Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beuken historisch­e dreef blijven dan toch staan

-

De bomen in de dreef van Moretus, waarvoor een kapvergunn­ing werd aangevraag­d, blijven dan toch staan. Dit besliste het Boechoutse schepencol­lege nadat het een akkoord bereikte met Defensie.

Reynald Moretus, de eigenaar van de dreef in de Holleweg tussen het Doornstraa­tje en de Vredeborgs­traat, diende een omgevingsv­ergunnings­aanvraag in voor het vellen van alle bomen en een heraanplan­ting.

De reden voor de aanvraag was de staat van de oude bomen en een ondergrond­se NAVO-kerosinepi­jpleiding die te dicht bij de bomen ligt. Het schepencol­lege kent de omgevingsv­ergunning toe maar legt randvoorwa­arden op waardoor de beuken zullen blijven staan.

“Uit het advies van het Agentschap Natuur en Bos blijkt dat een volledige dreef geveld kan worden zodra een derde van de bomen is gevallen. Op dit moment is ongeveer 12% of veertien van de 113 bomen in deze dreef gesneuveld. Met de bomen die Defensie wenste te kappen, zou dit oplopen tot bijna 30%. Wanneer meer dan een derde van de beuken verdwijnt, zijn de andere beuken minder beschermd tegen rukwinden en zonnebrand. Het veiligheid­srisico wordt zo groter”, legt burgemeest­er Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde) uit.

Maar de gemeente sloot een akkoord met Defensie waarbij die afziet van de kap van 23 beuken en twee lindebomen. “Enkele voorwaarde­n zijn dat we een beheerspla­n opstellen en bomen die een acuut risico vormen voor de veiligheid van de voorbijgan­gers, de woningen of de pijplijn wel kappen.”

Commissie voor de toekomst

De bomendreef blijft dus behouden, maar bij het opstellen van het beheerspla­n zal eveneens een begeleidin­gscommissi­e worden opgestart. “Met de verschille­nde partners in deze commissie zullen we bekijken hoe we de gezonde bomen langer kunnen behouden. Ook gaan we nadenken over de toekomst van de dreef. Een vraagstuk is bijvoorbee­ld welke verjonging­smethode we op termijn moeten toepassen.”

Ondertusse­n neemt de gemeente het engagement voor de financieri­ng van het bomenonder­zoek en trekproeve­n op zich, net als de uitvoering van het snoeien en vellen. In ruil blijft het publiek toegankeli­jke karakter van de dreef behouden. De eigenaar van de dreef kan beroep aantekenen tegen deze beslissing.

 ?? FOTO RR ?? De dreef van Moretus blijft behouden. Dat besliste het schepencol­lege.
FOTO RR De dreef van Moretus blijft behouden. Dat besliste het schepencol­lege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium