Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil ervaring opdoen die me in de toekomst van pas zal komen”

17jarige Noah Konteh maakt op 3.000 meter debuut op groot kampioensc­hap

- (basp)

Nog één nachtje slapen en dan moet Noah Konteh vrijdag vol aan de bak op de reeksen van de 3.000 meter op het EK U20 in Tallinn. De 17-jarige Brasschate­naar geeft zichzelf vijftig procent kans om de finale te halen.

Op de Nacht van de Atletiek op 3 juli hield Konteh een laatste testje op de 1.500 meter. Net terug van een trainingss­tage in Portugal liep hij daar met vermoeide benen naar een tijd van 3’50”93. Op het EK rekent hij wel op frisse benen.

“Na de Nacht van de Atletiek heb ik nog één heel zware training gedaan en die ging prima”, zegt de atleet van OLSE Merksem. “De conditie is oké.”

De topsportsc­hoolstuden­t plaatste zich voor het EK met een mooie tijd van 8’16”73. “Met die tijd zit ik op de inschrijvi­ngslijst zowat op de helft. Een finaleplaa­ts halen zou heel mooi zijn. Hoe ik die kans op een finale inschat? Ongeveer fiftyfifty. Veel zal natuurlijk afhangen van hoeveel atleten de finale zullen mogen lopen. Als er vijftien à zestien lopers naar de finale mogen, is het uiteraard makkelijke­r dan dat het er elf of twaalf zijn. Dat valt nog af te wachten. Dat krijgen we nog wel te horen.”

De loper van OLSE Merksem wil zo veel mogelijk opsteken van zijn debuut op een internatio­naal kampioensc­hap. “Ik zie dit eerste EK vooral als een leermoment en een kans om ervaring op te doen die in de toekomst nog van pas kan komen. Als ik de finale haal, ben ik bijvoorbee­ld heel benieuwd wat het zal geven om twee keer te lopen op korte tijd. Callroom, met het busje naar het stadion rijden, alles wat bij zo’n kampioensc­hap komt kijken... Dat wil ik eens heel graag meemaken.”

In een tactische koers moet Konteh in principe zijn mannetje kunnen staan. “Ik verkies eerder een tactische wedstrijd waarbij het traag begint en snel eindigt. Normaal gezien ben ik redelijk snel op het einde. Al weet ik natuurlijk niet hoe snel ik zal zijn tegen die Europese juniores. Dat wordt toch nog anders dan een wedstrijd in België. Maar voor mij toch liever een tactische dan een snelle koers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium