Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PFOS-commissie beslist: werken aan Oosterweel mogen doorgaan

Volgens Commissie Grondverze­t beheert Lantis werf als “goede huisvader”, maar zijn aanpassing­en nodig

- WIM WINCKELMAN­S

Lydia Peeters

Vlaams minister

“Oosterweel kan voortgaan zonder dat er een gevaar is voor de volksgezon­dheid.”

Hannes Anaf

Parlements­lid

“Welke maatregele­n worden getroffen voor mensen die nu op de werf werken?”

Lantis zal zwaar vervuilde grond in een aangelegde rotonde verwijdere­n, op vraag van de expertenco­mmissie die de aanpak van de met PFOS vervuilde grond op de Oosterweel­werf onderzocht.

De Commissie Grondverze­t, een panel van wetenschap­pelijke experts onder leiding van opdrachtho­uder Karl Vrancken, kreeg van de Vlaamse regering de opdracht na te gaan of de werken aan de Oosterweel­verbinding nog wel veilig en gezond waren na de commotie rond de vervuiling met de eeuwige, chemische stof PFOS.

Het antwoord is ja. Volgens Vrancken beheert bouwheer Lantis de gigantisch­e werf als een “goede huisvader” en zijn er veel goede maatregele­n genomen. Dat neemt niet weg dat zijn commissie aanbevelin­gen heeft om de bestaande werkwijze aan te passen.

Zo wil de commissie dat Lantis tweeduizen­d kubieke meter grond afgraaft die is gedeponeer­d in het midden van de al aangelegde ‘kluifroton­de’ op Linkeroeve­r en in de aanloophel­ling naar een fietsbrug. In die grond zijn waarden van meer dan 70 microgram

PFOS per kilogram vastgestel­d.

Een vervuilde beek in de buurt, de Palingbeek, zal minder worden uitgediept om bijkomende vervuiling van het grondwater te vermijden. Door de aanpassing­en zal er zestigduiz­end kubieke meter minder vervuilde grond uitgegrave­n moeten worden. Dat maakt ook dat een van de bermen waarin de vervuilde gronden zouden worden ingepakt, geschrapt kan worden. Alle grond met een waarde van meer dan 70 microgram zal op de site van 3M gestockeer­d kunnen worden, het bedrijf in Zwijndrech­t waar de verontrein­iging van afkomstig is. Die grond zal boven en onder worden afgedekt, zodat de verOosterw­eelwerf. vuiling niet doordringt in de bodem.

Daarnaast wordt de werf opnieuw ingedeeld in zones, volgens de gemeten verontrein­iging. Dat maakt het mogelijk om de bodem aan te vullen met grond met dezelfde of een lagere PFOSwaarde. Ook de metingen van het opwaaiende stof op en rond het terrein moeten beter in kaart worden gebracht.

Bijkomend studiewerk

Bouwheer Lantis heeft de commissie al laten weten dat het op de aanbevelin­gen wil ingaan. Dat zal bijkomend studiewerk vereisen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) schat dat de werken twee maanden vertraging zullen oplopen. Maar Peeters reageert toch tevreden. “De Oosterweel­werken kunnen voortgaan zonder dat er een gevaar is voor de volksgezon­dheid.”

Hannes Anaf (Vooruit), voorzitter van de parlementa­ire onderzoeks­commissie PFOS in het Vlaams Parlement, is minder positief. “Het rapport toont aan dat er toch heel wat schort aan de huidige aanpak van PFOS op de Er zijn concrete pijnpunten blootgeleg­d. Zeker op de plaatsen waar veel fietsers en voetganger­s zullen passeren, zijn de huidige normen te hoog.”

“Tegelijker­tijd hoorde ik niets over de huidige veiligheid­smaatregel­en die worden getroffen voor de mensen die vandaag aan het werk zijn op de werf”, zegt hij.

“Hallucinan­t”

Bovendien is de juridische discussie niet uitgeklaar­d. De Commissie Grondverze­t besluit uit twee juridische adviezen dat de uitgegrave­n bodem niet als afvalstof moet worden beschouwd en dat de veiligheid­sberm op de site van 3M, waarin de meest vervuilde gronden worden verzameld, geen inbreuk is op een Europese verordenin­g. Die adviezen spreken de milieujuri­ste Isabelle Larmuseau tegen. Zij had gewaarschu­wd voor “flagrante inbreuken” op Europees recht. Een van de advocatenb­ureaus die zijn geraadplee­gd, is overigens dat van Lantis zelf.

Larmuseau noemt de juridische doorlichti­ng “hallucinan­t”, omdat ze niet ingaat op de vragen die zijn gerezen rond bijkomende verontrein­iging van het grondwater en bijkomende risico’s op blootstell­ing aan PFOS. Experts hebben in de onderzoeks­commissie gezegd dat er wel degelijk bijkomende risico’s zijn. Volgens haar blijkt uit het rapport van de Commissie Grondverze­t zelf dat de uitgegrave­n grond niet werd gebruikt volgens de bodemregel­geving. Om de aanpassing­en aan de Oosterweel­verbinding uit te voeren, is volgens Larmuseau overigens een nieuwe vergunning inclusief milieueffe­ctenrappor­t nodig, iets waar tot nu toe omheen werd gefietst door de vergunning­en voor grondwater­onttrekkin­g op te splitsen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium