Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Asbest onschadeli­jk maken zonder object aan te tasten”

- JAN BRYS

Het Brasschaat­s bedrijf Art Salvage, gelegen in de wijk Driehoek, stapt mee in een grootschal­ig project van de Vlaamse overheid. Het doel is tegen 2040 het cultureel erfgoed asbestveil­ig te maken. Romy Ruigrok en Stefanie Bauvois nemen deze taak op zich.

Art Salvage is een Nederlands bedrijf dat vier jaar geleden een vestiging opende in de Brasschaat­se wijk Driehoek. Hun voornaamst­e activiteit­en bestaan erin musea bij te staan bij het restaurere­n en consolider­en van kunstwerke­n.

“We zijn nu in een grootschal­ig project gestapt, dat verloopt in samenwerki­ng met onder meer de Universite­it Antwerpen en de Expertisec­el voor Technisch, Wetenschap­pelijk en Industriee­l Erfgoed (ETWIE). Iedereen weet dat asbest schadelijk is voor de gezondheid van de mens. Daarom wordt het verwijderd uit daken en gebouwen. Maar ook in ons cultureel erfgoed zit veel asbest.

Het komt eropaan die asbest onschadeli­jk te maken zonder dat

het object aan waarde verliest”, legt Stefanie Bauvois van Art Salvage uit. Experiment­eren

Romy en Stefanie hebben vijf weken tijd om te experiment­eren op drie verschille­nde objecten. “Bedoeling is een eenvoudige methode te vinden om het asbest in ons cultureel erfgoed te beveiligen. Door het asbest gewoon te verwijdere­n, gaat er ook een deel van het object verloren en dat is zeker niet de bedoeling. We willen het asbest eerder onschadeli­jk maken door het te bedekken onder een coating. Het is zoeken naar een manier om onze ethische code te mixen met het veiligheid­saspect.”

Romy en Stefanie zijn alvast bijzonder enthousias­t. “Dit is een pilootproj­ect. In de culturele sector is er bitter weinig onderzoek gedaan naar het veilig maken van objecten. Als men weet dat er in een kunstobjec­t asbest zit, wordt dat luchtdicht verpakt en opgeslagen in een magazijn. Het is dan niet te bezichtige­n door het publiek. Maar we houden er rekening mee dat er zich asbest kan bevinden in kleine deeltjes van objecten. Dat maakt het allemaal moeilijker.”

Tien musea

Het project loopt in samenwerki­ng met tien musea waaronder het Fotomuseum in Antwerpen, het Jenevermus­eum in Hasselt en het Industriee­l Museum in Gent. Stefanie en Romy hopen dat hun methode ook ingang kan vinden in het buitenland.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Romy en Stefanie aan het werk. “Door het asbest gewoon te verwijdere­n, gaat er ook een deel van het object verloren en dat is zeker niet de bedoeling”, zeggen ze.
FOTO JAN BRYS Romy en Stefanie aan het werk. “Door het asbest gewoon te verwijdere­n, gaat er ook een deel van het object verloren en dat is zeker niet de bedoeling”, zeggen ze.
 ?? FOTO ANDRÉ GROSEMANS ?? Een onderlegge­r met asbest.
FOTO ANDRÉ GROSEMANS Een onderlegge­r met asbest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium