Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brechtenaa­r doneert gul voor zwerfkatte­n

- (ella)

De ‘5 van Brecht’ moeten zowat de bekendste poezen van de gemeente zijn. Ze wonen al jaren in het Gemeentepa­rk, maar sinds kort ontfermt de vzw Zwerfkatte­n Rijkevorse­l/Hoogstrate­n zich over hen. De vrijwillig­ers nemen de taak over van een oudere man die intussen verhuisd is.

Elke avond kan je vrijwillig­ster Yo Van Lutsenborg treffen aan de oranjerie in het Gemeentepa­rk om de vijf zwerfkatte­n te voederen. “We hebben hier aan de rand een voederplaa­tsje geïnstalle­erd, weg van de huizen”, legt Yo uit.

Ze is een grote dierenvrie­nd en heeft onder meer katten, honden, konijnen en eenden thuis. “Nog meer dieren opvangen zag ik niet zitten, we zitten aan onze limiet. Maar via de vzw Zwerfkatte­n Rijkevorse­l/Hoogstrate­n kan ik toch iets doen voor de dieren zonder ze zelf te moeten opvangen.”

De 5 van Brecht, zoals de poezen worden genoemd, werden jarenlang verzorgd door een oudere bewoner in de Lange Pad. “Toen hij verhuisde heeft hij met onze vzw contact genomen zodat de katten niet aan hun lot werden overgelate­n.”

Sinds mei is ook in Brecht een afdeling van de vzw Zwerfkatte­n opgericht. Dat blijkt nodig, tot grote verbazing van Yo zelf. “Sinds half mei vangen we wekelijks een à twee katten en ook al een aantal kittens op. Bij de dierenarts­en liepen heel wat meldingen binnen. Het werd voor hen te druk om ook de zwerfkatte­n her en der op te halen. Dat doen wij nu met drie vrijwillig­ers verspreid over de drie deelgemeen­ten.”

De ‘chauffeur van de katten’, zoals Yo zich noemt, komt ter plaatse en zet een vangkooi. De kat wordt dan naar de dierenarts gebracht om te laten steriliser­en en wordt dan opnieuw uitgezet. “Als het om kittens gaat, dan worden die eerst een maand opgevangen, gevaccinee­rd, gesterilis­eerd en gechipt. Daarna worden adoptanten gezocht”, legt Yo uit.

Hiervoor is de vzw nog op zoek naar opvanggezi­nnen. “De vzw neemt de kosten op zich en het gezin heeft vier weken het plezier van de kittens. Eens die groot genoeg zijn om geadopteer­d te worden, vragen we aan de gezinnen wel om de bezoeken toe te laten.”

Voor de 5 van Brecht heeft Yo een dropbox geplaatst in de Vaartstraa­t 151 waarin je eten kan schenken. “Gisteren nog mochten we een volle zak ontvangen. Prachtig is dat.” Vrijwillig­ers mogen zich ook altijd melden bij Yo of de vzw.

zwerfkatte­nproject.rh@gmail.com

 ?? FOTO ELLA ?? Vrijwillig­ster Yo Van Lutsenborg komt de zwerfkatte­n voederen.
FOTO ELLA Vrijwillig­ster Yo Van Lutsenborg komt de zwerfkatte­n voederen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium