Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoeveel kan een mens verdragen?”

Koppel uit Zoersel bouwde B&B in Portugal na brand weer op, nu is corona spelbreker

- TOM VETS www.ninho.be

Alweer een rotzomer voor Gerrit Wouters en Ann S’Heeren uit Zoersel. In 2017 emigreerde­n ze naar Portugal om er een B&B te starten. “Eerst teisterden bosbranden onze zaak en nu blijven de toeristen door corona weg”, zucht het koppel.

Het verhaal van Gerrit en Ann is veel mensen bijgebleve­n. Een week nadat het koppel met hun bed and breakfast Quinta O Ninho aan het VTM-programma Met Vier

in Bed had meegedaan, legden bosbranden zowat het hele Portugese dorp Monchique op 5 augustus 2018 in de as. Dankzij een crowdfundi­ng en veel helpende handen werd de B&B tegen halfweg 2019 heropgebou­wd. “We dachten in 2020 eindelijk goed van start te gaan, en toen was er corona”, zegt Ann. “In januari was de situatie heel slecht omdat de regering de mensen had toegelaten om samen Kerstmis te vieren. Op 16 januari kwam er opnieuw een lockdown van vijf weken waarna het weer de goede kant opging. Tot vijf weken geleden, toen de Britten in Portugal kwamen voetballen (de Champions League-finale tussen Chelsea en Manchester City vond plaats in Porto, red.), waarna de besmetting­scijfers hard zijn gestegen. Momenteel moet je een negatief coronacert­ificaat hebben als je van vrijdag- tot zondagavon­d op restaurant wil. Van 22.30 tot 5u is er een avondklok.”

In normale tijden zat de B&B nu vol. “Op dit moment (woensdag,

red.) is er slechts één kamer bezet. Donderdag komen er weer gasten toe. Mensen hebben veel vragen. Maar wie volledig gevaccinee­rd is, hoeft bij terugkeer in België niet in quarantain­e. We zien ook dat mensen pas op het laatste nippertje betalen. De reservatie­s zijn stilgevall­en. Deze week geen enkele boeking, vorige week eentje. Ik hou mijn hart vast voor augustus.

We kunnen niets anders doen dan weer afwachten.” Zwembad

“Je zit hier ver van de stad en veilig voor corona. Maar recent raadde minister Vandenbrou­cke reizen naar Portugal af. Zoiets is nefast voor ons. Ik hoop vooral dat er geen nieuwe quarantain­eplicht komt. Dan mogen we deze zomer vergeten”, zegt Gerrit. “We hebben nog 45 boekingen waarvan we hopen dat ze doorgaan. Er waren al vijftien annulaties.”

De schade door de bosbranden is ondertusse­n uitgewist. “Mensen schrikken ervan hoe groen het hier weer ziet. Helaas verging het de bevolking minder goed: van de zeventig afgebrande huizen zijn er drie heropgebou­wd. De situatie is schrijnend. Er zijn problemen met vergunning­en of ze hebben niet de middelen om hun huis te herstellen. Onze buurman woont nu in Alferce in een ouderenvoo­rziening, maar hij komt elke dag langs om de honden en varkens eten te geven. Zijn huis geraakt niet meer opgebouwd”, zegt Ann.

Door hun B&B terug op te bouwen, werden oorspronke­lijke schoonheid­sfoutjes weggewerkt. “Er is tijdens de lockdown vorig jaar een zwembad geïnstalle­erd, en er zijn een buitenkeuk­en en sprinklers­ystemen bijgekomen. We blijven bezig in de hoop ooit een normaal seizoen te draaien. We dachten vijf jaar nodig te hebben om definitief de wind in de zeilen te hebben, maar dat is anders uitgedraai­d. We moesten nog nooit mensen doorsturen.”

Zelfvoorzi­enend

De coronaverg­oedingen van de overheid zijn een lachertje. “Vorig jaar kregen we 400 euro, en dit jaar ook. Meer niet. Monchique zou ook iets organisere­n voor de bevolking, maar daar horen we niks meer van. Gelukkig zijn we zelfvoorzi­enend. We moeten geen water- of elektricit­eitsfactuu­r betalen. We wilden een warmtepomp plaatsen, maar die werken zijn uitgesteld. We zien eerst hoeveel geld er ter beschikkin­g is en beslissen dan wat we doen.”

Ondanks hun strijd tegen allerhande onheil, blijft het duo in Portugal. “Of toch zeker de komende jaren. Maar zeg nooit nooit. Hoeveel kan een mens verdragen? Heel wat collega’s hebben de boel al verkocht. We hebben reserves, maar we moeten in 2022 absoluut eens een topzomer meemaken”, besluit het koppel.

Gerrit en Ann

B&B Quinta O Ninho

“We hebben reserves, maar we moeten in 2022 absoluut eens een topzomer meemaken.”

 ?? FOTO'S RR ?? Het prachtige uitzicht vanuit bed and breakfast Quinta O Ninho.
FOTO'S RR Het prachtige uitzicht vanuit bed and breakfast Quinta O Ninho.
 ?? FOTO VTM ?? Gerrit Wouters en Ann S’Heeren.
FOTO VTM Gerrit Wouters en Ann S’Heeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium