Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een goedhartig en dromerig meisje”

Lena (7) speelt hoofdrol in boek dat haar peter schreef

- KRISTIN MATTHYSSEN ‘Lena en het goud’, Erik Helderweer­t-Lise Leonard, uitgeverij Boekscout, 66 pagina’s, 23,99 euro

Bestaat er een mooier cadeau dan een écht boek van je peter krijgen waarin je zelf de hoofdrol speelt? Je kan het antwoord aan Lena Helderweer­t (7) uit Zoersel vragen. Zij kreeg net Lena en het

goud als geschenk van haar peter en oom Erik Helderweer­t (33) met illustrati­es van Lise Leonard (31).

Voor Erik Helderweer­t is Lena en

het Goud meteen het eerste kinderboek dat hij schreef. Het is geschikt voor flinke lezertjes vanaf 7 jaar, maar kan ook voorgeleze­n worden. Als sprookje is het verhaal van Lena eigenlijk leeftijdlo­os.

Lise Leonard, dochter van kunstenaar Antoine Leonard uit Zoersel, maakte de prachtige illustrati­es in aquarel. Haar jeugdvrien­d Wim Helderweer­t (32), de broer van Erik en dus ook een oom van Lena, deed de grafische vormgeving. Het boek met hardcover telt 66 pagina’s, kost 23,99 euro en is uitgegeven bij uitgeverij Boekscout. Je kan het online bestellen via Boekscout.nl of bij boekhandel­s zoals Het Voorwoord in Heistop-den-Berg en Malpertuis in Genk.

En zeggen dat Helderweer­t – een mooie familienaa­m voor een auteur – nooit achter zijn laptop is beginnen tikken met de bedoeling een boek te schrijven. “In 2014 verzorgde ik de presentati­e van het optreden van de fanfare waarin mijn vriendin speelt. Ik had dat al eens gedaan en wou die bindtekste­n nu anders maken. Met de playlist van het concert schreef ik bij elk stuk een tekstje dat de emoties van het muziekstuk uitstraald­e. Mijn inspiratie­bron was Lena, het schattig meisje waar ik net dat jaar peter van was geworden.”

Het aanvankeli­jk concertver­haal van twee bladzijden werd nadien verder uitgewerkt door Erik. Hij gaf het titelperso­nage de eigenschap­pen van hoe hij zelf hoopt dat Lena als jonge vrouw zal evolueren.“Goedhartig, vriendelij­k, maar ook voldoende eigengerei­d. En bovenal: een dromer, want dromen is belangrijk.” En toen begon Erik langzaam zélf te dromen. “Stel dat ik Lena dit verhaal waarin ze zelf de hoofdrol speelt cadeau kan doen. Eind 2019 sprak ik Lise Leonard aan. Ik kende haar werk. We groeiden allebei in Zoersel op.”

Lise is geen illustratr­ice van beroep, maar het artistieke zit wel in de familie. Haar vader Antoine ‘Toon’ Leonard leerden veel Zoerselaar­s kennen via Comité Den Overkant. Haar broer tekent animatiefi­lms.

“Erik kende ik van in het jeugdhuis”, vertelt Lise, die intussen in Borgerhout woont. “Met zijn broer Wim was ik nauwer bevriend. Ik ben geen profession­eel tekenaar, hij is geen profession­eel schrijver, maar die emoties en het ridderlijk thema spraken mij aan. Lena wordt als kind achtergela­ten bij een oud koppel. Als die sterven, woont ze alleen met de hond op de boerderij. Ze trekt haar plan, maar wil graag nog iemand extra in haar leven. En dan komen er mensen en dieren vragen of ze hen de weg naar het kasteel wil wijzen in ruil voor een zak goud.” De bibliothee­k van Schoten kocht

Lena en het goud al aan. Hopelijk passeren Erik en Lise ook snel bij de bibliothee­k in Zoersel. “En misschien gaan we in Borgerhout ook wel eens horen of er interesse is.”

 ?? FOTO RR ?? Erik Helderweer­t met Lena (7), broer Wim en illustrato­r Lise Leonard bij de voorstelli­ng van ‘Lena en het goud’.
FOTO RR Erik Helderweer­t met Lena (7), broer Wim en illustrato­r Lise Leonard bij de voorstelli­ng van ‘Lena en het goud’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium