Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iederéén zal het voelen

Europa stelt ambitieus klimaatpak­ket voor dat producent én consument raakt

-

De groene golf komt er nu echt aan en gaat iedereen in Europa raken. De Europese Commissie presenteer­de gisteren een megapakket aan wetsvoorst­ellen die Europa op het spoor richting een klimaatneu­trale toekomst zetten. De plannen zijn ambitieus, ingrijpend en dus nu al voer voor discussie.

WAT IS DE BEDOELING VAN HET PLAN?

De Europese lidstaten beseffen dat de tijd dringt om klimaatver­andering een halt toe te roepen. Tegen 2030 wil de EU de uitstoot van broeikasga­ssen met minstens 55% vermindere­n in vergelijki­ng met 1990. Nog eens twintig jaar later, tegen 2050, moet Europa klimaatneu­traal zijn.

Om de eerste horde te nemen, kondigde de Europese Commissie woensdag

Fit for 55 aan. Dat klinkt als de naam van een nieuwe yogastudio, maar is in feite een enorm klimaatpak­ket met ingrijpend­e voorstelle­n die iedereen zullen raken.

NU AL DISCUSSIE

Het voorstel van de Commissie telt liefst dertien wetsvoorst­ellen (een record) en een bossenstra­tegie. De verregaand­e voorstelle­n gaan voornameli­jk over transport, huisvestin­g, energie en landgebrui­k. Stuk voor stuk hebben ze impact op alle lidstaten, sectoren en burgers.

Een fors deel van de plannen staat nu al ter discussie. Duitsland koestert zijn autofabrie­ken, Polen is bezorgd om zijn kolenmijne­n.

Het klimaatpak­ket moet nog groen licht krijgen van de lidstaten en van het Europees Parlement. Dat zal wellicht niet voor 2023 gebeuren. De Commissie maakt zich sterk dat voor elk geschrapt voorstel een nieuw in de plaats moet komen om de doelstelli­ngen binnen bereik te houden.

SCHONE BRANDSTOFF­EN

In een notendop: consumente­n zullen de komende jaren moeten overschake­len naar elektrisch­e auto’s en woningen moeten van het gas af. De Commissie wil een emissiehan­delssystee­m (ETS) opzetten voor transport en huisvestin­g. Dat betekent dat de prijzen van diesel, benzine, aardgas en stookolie gekoppeld worden aan hun CO2uitstoo­t. Zo wil de Commissie producente­n én de consument, die de meerkosten doorgereke­nd zal krijgen, richting schone brandstoff­en duwen.

Ook vliegticke­ts zullen duurder worden. Er komt een minimumbel­asting op kerosine, de brandstof van vliegtuige­n, en de Commissie wil de gratis CO2-rechten voor de luchtvaart-, staal- en cementindu­strie geleidelij­k aan afschaffen.

ALLEEN NOG ELEKTRISCH RIJDEN

De emissierec­hten voor nieuwe auto’s worden aangescher­pt. Die moeten 55% minder CO2 uitstoten in 2030 en in 2035 helemaal schoon zijn. Dat betekent de facto het einde van auto’s met klassieke verbrandin­gsmotor. Om de burger aan te moedigen elektrisch te gaan rijden, komt er Europees geld voor vier miljoen laadpalen.

VREES VOOR ‘GELE HESJES’

De betogingen van de gele hesjes in 2018 en 2019 liggen nog vers in het geheugen. Europa is beducht dat de voorstelle­n het protest weer zullen aanwakkere­n. Om energiearm­oede – burgers die hun energie en vervoer niet meer kunnen betalen – te voorkomen, komt er een Sociaal Klimaatfon­ds met 10 miljard euro per jaar. Het fonds wordt gevuld met de opbrengst van de CO2-uitstootre­chten die brandstofp­roducenten als Shell moeten kopen. Daarnaast is er al een EU-herstelfon­ds dat zal worden ingezet voor de renovatie van huizen, zodat de energierek­ening daalt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium