Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gescheiden riolering en heraanleg in zes straten

- (vw)

In de omgeving van de Slijkstraa­t en Baan worden zes straten aangeslote­n op een gescheiden riolerings­stelsel. Achteraf worden de straten volledig heraangele­gd. Tot 12 september kunnen bewoners hun mening geven via wuustwezel­wenst.be.

Door deze ingreep zullen tientallen gezinnen aangeslote­n worden op de waterzuive­ringsinsta­llatie. De plannen zijn uitgewerkt door Aquafin, Pidpa en het lokaal bestuur. “Het project past in een beleid dat streeft naar een hogere zuiverings­graad van de waterlopen in onze omgeving,” weet schepen van Openbare Werken Kris Van Looveren (CD&V). “De Vlaamse milieumaat­schappij (VMM) geeft hiervoor subsidies aan gemeenten en rioolbehee­rders.”

Aquafin heeft plannen voor de aanleg van een riolering in de Slijkstraa­t en een gedeelte van de Kruisweg. Pidpa wil gaan werken in een ander deel van de Kruisweg, Baan en Heistraat. Tot slot komen ook de Molenstraa­t, Moleneind en Wolkenvenw­eg aan de beurt.

“In alle straten wordt een gescheiden riolering aangelegd”, vult Van Looveren aan. “Nadien wordt de straat volledig heraangele­gd. Hiervoor is er per straat of zone een aparte toelichtin­g gemaakt door studiebure­au Infrabo.” Op wuustwezel­wenst.be staan meerdere filmpjes waarin de voorlopige plannen worden toegelicht en waarover de inwoners nog tot 12 september hun mening kunnen geven.

De straten worden opengebrok­en voor de aanleg van een gescheiden riolerings­stelsel. “Het afvalwater wordt afgevoerd naar het waterzuive­ringsstati­on. Het regenwater wordt met aparte buizen naar de omliggende waterlopen geleid. Bij alle aanwonende­n komt een deskundige van Pidpa langs om hier tips over te geven.”

Volgens Van Looveren sluit het project op die manier aan de doelstelli­ngen van de Vlaamse Blue Deal en het lokaal energie- en klimaatpac­t, waarin staat dat er zo veel mogelijk regenwater ter plaatse moet infiltrere­n.

“Het subsidiedo­ssier voor de riolerings­plannen wordt in augustus van dit jaar ingediend bij VMM”, besluit Van Looveren. “In september worden de bemerkinge­n uit de burgerpart­icipatie verwerkt en volgt er een infomarkt in oktober. Vervolgens wordt een definitief ontwerp ingediend bij VMM. Na het nodige omgevingso­nderzoek, wordt vervolgens de omgevingsv­ergunning voor werken aangevraag­d. Tenslotte kan het project worden aanbesteed. Het is de bedoeling dat de werken beginnen in 2023 en uitgevoerd worden in verschille­nde fasen, die samen ongeveer achttien maanden in beslag nemen.”

 ?? FOTO RR ?? Schepen Van Looveren in de Baan, waar een gescheiden riolering wordt aangelegd.
FOTO RR Schepen Van Looveren in de Baan, waar een gescheiden riolering wordt aangelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium