Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slachtoffe­r van eigen succes”

-

De ‘onthaalrob­ot’ Charlie moest de bezoekers van de stadsloket­ten in het Harmoniepa­rk helpen bij een pasfoto nemen of het toilet vinden. Maar enthousias­te kinderen hebben die te intensief gebruikt en er is een ‘vinger’ verloren gegaan. De robot is weggenomen voor reparaties en eind augustus komt er een vervanger.

Charlie maakte deel uit van een totaal vernieuwde omgeving. Het Antwerpse districtsh­uis en de loketten waren eind mei verhuisd van de stoffige vertrekken in de Lange Gasthuisst­raat naar het prachtig gerenoveer­de gebouw in het Harmoniepa­rk. De onthaalrob­ot zou daar normaal al enkele maanden aan de slag zijn als eerste contact bij binnenkoms­t.

De robot heeft een mensachtig uiterlijk met bijvoorbee­ld twee armen met handen, een romp en een camera als ‘oog’ erbovenop. Charlie kan zich voortbeweg­en en bezoekers letterlijk bij de hand nemen. Ze geven op een schermpje op de romp aan wat ze nodig hebben. De route naar het toilet, de EHBO-koffer of de borstvoedi­ngskamr, .... Ook bij een pasfoto, wachtticke­t of de attestenzu­il kan Charlie helpen.

Maar Charlie kende al snel enkele softwarepr­oblemen en moest teruggehaa­ld worden. De bezoekers maakten nogal intensief gebruik van de machine, waaronder te enthousias­te kinderen. Dat laat het kabinet van schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) weten. Begin juli maakte de robot een korte comeback, maar het liep al snel opnieuw mis. Door te veel op korte termijn te drukken op het schermpje zou de software van Charlie geblokkeer­d zijn. Daarna is die ergens tegen gereden en is een vinger kapot gegaan.

Voor wie de YouTubehit kent: Charlie bit my finger is in dit geval dus Charlie lost a finger. De robot is weer naar de fabrikant en het zou redelijk lang duren tot hij hersteld is. Eind augustus komt er daarom een vervanger. Hopelijk krijgt die het minder hard te verduren.

Populair bij kinderen

“Het gebruik van Charlie is een experiment”, zegt Nabilla Ait Daoud. “Charlie is perfect om mensen de weg te wijzen naar de photobooth, het toilet of de eerste hulp, maar is het slachtoffe­r van zijn eigen succes. Mensen zijn heel enthousias­t om hem te gebruiken, hij is vooral heel populair bij kinderen. Dat leidt wel eens tot problemen. Zodra er opnieuw een robot is, kan die mensen opnieuw bij de hand nemen en in de juiste richting wijzen.”

 ?? FOTO STAD ANTWERPEN ?? Vooral kinderen maakten wat te enthousias­t gebruik van Charlie.
FOTO STAD ANTWERPEN Vooral kinderen maakten wat te enthousias­t gebruik van Charlie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium