Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ambulancie­r Saskia kreeg al 7 keer met geweld af te rekenen

Ambulancie­rs kaarten toenemende agressie aan

- NETTE LOOTS

Sinds de versoepeli­ng van de maatregele­n en de heropening van de horeca voelen ambulancie­rs het geweld tegen hen sterk toenemen. Zo getuigt ook ambulancie­r Saskia Nuyts (28), die deze week tijdens een medische interventi­e een vuistslag op haar oog kreeg: “Hoe kunnen wij instaan voor de veiligheid als we zelf niet veilig zijn?”

In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 juli kwam er een oproep binnen op 112 van een vermoedeli­jk geïntoxice­erde jongeman op de Meir. Ambulancie­r Saskia Nuyts (28) en haar collega gingen met de ambulance ter plaatse. “Een groepje jongeren was zich aan het amuseren op de Meir”, vertelt ze. “Een man duidde ons een van de jongeren aan en vertelde dat hij enkele minuten geleden onder invloed op de grond lag.”

Werkonbekw­aam

Saskia en haar collega namen de jongen mee naar de ambulance voor een controle. “Hij wandelde rustig mee tot we aan de ambulance kwamen. Opeens sloeg hij met zijn vuist los op mijn gezicht. Hij had zijn jas nog in zijn hand, waardoor zijn rits in mijn oog kwam.”

De collega van Saskia hield de jongen in bedwang, terwijl zij de politie belde. De Antwerpse politie kwam ter plaatse en nam de jongeman mee. Saskia blijft achter met een beschadigd hoornvlies, een gekneusde oogkas en is werkonbekw­aam. “Ik zie nog steeds heel wazig. Het is nog niet duidelijk wanneer ik opnieuw kan gaan werken.”

Zeven klachten ingediend

In de vijf jaar dat Saskia als ambulancie­r werkt, heeft ze al zeven keer klacht ingediend tegen geweldpleg­ingen. Een keer kreeg ze een stamp in haar rug waardoor ze zes weken werkonbekw­aam was. Bang om terug te gaan werken is ze allesbehal­ve.

“Het is vooral mijn familie dat bang is voor wat er met mij kan gebeuren. Iedere keer dat ik naar mijn werk vertrek, denken ze: hoe gaat ze nu weer thuiskomen.”

Volgens cijfers van het kabinet van Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx, zijn er tussen maart 2018 en juli 2019 honderdvee­rtig meldingen van geweld tegen ambulancie­rs. Bij 30% van de gevallen gaat het om verbale en fysieke agressie, bij twintig gevallen gaat het enkel om fysiek geweld en bij bijna de helft gaat het om verbale agressie.

De agressor is vooral de patiënt zelf (67%) of de familie. In 40% van de gevallen is de patiënt onder invloed van alcohol of drugs. Bij meer dan een derde van de gevallen is de patiënt of omstaander het oneens met een medische beslissing of vindt die dat het niet snel genoeg gaat.

“De laatste jaren zijn we eigenlijk van scoop and run, naar stay and

play gegaan”, zegt Erwin Vanden Eynden, administra­tief manager van Ambulancec­entrum Antwerpen. “Vroeger was het zo: je belt de 100 en de ziekenwage­n komt de patiënt halen en brengt die naar het ziekenhuis. Nu worden de eerste zorgen vaak al ter plaatse toegediend, waardoor onwetende omstanders gewelddadi­g reageren.”

Kloppen in plaats van klappen

De cijfers dateren van twee jaar geleden, want sinds het begin van de coronacris­is merken ziekenverv­oer Ambuce - waar Saskia werkzaam is - en Ambulancec­entrum Antwerpen een sterke daling. “Tijdens de lockdown waren er bijna geen gevallen van geweld tegen hulpverlen­ers”, aldus Vanden Eynden. “Toen stond iedereen nog elke avond buiten te applaudiss­eren voor de zorgsector en werden we overal ontvangen als helden.”

Maar deze trend zagen de ambulancie­rs snel keren bij het versoepele­n van de maatregele­n en het heropenen van de horeca. “Nu is het eerder kloppen op het zorgperson­eel, dan klappen voor het zorgperson­eel”, vertelt Tom Leenhouwer­s, clusterhoo­fd 112 bij Ambuce.

Voor zowel Ambulancec­entrum

Antwerpen als Ambuce is geweld tegen ambulancie­rs bijna dagelijkse kost.

“Afgelopen week hadden wij bij Ambuce vier meldingen van geweld, waaronder het geval van Saskia”, zegt Leenhouwer­s. “En dit zijn enkel de gevallen die gemeld worden, want in praktijk zullen het er veel meer zijn.”

Klachten geseponeer­d

Naast respect eisen de zorgverlen­ers een duidelijk kader rond de wetgeving op agressie tegenover hulpverlen­ers. Hoewel er steeds meer klachten zijn, wordt er weinig mee gedaan.

“90% van de zaken wordt geseponeer­d omdat ofwel de verdachte geïntoxice­erd was en zich er niets meer van herinnert, ofwel de zaak niet sterk genoeg is”, vertelt Leenhouwer­s.

Zo zag ook Saskia al haar klachten in rook opgaan. “Het is gewoon frustreren­d”, zegt ze. “Hoe kunnen wij nu instaan voor de veiligheid van anderen als we zelf niet veilig zijn?”

In 2019 heeft provincieg­ouverneur Berx met politie en parket beslist dat agressie tegenover hulpverlen­ers een verzwarend­e omstandigh­eid is en dit strenger bestraft moet worden.

“Maar veel hebben we daar nog niet van gezien”, aldus Leenhouwer­s. Hij pleit voor een nultoleran­tie.

Erwin Vanden Eynden

Ambulancec­entrum Antwerpen

“Nu de eerste zorgen soms ter plaatse worden toegediend, reageren omstaander­s vaak agressief.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Saskia Nuyts kreeg al zeven keer met geweld te maken, alle klachten werden geseponeer­d.
FOTO JOREN DE WEERDT Saskia Nuyts kreeg al zeven keer met geweld te maken, alle klachten werden geseponeer­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium