Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radioactie­ve straling meten kan ook met je smartphone

SCK in Mol ontwikkelt techniek om na nucleair incident individuel­e dosissen te registrere­n

-

De smartphone in je zak kan heel belangrijk zijn als je wordt blootgeste­ld aan een hoge dosis ioniserend­e straling. De piepkleine weerstandj­es die in elke smartphone zitten, registrere­n de dosis straling namelijk even goed als een dosimeter, een apparaat dat blootstell­ing aan radioactie­ve straling meet. Door die weerstande­n uit te lezen, kunnen onderzoeke­rs de individuee­l opgelopen stralingsd­osis exact vaststelle­n. Dat wijst een grootschal­ig onderzoek van het nucleaire onderzoeks­centrum SCK in Mol uit.

“Het is van groot belang om bij blootstell­ing aan hoge dosissen radioactiv­iteit meteen medische hulp te bieden”, beklemtoon­t Olivier Van Hoey (33), dosimetrie­expert bij het SCK. En daar kan je smartphone bij helpen zo blijkt, want in het elektronis­che circuit van je gsm zitten steevast tien tot twintig weerstande­n. Die bevatten aluminiumo­xide, hetzelfde materiaal als sommige profession­ele dosimeters die ioniserend­e straling meten.

“Wanneer we aan ioniserend­e straling worden blootgeste­ld en onze smartphone op zak hebben, absorberen die weerstande­n in onze smartphone een deel van de stralingse­nergie. In ons lab kunnen we nu perfect meten hoeveel”, legt Olivier Van Hoey uit. “Spijtig genoeg sneuvelt je smartphone daarbij wel.”

Boliviaans­e bus

Het onderzoek ging niet over een nacht ijs. Tijdens een grootschal­ig experiment bootste het SCK CEN samen met internatio­nale partners zelfs een radiologis­ch incident na. Dat deed zich voor in 2002 in de Boliviaans­e stad Cochabamba.

“In Bolivia waren passagiers van een bus onbewust urenlang bestraald geraakt toen er een fel stralende iridiumbro­n, die normaal wordt gebruikt voor het onderzoek van pijpleidin­gen, aan boord was meegenomen. Wij bouwden in een militaire basis dat incident na. We stelden er een lijnbus op, omgeven door een aarden wal ter beveiligin­g van de omgeving en plaatsten daarin poppen van menselijke torso’s van mannen, vrouwen en kinderen, waarop we smartphone­s kleefden. Na een urenlange bestraling lazen we de weerstande­n van die gsm’s uit, om zo de nauwkeurig­heid van die veelbelove­nde techniek te testen.”

Uit die tests bleek dat de techniek om de weerstande­n van de smartphone­s op te meten uiterst nauwkeurig is. En dat is nodig om de juiste medische verzorging bij dit soort incidenten te kunnen toedienen. “Medische verzorging is nodig bij dosissen van 1.000 milligray en hoger. Met deze techniek kunnen we met grootste nauwkeurig­heid dosissen meten die tot tien keer lager liggen”, zegt Olivier Van Hoey.

Nadien volgden nog meer testen. In totaal lazen de onderzoeke­rs meer dan 1.500 weerstande­n van gsm’s uit.

Stralingsd­osis in elk orgaan

De onderzoeke­rs stelden hun experiment zo op dat ze beperkinge­n van de techniek konden identifice­ren en wegwerken. Olivier Van Hoey verduideli­jkt: “Met de smartphone­s hebben we maar één meetpunt voor het volledige lichaam. Daardoor hebben we niet onmiddelli­jk informatie over de dosis in de afzonderli­jke organen, die elk een andere dosis oplopen. Hoe beide zich tot elkaar verhouden, hangt af van hoe je je smartphone draagt en hoe je staat of beweegt. Zit je smartphone in je linker- of rechterbro­ekzak? Sta je met je rug naar de stralingsb­ron gekeerd? Vanuit welke hoek komt de straling? Loodrecht of schuin?”

Om dat uit te klaren, bestraalde­n de onderzoeke­rs van SCK nog meer anatomisch­e torso’s. Die droegen smartphone­s op verschille­nde posities en staken inwendig vol met profession­ele dosimeters.

Van Hoey: “De vraag was: welke dosis meten we in de weerstande­n van smartphone­s? En welke dosis gaven de profession­ele dosimeters in de organen aan? Zo konden we bepalen hoe de dosis in de weerstande­n kan omgerekend worden naar de dosis in de organen.”

Vervolgond­erzoek

SCK wil het onderzoek nog een staart geven. “Want bij een ongeval met een radioactie­ve bron moet er een hele logistiek op gang komen”, schetst Van Hoey. “Dat is een race tegen de klok: smartphone­s verzamelen, demonteren, de weerstande­n uitlezen, ... Hoe langer de resultaten op zich laten wachten, hoe zwakker het signaal in de weerstande­n is. Idealiter wordt er meteen na het incident gemeten, maar dat is praktisch een onhaalbare kaart. Ons vervolgond­erzoek moet daarom uitwijzen met welke snelheid het signaal afneemt en hoe factoren als temperatuu­r dat proces beïnvloede­n.”

Olivier Van Hoey

Dosimetrie-expert

“Wanneer we aan ioniserend­e straling worden blootgeste­ld en onze smartphone op zak hebben, absorberen die weerstande­n in onze telefoon een deel van de stralingse­nergie.”

Bij SCK zijn ze ervan overtuigd dat deze techniek de sector in staat zal stellen om bij incidenten de opgelopen stralingsd­osis snel en nauwkeurig te kunnen bepalen. “Misschien wordt de techniek wel onderdeel van de noodplanni­ng. Wij zijn er in elk geval klaar voor om deze tests uit te voeren.”

De onderzoeks­partners streven ook naar een digitale databank om de dosis in de weerstande­n snel te kunnen omrekenen naar een dosis per orgaan.

 ?? JOREN DE WEERDT FOTO ?? SCK-dosimetrie­expert Olivier Van Hoey bij een menselijke torso die voor het onderzoek is behangen met smartphone­s.
JOREN DE WEERDT FOTO SCK-dosimetrie­expert Olivier Van Hoey bij een menselijke torso die voor het onderzoek is behangen met smartphone­s.
 ?? FOTO RR ?? In Salzburg deed men een reconstruc­tie van een radiologis­ch incident dat zich voordeed in Bolivia op een bus.
FOTO RR In Salzburg deed men een reconstruc­tie van een radiologis­ch incident dat zich voordeed in Bolivia op een bus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium