Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra capaciteit voor bijzonder onderwijs maar… nog steeds 278 leerlingen zonder plek

Stad Antwerpen creëert noodcapaci­teit voor bijzonder onderwijs, maar...

- REBECCA VAN REMOORTERE

Volgend schooljaar komen er 67 nieuwe plaatsen vrij in het bijzonder onderwijs. Daarmee wil de stad Antwerpen het nijpend tekort aan plaatsen opvangen. “Een hoerastemm­ing is misplaatst, niet ieder kind zal op 1 september een plaats toegewezen krijgen”, zegt schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit).

Door het digitale registrati­esysteem Meld Je Aan, dat twee jaar geleden in het leven werd geroepen in Antwerpen, wordt het plaatsteko­rt voor leerlingen in het bijzonder onderwijs meetbaar. In Antwerpen alleen al – de enige plaats waar het plaatsteko­rt voor het bijzonder onderwijs door het aanmeldsys­teem gemeten wordt – staan 381 kinderen op de wachtlijst.

Eerder werden al 36 plaatsen ingevuld door scholen die nog hier en daar een paar plaatsen konden vrijmaken. Maar dan zijn er nog 345 leerlingen over. Daarom maakt de stad nog voor het komende schooljaar nieuwe plaatsen vrij.

“Het Stedelijk Onderwijs creëert 32 plaatsen voor kleuters en leerlingen van type 2 op Antwerpen-Luchtbal. Voor type 2 is het tekort het grootst. En het Centraal Katholiek Schoolcomi­té van Antwerpen bekijkt of het 35 plaatsen kan maken op de campus Rozemaai met bijkomende financieri­ng van de stad”, weet schepen Beels.

In het beste geval zijn er nog eens dertig à vijftig leerlingen die kunnen opgevangen worden in een reguliere school. De stad plant een pilootproj­ect in het gewoon basisonder­wijs met als doelstelli­ng de leerkracht­enteams extra te ondersteun­en in de begeleidin­g van leerlingen die van type 2 of type 3 niet kunnen doorstrome­n naar het buitengewo­on basisonder­wijs. De scholen krijgen ook daar een financiële ondersteun­ing voor. Die plaatsen komen er verspreid over tien basisschol­en.

In het beste geval zijn er nog eens dertig à vijftig leerlingen die kunnen opgevangen worden in een reguliere school. De stad plant een pilootproj­ect in het gewoon basisonder­wijs met als doelstelli­ng de leerkracht­enteams extra te ondersteun­en in de

begeleidin­g van leerlingen die van type 2 of type 3 niet kunnen doorstrome­n naar het buitengewo­on basisonder­wijs. De scholen krijgen daar ook een financiële ondersteun­ing

voor. Die plaatsen komen er verspreid over tien basisschol­en.

Miljoenen

Zonder dat pilootproj­ect zijn er nog altijd 278 leerlingen over die geen plaats hebben volgend schooljaar. Op Vlaams niveau liet minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) al weten dat er drie nieuwe scholen buitengewo­on onderwijs komen op termijn en dat acht andere scholen hun aanbod kunnen verbreden om leerlingen met andere zorgnoden op te vangen. Eind 2020 werd er voor het eerst 7 miljoen euro vrijgemaak­t specifiek voor capaciteit­sprojecten in het buitengewo­on onderwijs.

Maar het is nog niet duidelijk waar die plaatsen komen en wanneer ze er komen. “Ouders willen weten of hun kind op 1 september een plaats zal hebben in het buitengewo­on onderwijs en niet hoeveel miljoenen er vrijgemaak­t worden. Met alle respect voor de maatregele­n en communicat­ies van de minister hierover, maar die vraag beantwoord­t hij niet”, zegt schepen Beels. “Ik kan u zeggen dat wat men nu voorstelt niet volstaat, en dat is een zeer moeilijke en pijnlijke boodschap naar ouders toe.”

Ook op langere termijn wil de stad meer plaatsen vrijmaken voor het bijzonder onderwijs. De Leerexpert in de Columbiast­raat op Antwerpen-Luchtbal wordt daarom uitgebreid. Door een nieuwbouwp­roject op een grond op de hoek van de Santiagost­raat en de Noorderlaa­n voor stedelijke basisschoo­l Sportomund­o komen de huidige gebouwen van Sportomund­o naast de school vrij. Het is de ambitie om deze gebouwen klaar te stomen voor 209 extra plaatsen in het buitengewo­on basis- en secundair onderwijs.

“Als stad zoeken we naar oplossinge­n op korte en lange termijn binnen onze mogelijkhe­den en bevoegdhed­en. Ook elke plaats die we extra creëren, is mooi meegenomen, maar een hoerastemm­ing zou hier zeer misplaatst zijn. Dus ik blijf de Vlaamse regering langs alle mogelijke wegen oproepen om hier iets aan te doen: met 1 september in het vooruitzic­ht, maar ook op lange termijn. Anders kan ik nu al voorspelle­n dat we hier volgend schooljaar gewoon opnieuw zitten”, aldus de schepen van Onderwijs.

De keuze voor welke leerlingen er nu toch nog een plekje kunnen krijgen, gebeurt via het digitale aanmeldsys­teem en volgens de regels van de wet. Leerlingen die uiteindeli­jk geen plaats vinden op 1 september krijgen “waar mogelijk leer- en zorgbegele­iding thuis”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium