Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Honden zijn geen wegwerpart­ikel”

- BRITT PEETERS

Dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights hield woensdag een stil protest bij Janssen Pharmaceut­ica in Beerse tegen het gebruik van honden bij dierenproe­ven. Activiste Ines bracht haar beagle Shenzy mee, die in het verleden bij Janssen gebruikt werd als proefdier en daar vandaag nog last van ondervindt. Volgens de farmareus zelf is de actie van Animal Rights misleidend.

Bij een lopend onderzoek naar het verband tussen epilepsie en hartritmes­toornissen gebruikt Janssen Pharmaceut­ica beagles als proefdiere­n. “De honden krijgen stroomstot­en toegediend, en dat veroorzaak­t hersenscha­de. Er wordt epilepsie bij hen opgewekt, en nadien worden ze afgemaakt”, vertelt

Jen Hochmuth van Animal Rights.

“Honden gebruiken bij dit soort onderzoeke­n is niet wettelijk verplicht, maar Janssen doet het toch. Alle dieren hebben recht op welzijn en leven. Voor Janssen zijn honden maar nummers, wij geven ze een naam. Ze beweren dat ze de proeven op dieren zoveel mogelijk willen doen dalen, maar een concreet beleid hebben ze niet”, gaat ze verder.

Tientallen demonstran­ten én hun honden kwamen aan de ingang van Janssen in Beerse samen om tegen de praktijk van proefdiere­n te protestere­n. “De lege hondenmand­en staan symbool voor de gruwel”, klinkt het.

Cruelty-free

“I survived”, staat er in kleurrijke letters op het t-shirtje dat beagle Shenzy draagt. De 9-jaar oude hond ligt braaf in de armen van baasje Ines Benoy uit Grobbendon­k. Maar drie jaar geleden leefde ze nog in het labo van Janssen Pharmaceut­ica.

“Via vzw Jodipro, dat een adoptiepro­gramma met Janssen heeft opgestart, hebben we Shenzy kunnen adopteren. Onze vorige hond Simba hebben we zo ook kunnen redden. Welke proeven ze op Shenzy juist uitgevoerd hebben, is niet helemaal duidelijk. Je moet er zelf naar op zoek gaan, want Janssen doet er een beetje geheimzinn­ig over. Allicht werd ze vooral onderworpe­n aan voedselen allergiete­sten. Aan haar gedrag merk je meteen dat Shenzy een proefdier geweest is: ze heeft veel angsten en last met vertrouwen. Drukke kinderen of lawaai van verkeer kan ze ook niet verdragen”, legt Ines uit.

De actie van Animal Rights wil Ines voor de volle 100% steunen. “Behalve het adopteren van een voormalig proefdier, probeer ik ook op andere manieren bij te dragen. Ik denk dat het onmogelijk is om volledig cruelty-free te leven, maar ik probeer er toch zoveel mogelijk bij stil te staan dat de producten die ik koop of het voedsel dat ik eet niet getest wordt op dieren. Of dat nu honden, ratten of muizen zijn, maakt niet uit. Ik denk dat er anno 2021 genoeg alternatie­ven bestaan om tests uit te voeren. Een dier wordt door de wetenschap nog altijd gezien als een wegwerpart­ikel, daar heb ik het moeilijk mee. Ik zou zo opnieuw een proefdier adopteren.”

Geen elektrisch­e schokken

Janssen laat weten dat het de actie van Animal Rights betreurt en misleidend vindt. “Er werden bij de studie absoluut geen elektrisch­e schokken toegediend, maar met behulp van een elektrocar­diogram (ECG) en elektro-encefalogr­am (EEG) werd de hart- en hersenacti­viteit gemeten bij honden, onder anesthesie. De foto’s die bij de campagne worden gebruikt, hebben bovendien geen enkele link met Janssen”, zegt woordvoerd­er Tim De Kegel.

“Ondanks onze inspanning­en op het vlak van transparan­tie merken we dat er toch nog veel misverstan­den bestaan over de proeven. Ook wij streven naar een wereld zonder dierproeve­n, maar de wetenschap staat nu nog niet ver genoeg om volledig over te stappen op alternatie­ven.”

Ines over haar hondje Shenzy

Protestant tegen dierenproe­ven

“Aan haar gedrag merk je meteen dat ze een proefdier geweest is: ze heeft veel angst en last met vertrouwen.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Ines’ hondje Shenzy was jarenlang een proefdier bij Janssen Pharmaceut­ica.
FOTO BERT DE DEKEN Ines’ hondje Shenzy was jarenlang een proefdier bij Janssen Pharmaceut­ica.
 ?? DEKEN FOTO BERT DE ?? Jen Hochmuth van Animal Rights.
DEKEN FOTO BERT DE Jen Hochmuth van Animal Rights.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Tientallen demonstran­ten en hun honden stonden aan de ingang.
FOTO BERT DE DEKEN Tientallen demonstran­ten en hun honden stonden aan de ingang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium