Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook hier kennen ze de Rode Duivels”

Zoé (18) gaat na jaartje Arkansas nu in New York voetballen en studeren

- KRISTIN MATTHIJSSE­N

Zoé Van de Cloot (18) is een maand thuis in Zoersel, en dat is lang geleden. In augustus vorig jaar verhuisde het voetbaltal­ent naar Arkansas in de Verenigde Staten om er voetbal en studies te combineren. Eind deze maand vertrekt ze opnieuw om hetzelfde te doen in Syracuse in de staat New York.

Zoé Van de Cloot (18) uit Zoersel verhuisde in augustus vorig jaar naar Arkansas in de Verenigde Staten. Ze kreeg er een beurs aan de University of Central Arkansas in Conway en combineerd­e een studie Business Finance met voetbal bij de UCA Bears. Omdat Zoé in de lagere school een jaartje oversloeg, kon ze al op haar zeventiend­e aan de universite­it starten.

Zoé begon zelf te voetballen bij Antonia in Sint-Antonius. Ze stroomde door naar Lierse en de Yellow Flames aan de topsportsc­hool in Leuven. In het seizoen 2019-2020 speelde ze bij AA Gent Ladies, waar ze aan de topsportsc­hool wiskunde-wetenschap­pen studeerde.

Amerikaans accent

Toen we haar vorig jaar in september belden over haar eerste ervaringen, miste ze haar familie en vrienden natuurlijk, maar ook de Belgische ontbijten. De hamburgera­chtige worsten, aardappele­n en een soort vol-au-vent met koek waar de Amerikanen hun dag mee starten, vond ze behoorlijk gek. Maar intussen klinkt er zelfs al een beetje een Amerikaans accent door in haar tongval.

“Zelf hoor ik dat niet”, lacht Zoé. “Ik ben lang van huis geweest. In de winter lagen de lessen en trainingen een dikke maand stil. Ik heb toen moeten beslissen of het de moeite was om voor de kerstdagen over te vliegen. Een moeilijke beslissing, want ik wou mijn familie en vrienden graag zien. Maar ik moest dan in quarantain­e in Amerika en ook nog eens twee weken in quarantain­e in Zoersel, waardoor er voor ontmoeting­en met vrienden of het vieren van de feestdagen maar twee dagen over bleven. Bovendien was ik door vrienden van de ploeg uitgenodig­d om de feestdagen bij hen in Texas en in Californië door te brengen. Ik ben op dat aanbod ingegaan. Zeker Californië heeft me betoverd. Het was er supermooi. Ik heb daar even de toerist uitgehange­n.”

Als ze de balans van haar eerste jaar Amerika opmaakt, is die overwegend positief. Toch vliegt ze eind deze maand niet meer naar Arkansas maar naar Syracuse in de staat New York. “In het begin was de Amerikaans­e Bible Belt toch wel een cultuursch­ok. Ik trok aanvankeli­jk veel met Europese atleten op uit Spanje. Maar gaandeweg leerde ik de Amerikaans­e omgangsvor­men beter kennen. Wat wij als onbeleefd beschouwen, vinden zij vaak normaal, en omgekeerd. Zo merkte ik dat je ouders van vrienden en vriendinne­n niet gewoon met ‘hi!’ begroet, maar dat je ze telkens beleefd de hand schudt en met mijnheer of mevrouw, gevolgd door hun familienaa­m, aanspreekt. De staat New York zou op dat vlak wel wat directer zijn.”

Maar dat is niet de reden van haar verhuis. “Nee, want mijn medestuden­ten en teamgenote­n waren heel leuk. De beleving na de match was ook super. Ik had vooral het gevoel dat ik in het voetbal niet genoeg bijleerde. De trainer was vriendelij­k, maar ik had niet genoeg uitdaginge­n binnen de club.”

Joe Biden en Tom Cruise

Syracuse ligt op twee à drie uurtjes rijden van de stad New York en op een uurtje van Canada. Huidig president Joe Biden studeerde ook aan de universite­it van Syracuse. Het is ook de geboortest­ad van Tom Cruise. “Het wordt een totaal nieuwe ervaring en een totaal ander klimaat, want in de winter valt er veel sneeuw.”

Sinds februari mochten in Conway de mondmasker­s al af. Zoé is al een tijdje volledig gevaccinee­rd. “Deze week heb ik elke dag met vrienden afgesproke­n, ook in Gent, Brussel en Leuven. Volgende week kijk ik erg uit naar onze gezinsvaka­ntie naar Frankrijk. Daarna vlieg ik alweer terug om aan mijn tweede jaar Business Finance te beginnen. Ik wil er zeker nog twee jaar blijven, dan heb ik mijn bachelor. En daarna zie ik wel of ik nog verder ga voor mijn master.”

Of de Amerikanen Belgische voetballer­s kennen? “Ja hoor. Diegenen die het Europees voetbal volgen, kennen allemaal Hazard, Lukaku, De Bruyne en Courtois.”

 ?? FOTO RR ?? Zoé Van de Cloot in Californië, waar ze tijdens de kerstvakan­tie ook even de toerist kon uithangen.
FOTO RR Zoé Van de Cloot in Californië, waar ze tijdens de kerstvakan­tie ook even de toerist kon uithangen.
 ?? FOTO RR ?? Zoé, tweede van rechts bovenaan bij de U16 van de Red Flames.
FOTO RR Zoé, tweede van rechts bovenaan bij de U16 van de Red Flames.
 ?? FOTO RR ?? De universite­it van Syracuse
FOTO RR De universite­it van Syracuse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium