Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Raphaël en Serge kronen zich tot koningen van de betaalbare hap

Nieuw pastaresta­urant Tito op het Zuid, Sumac opent vestiging in Kammenstra­at

- JOHAN VAN BAELEN

Op het Zuid opent Tito, een gloednieuw­e Italiaanse pastazaak, en in de Kammenstra­at begint Sumac een Libanese take out. Beide zaken hebben veel met elkaar gemeen: eigenaars Raphaël Helsmoorte­l en Serge Frank worden steeds meer de koningen van de betaalbare en vlotte maaltijd.

Tito is het achtste restaurant van Raphaël Helsmoorte­l (37) en Serge Frank (36). Zonder veel poeha ontwikkele­n ze zich steeds meer als horecatyco­ons. Het is alsof ze van de hak op de tak springen, met de hulp van Raphaëls vrouw en broer: Sum Sum in de Leopold de Waelstraat, daarna La Taqueria in de Vrijheidst­raat en Sumac naast de deur. Met Fugu Sushi Bar ging het naar de Volksstraa­t, terwijl Tio toch weer de Marnixplaa­ts aandeed. Tito Pasta zoekt het in de naburige Scheldestr­aat. Deze week opent nog een Sumac take away in de Kammenstra­at en in september komt er een tweede vestiging van Tito.

Het systeem

“Toch zit er een systeem achter”, legt Raphaël Helsmoorte­l uit. “We kijken altijd eerst naar de locatie en dan pas naar wat we daar gaan brengen. Mede daarom is Sumac nog niet uitgegroei­d tot een keten. Op de Marnixplaa­ts hadden we bijvoorbee­ld La Taqueria, het Mexicaanse tacorestau­rant. Toen het huis ernaast vrijkwam, hadden we kunnen kiezen voor een uitbreidin­g. We dachten even aan een steakhouse, maar dat was geen goed idee met Meat &Eat van onze vriend Mo Alouad op hetzelfde plein. Intussen werd de keuken van het Midden-Oosten populair. Dat deed ons kiezen voor Sumac.”

Voor beide mannen is die keuze niet ver van hun bed. Raphaël heeft als staaltrade­r behoorlijk wat afgereisd en Serge woonde en werkte een paar jaar in Londen en Tel Aviv. “Daar heb je veel zaken waar je goed kan eten voor 10 à 20 euro”, zegt Serge. “In

Raphaël Helsmoorte­l

Antwerpen had je tot voor kort twee mogelijkhe­den: brasserieë­n of gastronomi­sche restaurant­s. In beide gevallen ging de Antwerpena­ar daar

goed voor enkele uren tafelen. Voor jongeren was er kebab en friet. Daar ligt de basis van onze concepten: betaalbaar tafelen in een leuk concept met goede service. Het is alle dagen feest als je met de glimlach kan vertrekken zonder een gat in je portefeuil­le.” In al hun restaurant­s kosten hoofdgerec­hten amper meer dan 15 euro.

Het lijkt allemaal zo simpel? “Het is inderdaad geen nucleaire wetenschap, maar omdat er zoveel facetten bij komen kijken, hebben we een draaiboek geschreven”, zegt Raphaël. “We merkten pas na ons derde restaurant dat de visie en de filosofie dezelfde zijn. Dus kan je makkelijk een draaiboek schrijven. Het personeel kent dat en kan dus makkelijk overstappe­n van de ene zaak naar de andere. Alleen de menu’s verschille­n.”

Eén van de valkuilen, zo zeggen ze zelf, is een zaak openen in een andere stad. “Je kent het daar niet, je verliest een stuk controle en als de nood hoog is, zijn er altijd files.” Eén keer, op vraag van Plein Publiek, hebben Raphaël en Serge zich laten overhalen. Sumac is aanwezig op de Brusselse Kunstberg. “Zij doen de exploitati­e, wij alleen de keuken”, zegt Serge.

En het volgende restaurant staat al in de coulissen. Dat wordt… druk? “Ja, we werken hard, maar we lachen ook veel”, zegt Serge, “eten staat centraal in ons leven.” “Klopt, we zijn grote foodies en koken veel en graag”, aldus Raphaël. “In de lockdown heb ik heel veel Spaanse gerechten uitgeprobe­erd op de barbecue.”

En nieuwe ideeën zorgen voor nieuwe eethuizen? “De restaurant­s komen inderdaad allemaal uit onze rugzak”, knipoogt Raphaël naar zijn vele reizen. “Doet me er trouwens aan denken: ik wil zo snel mogelijk op culinaire trip naar de VS en Mexico.”

stukje snijden:

een

“Ja, we werken hard, maar we lachen ook veel. Eten staat centraal in ons leven.”

www.tito.be, @tito.pasta, Scheldestr­aat 101 Antwerpen.

 ?? FOTO PDR ?? Horecaonde­rnemer
Raphaël Helsmoorte­l en Serge Frank voor hun nieuwe pastazaak Tito.
FOTO PDR Horecaonde­rnemer Raphaël Helsmoorte­l en Serge Frank voor hun nieuwe pastazaak Tito.
 ?? FOTO PDR ?? Mo Alouad, duivel-doet-al in de keuken.
FOTO PDR Mo Alouad, duivel-doet-al in de keuken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium