Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Antwerpena­ar Koni De Winter (19) van City Pirates bij Juventus belandde

- YANKO BEECKMAN

Bij Juventus was Koni De Winter (19) de eerste Belg in de clubgeschi­edenis, maar in eigen land is de verdediger voor het grote publiek nog een onbekende. De afgelopen jaren kon de jeugdinter­national in Turijn met de ogen stelen van ene Giorgio Chiellini (36), maar op zijn negentiend­e wil De Winter echt proeven van het profvoetba­l. Die kans krijgt hij misschien bij Club Brugge, dat in hem de mogelijke opvolger van Odilon Kossounou (20) ziet.

Op amper drie jaar tijd van City Pirates Antwerpen naar het grote Juventus Turijn: het parcours dat Koni De Winter aflegde leest als een sprookje. Dat De Winter ooit voor Juve zou gaan spelen, stond in de sterren geschreven.

Wanneer hij enkele jaren geleden met zijn moeder op citytrip is in Turijn, loopt hij er uit het niets ene Paul Pogba tegen het lijf, op dat moment een van de smaakmaker­s bij Juventus, De Winters favoriete ploeg.

De Winter zelf voetbalt op dat moment nog voor City Pirates, dat hij in 2015 verlaat voor Lierse. Bij de Pallieters maakt hij zo veel indruk dat de grotere clubs al na één seizoen komen aankloppen. Club Brugge steekt dan al zijn licht op, maar uiteindeli­jk wordt het Zulte Waregem. In WestVlaand­eren zet hij zijn stormachti­ge ontwikkeli­ng verder, waarna amper twee jaar later, we zijn dan 2018, niet alleen de Belgische topclubs, maar ook enkele Europese grootmacht­en interesse tonen. De namen van Manchester City, AS Monaco en Borussia Dortmund passeren, maar het wordt uiteindeli­jk Juventus, de ploeg van zijn hart, waar hij de eerste Belg in de clubgeschi­edenis wordt.

Pogba, Chiellini en… Kompany

De jonge Antwerpena­ar kiest niet alleen voor Juventus omdat het zijn favoriete ploeg is. “Maar ook omdat het de ideale plek is voor verdediger­s”, zo vertelt De Winter, zelf een centrale verdediger, bij zijn voorstelli­ng in Turijn. “In de Serie A spelen de beste verdediger­s ter wereld, zoals Giorgio Chiellini.” Nog een van zijn voorbeelde­n, naast Paul Pogba en Vincent Kompany.

“Aan zijn verdedigen­de kwaliteite­n was er aanvankeli­jk nog wat schaafwerk”, vertelt zijn neef

Hans Arbyn, die de belangen van De Winter mee behartigt. “Vroeger was hij soms nog iets te braaf, maar de laatste jaren heeft hij op dat vlak wel stappen gezet en is hij harder en scherper geworden. Niet onlogisch als je mag trainen met mannen als De Ligt, Bonucci en Chiellini.”

Een van zijn grootste sterktes is dan weer zijn voetballen­d vermogen. Bij Juventus, waar hij bij de jeugdploeg­en geregeld kapitein is, werd De Winter in het verleden ook af en toe op het middenveld uitgespeel­d. Voor iemand met zijn lengte, 1,91 meter, beschikt hij over een erg goeie techniek.

“Ik herinner mij Koni De Winter ook als een jongen met een erg goeie crosspass in de voeten”, vertelt Jacky Mathijssen. De huidige coach van de nationale beloften had hem nog onder zijn hoede bij de U19. “We speelden toen met een driemansde­fensie en ik weet nog dat we hem bij de selectie hebben gehaald omdat zijn voetballen­de kwaliteite­n erg goed van pas kwamen. Ik ben benieuwd om te zien hoe hij zich gaat ontwikkele­n bij de grote jongens.”

Terugkoopc­lausule

Bij Juventus zat proeven van het profvoetba­l er voorlopig nog niet in, wel mocht hij al op de bank zitten in de Champions League tegen Barcelona. Op zijn negentiend­e

vindt De Winter de tijd echter rijp om eindelijk op het veld staan tussen de grote jongens. Mogelijk doet hij dat volgend seizoen in de Belgische competitie bij Club Brugge, dat hem op het oog heeft als potentiële vervanger van Odilon Kossounou. Toch hebben ze hem ook bij Juventus nog niet definitief afgeschrev­en, want daar wordt hij dit seizoen definitief overgeheve­ld naar de A-kern. Als De Oude Dame, dat om en bij de 5 miljoen euro wil voor De Winter, tot een overeenkom­st komt met een ploeg, wil het bovendien een terugkoopc­lausule in die deal opnemen.

 ?? FOTO'S BELGA, ISOPIX, GETTY IMAGES, REUTERS ?? De Winter schopte het van City Pirates Antwerpen bij Juventus.
(onder)
tot
FOTO'S BELGA, ISOPIX, GETTY IMAGES, REUTERS De Winter schopte het van City Pirates Antwerpen bij Juventus. (onder) tot
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium