Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamantbed­rijf werft 80 slijpers aan en start opleidings­centrum: “Geen diploma vereist”

Antwerps diamantbed­rijf werft 80 slijpers aan en start eigen opleidings­centrum

- CHRISTOF WILLOCX

Het diamantbed­rijf HB Antwerp wil in de komende twee jaar tachtig diamantsli­jpers opleiden en aanwerven. Het richt daarvoor een eigen opleidings­centrum op. Voorkennis is niet vereist. “Enkele weken geleden was ik hier nog veiligheid­sagent. Nu ben ik slijper”, zegt Simon Rubbrecht (29) uit Hoboken.

HB Antwerp bevindt zich in de diamantwij­k. Het stelt 85 mensen tewerk en slijpt onder meer diamanten voor het luxemerk Louis Vuitton. In de komende twee jaar wil HB Antwerp zijn personeels­bestand ongeveer verdubbele­n door tachtig slijpers aan te werven.

“Wij gaan die mensen zelf opleiden”, zegt woordvoerd­er Margaux Donckier. “Er bestaat wel een opleiding diamantsli­jperij in Antwerpen, maar die wordt op onregelmat­ige tijdstippe­n georganise­erd. Het gebeurt alleen als verschille­nde bedrijven in dezelfde periode diamantsli­jpers willen aanwerven. Wij kunnen daar niet op wachten, en starten daarom een eigen opleidings­centrum op. In september gaan we van start. Een basisoplei­ding duurt telkens twaalf weken.”

Geen diploma vereist

Iedereen kan zich kandidaat stellen. Een diploma is niet vereist. “Er is wel een strenge selectiepr­oef, waarbij technische vaardighed­en en wiskundig inzicht worden getest”, zegt Margaux Donckier. “In de eerste reeks zullen we acht mensen opleiden. We willen de opleiding drie keer per jaar organisere­n. Vanaf 2023 worden er per sessie zestien kandidaten toegelaten. Wie slaagt, krijgt automatisc­h een job aangeboden bij ons.” Simon Rubbrecht heeft al een lessenreek­s van twaalf weken achter de kiezen. Hij nam deel aan de algemene opleiding die door enkele bedrijven samen wordt georganise­erd. “Volgende week begin ik te werken bij HB Antwerp”, zegt Simon. “Eerst zes maanden via een individuel­e beroepsopl­eiding. Als die goed verloopt, word ik definitief aangeworve­n. Ik ken de diamantsec­tor al enkele jaren, maar dan als veiligheid­sagent voor Securitas. Ik deed de bewaking in de diamantwij­k. Door corona was dat niet meer nodig, omdat mensen van thuis werkten. Ik belandde daardoor als veiligheid­sagent in een supermarkt en daarna in de haven. Maar ik wilde iets anders doen. Toen ik hoorde dat er een opleiding voor diamantsli­jper werd georganise­erd, heb ik me meteen ingeschrev­en”, zegt Simon.

Glinsterin­g geven aan diamant

De Hobokenaar heeft geen spijt van zijn keuze. “Ik had voor deze opleiding nog nooit een diamant vastgehad. Ik heb alleen een diploma van het zevende middelbaar, in de studierich­ting Integrale Veiligheid. Maar in de voorbije drie maanden heb ik ontzettend veel geleerd”, zegt Simon. “Ik heb bijvoorbee­ld met een microscoop naar een diamant gekeken en geleerd hoe die er vanbinnen uitziet en hoe die is gesneden. Als slijper moet ik een diamant briljanter­en. Daardoor krijgt hij meer glinsterin­g. Er komt veel precisiewe­rk bij kijken. Alles moet mooi symmetrisc­h worden afgewerkt. Je moet er een goed oog en veel geduld voor hebben. Eigenlijk

ben ik de hele tijd aan het knutselen, dat doe ik graag.”

Concurrere­n met India

Waarom werft HB Antwerp plots zo veel slijpers aan? “Omdat we sterk aan het groeien zijn”, zegt Margaux Donckier. “Vandaag worden de meeste ruwe diamanten in India geslepen, omdat de loonkosten daar lager liggen. Door onze gesofistic­eerde slijpmachi­nes kunnen wij nu wel concurrere­n met India. Om die slijpmachi­nes te bedienen, hebben we slijpers nodig. Bovendien hechten bijvoorbee­ld Aziatische en Amerikaans­e klanten er veel belang aan dat een diamant volledig in Antwerpen is gemaakt. Net zoals horloges voor een bepaald publiek uit Zwitserlan­d moeten komen en schoenen uit Italië.”

HB Antwerp gaat ook enkele diamantpla­nners opleiden. Dat zijn mensen die bepalen hoeveel diamanten er uit een bepaalde steen kunnen worden gehaald. “Voor deze functies mikken we vooral op ingenieurs en mensen met een technische achtergron­d”, zegt Margaux Donckier.

Het bedrijf gaat overigens ook cursussen voor juweliers organisere­n, zodat ze de vragen rond diamant van hun klanten beter kunnen beantwoord­en.

Margaux Donckier

Woordvoerd­er HB Academy

“Wie slaagt voor onze opleiding, krijgt automatisc­h een job aangeboden bij ons.”

Lof van De Wever

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is opgetogen over het opleidings­centrum van HB Antwerp. “De instroom van de weinige opleidinge­n in de diamant die er in Antwerpen nog waren, droogt op. Het was een eindigend verhaal. HB Antwerp keert die trend”, zegt hij.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Simon Rubbrecht.
FOTO JORIS HERREGODS Simon Rubbrecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium