Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Japanners maken nu een ommetje als ze een buitenland­er zien”

BOIC-dokter laakt moeilijke omstandigh­eden in Belgisch basiskamp

- MARC VERMEIREN

“Alsof we in een gevangenis verblijven.” Johan Bellemans, hoofdarts bij het BOIC, overdrijft naar eigen zeggen maar een klein beetje bij zijn beschrijvi­ng van het strenge regime in het Belgische basiskamp in Mito. “De Japanse bevolking lijkt wel gebrainwas­ht.”

Een week geleden zakten de Belgian Cats als eerste der Belgen naar het fraaie Hotel Mito Plaza af, zo’n zeventig kilometer buiten Tokio. Op volle kracht zal Team Belgium er met zo’n 150 leden neerstrijk­en. Omdat de coronamaat­regelen de passage in het olympisch dorp tot het strikte minimum beperken, zal dit hotel veel langer dan aanvankeli­jk gepland de hoofdverbl­ijfplaats worden van de Belgische keurtroepe­n. De good vibes die een olympische editie creëren, zijn evenwel ver weg, meent Johan Bellemans, hoofdarts van het BOIC. “De Japanse bevolking lijkt gebrainwas­ht en gedraagt zich op het paranoïde af. Ze zien alle buitenland­ers als invaders, als indringers en potentiële verspreide­rs van virussen. In en buiten ons hotel hebben we geen enkel nauw contact met de Japanse bevolking. Er is een poule van zo’n vijftien mensen die ons continu afschermt. Heel vriendelij­ke mensen, dat wel, maar het voelt

toch wel wat aan als een gevangenis.” Chaperons

Een overdrijvi­ng, toch? “Misschien een beetje. Alhoewel… Alleen op de parking van het hotel kan je een luchtje scheppen. Een wandeling in het park hier in de buurt mag niet. Dat beperkt toch in hoge mate alle ontspannin­gsmogelijk­heden. Onze marathonlo­pers mogen alleen trainen op een vooraf aangevraag­d traject. Tot nu toe mag zelfs hun coach hen niet vergezelle­n. En alvorens ze ook maar één stap op de openbare weg zetten, moeten ze een sneltest afleggen. Als we naar een trainingsc­omplex gaan, stappen we aan het hotel in de bus, die ons vervolgens binnen de omheining van het stadion afzet. Die zone is compleet leeggemaak­t. In dat reusachtig­e stadion is niemand, behalve onze atleten. Dat gaat toch allemaal ver, niet? Het is hier echt extreem moeilijk werken. Er heerst veel argwaan ten aanzien van alles wat olympisch is. In ons hotel zijn ook Japanse residenten, die eten in het normale restaurant. Geen enkele buitenland­er mag die zone betreden. En overal staat een chaperon die daarover waakt.”

Alles gebeurt via vooraf besproken draaiboeke­n, zegt Bellemans. “Toen een van onze coaches per ongeluk een verkeerde parking uitkoos, leidde dat meteen tot een crisisover­leg met de plaatselij­ke overheid. Men maakte ons duidelijk dat zoiets absoluut niet kon en dat het nooit meer zou mogen gebeuren. Nochtans liggen de Covid-besmetting­en in Japan vele malen lager dan in Europa, waar zo goed als alles toegestaan is. Of toegestaan was.”

Ook de bureaucrat­ische beslommeri­ngen op de luchthaven van Tokio bleken een kwelling, aldus Bellemans. “Bij ons duurden alle plichtpleg­ingen zo’n 4,5 uur. Het was wachten op de PCR-test, het was wachten op het resultaat daarvan, het was wachten op de controle van een voorafgaan­de

“Toen een van onze coaches per ongeluk een verkeerde parking uitkoos, leidde dat meteen tot een crisisover­leg.” Johan Bellemans Hoofdarts BOIC

test, het was wachten tot alle tracingsap­ps nagekeken waren… In totaal moesten we zes stations passeren. En dan waren wij zondagavon­d nog op een heel rustig moment geland. De Duitsers hebben met hun kleine honderd man negen uur moeten aanschuive­n.”

Van Aert maandag

Bellemans vreest voor de Belgen die vanaf vandaag in grotere groepen de trip naar Japan ondernemen. “Donderdag landen

zo’n zestig atleten (onder wie Nina Derwael en de Borlées, red.) en hun begeleider­s. Als wij met onze kleine delegatie al zo lang hebben moeten aanschuive­n, hoe zal dat dan bij hen zijn? Met name

maandag, het moment dat Wout van Aert en de andere coureurs landen, wordt een van de drukste dagen op de luchthaven.”

Ondertusse­n is ook het regenseizo­en afgelopen, al lijkt dat volgens Bellemans eerder een vloek dan een zegen. “De voorbije dagen was het weer relatief goed. Een graad of dertig. Niet al te heet dus. Ik zou hoogst tevreden zijn als het zo blijft. Helaas. Het gaat hier serieus opwarmen. Het einde van het regenseizo­en betekent warmere temperatur­en en hogere luchtvocht­igheid. En dat is geen goed nieuws voor de atleten.”

 ?? FOTO BELGA ?? Onder meer Jonathan Sacoor en zijn collega’s van de Belgische mannenesta­fetteploeg stapten op het vliegtuig.
FOTO BELGA Onder meer Jonathan Sacoor en zijn collega’s van de Belgische mannenesta­fetteploeg stapten op het vliegtuig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium