. Het dak zagen we al niet meer door de hoogte van het water.”

Ramen gebarsten

Het koppel heeft zich samen met de twee tienerdoch­ters en het vriendje van een van de dochters in veiligheid gebracht op de tweede verdieping van het hotel. De elektricit­eit is uitgevalle­n. De tieners panikeerde­n toch even, vertelt Barbara. “We zagen de ramen van hiernaast barsten door de druk van het water. Van een huis op de hoek is een deel afgebrokke­ld en meegenomen.” Ondertusse­n is de rust wat teruggekee­rd. In het laatste avondlicht legden de kinderen een kaartje.

Barbara kon de kamers van het tweede betreden omdat ze voordat het water te hoog stond de sleutels had gepakt bij de receptie. Ook ging ze op zoek naar eten om de nacht door te komen. “Het eten van ons ontbijt stond nog beneden in de ijskast, dus dat heb ik gepakt, met wat flessen water.”

Het gezin arriveerde hier dinsdag pas voor een vakantie die zonder wateroverl­ast een week zou duren, maar nu willen ze zo snel mogelijk naar huis. “We hopen dat familie ons zo snel mogelijk kan ophalen.”

Het water is ondertusse­n aan het dalen, maar het is nog bang afwachten wat de nacht zal brengen. Er is opnieuw regen voorspeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium