Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sowieso coronapas voor events

De ene ziet het als een versoepeli­ng, de andere als een verstrengi­ng, maar ...

- HANNES HEYNDERICK­X

Heb je straks je Covid Safe Ticket alleen maar nodig voor Pukkelpop, of heb je er ook één nodig voor het lokale dorpsfeest? Die discussie hangt boven het Overlegcom­ité van vrijdag. Opvallend: er circuleren verschille­nde interpreta­ties van de uitbreidin­g van de coronapas. Minister Vandenbrou­cke wil zo de regels aanscherpe­n. De Vlaamse regering en de premier zien er vooral een versoepeli­ng in.

Ondanks felle kritiek van de corona-experten gaan de versoepeli­ngen die voor de maand augustus gepland stonden gewoon door. Dat wil zeggen: evenemente­n met een maximum van drieduizen­d aanwezigen binnen en vijfduizen­d buiten. Die moeten wel steeds een mondmasker dragen en afstand houden. Daarnaast kunnen er ook massa-evenemente­n plaatsvind­en, zoals Pukkelpop, die tot 75.000 mensen mogen ontvangen. Voorwaarde daar is wel dat elke deelnemer ofwel volledig gevaccinee­rd is ofwel getest, én dat kan bewijzen met een Covid Safe Ticket – een afgeleide van het coronapasp­oort voor reizen.

Maar minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) wil nu dat ook kleinere evenemente­n gaan controlere­n of aanwezigen wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Het idee daarachter is simpel: dan pas kan je echt garanderen dat er een coronavrij­e omgeving ontstaat, omdat iedereen beschermd is of niet besmetteli­jk is. Vandenbrou­cke wil de pas verplichte­n voor alle events die een bepaald bezoekersa­antal overschrij­den.

Hij krijgt daarvoor bijval van coronacomm­issaris Pedro Facon. Die zei gisteren al dat “hij er voorstande­r van is om het Covid Safe Ticket verplicht in te voeren voor kleinere evenemente­n”. “Maar hoever we daarin gaan, is een politieke kwestie”, zei hij. Die interpreta­tie laat weinig aan de verbeeldin­g over: dat is een aanscherpi­ng, want je zal gevaccinee­rd of getest moeten zijn om naar een middelgroo­t evenement te kunnen. Wie weet zelfs om het buurtfeest bij te wonen.

Events beslissen zelf

De Vlaamse regering en onder andere premier Alexander De Croo (Open Vld) willen het Covid Safe Ticket óók uitbreiden, maar ze hebben toch een andere uitwerking voor ogen. Zo willen zij dat organisato­ren van kleinere evenemente­n zélf kunnen bepalen of ze de coronapas al dan niet aanvaarden als toegangsti­cket.

De organisato­ren die beslissen om het Covid Safe Ticket links te laten liggen, blijven dan gewoon gebonden aan de normale regels. Maximaal vijfduizen­d aanwezigen buiten, en verplichte social distancing en mondmasker­s. Wie de coronapas wel invoert, kan net als de massa-evenemente­n zoals Pukkelpop alle beperkende maatregele­n op het event loslaten. Dan kan er dus weer naar hartenlust gedanst worden, en mag iedereen opnieuw knuffels geven alsof corona nooit heeft bestaan.

Van de evenemente­nsector krijgt die uitwerking van het Covid Safe Ticket dan ook bijval. Niet onlogisch, aangezien op die manier veel meer evenemente­n kunnen doorgaan zónder sociale beperkinge­n. De vrije keuze van de organisato­r maakt dat een klein dansfestiv­al perfect zou kunnen doorgaan, mits het invoeren van het Covid Safe Ticket. Een rustig concert voor senioren kan perfect zonder pas, wanneer de organisato­r voorziet dat iedereen afstand zal houden. De eventsecto­r ziet er dan ook – net als de Vlaamse regering – vooral een versoepeli­ng in.

“Pasjesmaat­schappij”

De Croo zal op het Overlegcom­ité mogelijk wel tegenwind krijgen van die andere federale regeringsp­artij. MR kant zich samen met Ecolo immers tegen een al te wijdverspr­eid gebruik van het coronpaspo­ort. De “pasjesmaat­schappij” loert volgens hen om de hoek. Toch is het maar zeer de vraag of zij morgen op het Overlegcom­ité zullen verhindere­n dat méér evenemente­n van soepelere regels kunnen genieten.

DE CROO Ofwel coronapas en geen social distance, ofwel geen coronapas maar wél afstand VANDENBROU­CKE Voor zo goed als elk event coronapas verplichte­n

 ?? FOTO BELGA ?? Pukkelpop mag tot 75.000 mensen per dag ontvangen.
FOTO BELGA Pukkelpop mag tot 75.000 mensen per dag ontvangen.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium