Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De lachende eerste

wint op Col du Portet en heeft Tour zo goed als binnen

- (jpdv)

Het was een rit naar het beeld van de Tour: op elk moment had Pogacar de controle

Zijn weerbarsti­g haar stak alweer langs alle kanten uit zijn helm, maar verder verliep etappe zeventien in de Tour precies zoals Tadej Pogacar het vooraf in gedachten had. Hij had aangegeven dat hij wilde winnen in de Pyreneeën en het leek alsof het peloton dat als een soort onvermijde­lijke uitkomst aanvaardde.

UAE vond onderweg in ieder geval opvallend veel bondgenote­n. Eerst Deceuninck – Quick-Step, dat zich aan het begin van de etappe aan kop zette en duidelijk maakte dat het niet zou toelaten dat een grote groep met sterke klimmers wegreed. Dat had de tijdslimie­t voor Mark Cavendish alleen maar scherper gemaakt. UAE zag het graag gebeuren.

Toen een kansloze kopgroep van zes uiteindeli­jk voorop geraakte, kon de ploeg van Pogacar makkelijk controlere­n en kreeg ze ook nog hulp van Israel Start-Up Nation en zelfs Arkéa-Samsic, die zich realiseerd­en dat ze de koplopers maar beter tijdig konden inhalen als kopmannen Woods en Quintana nog wat punten in het bergklasse­ment wilden sprokkelen.

UAE hoefde zich zo niet eens dodelijk te vermoeien om Pogacar perfect af te zetten op de Col du Portet.

Suprematie

Het was een etappe naar het beeld van de Tour: op elk moment had Pogacar controle over de gebeurteni­ssen en leek zijn overwinnin­g in steen gebeiteld. Niks dat zijn suprematie beter illustreer­de dan de gezichtsui­tdrukking waarmee hij de aanval van Richard Carapaz neutralise­erde. Het leek alsof Pogacar zat te lachen op de fiets. Op de persconfer­entie maakte hij duidelijk dat het om optisch bedrog ging. “Ik was niet aan het lachen”, zei Pogacar. “Dat is mijn gezichtsui­tdrukking wanneer ik aan het afzien ben. Of misschien nam de camera me net in beeld toen ik mijn ouders en vriendin passeerde. Op dat moment voelde ik me heel gelukkig.”

De laatste uitdager van Pogacar is nu Jonas Vingegaard, maar die was gisteren ook meer bondgenoot dan tegenstand­er. De twee koersen al van bij de beloften te

gen elkaar en lijken het prima te kunnen vinden. In de slotkilome­ters van de Col du Portet reden ze samen tegen Carapaz. “We wisten dat hij aan het bluffen was”, zei Pogacar, die ook aangaf dat Vingegaard “een klasserenn­er is die pretty soon ook de Tour kan winnen”.

Weinig venijn

Alleen op het niveau van de ploegleidi­ng lijkt er een scherp kantje te zitten aan het duel tussen de nummers één en twee in het algemeen klassement. Inigo

San Millan, de performanc­e manager van UAE vertelde op de rustdag maandag dat de verklaring voor de dominantie van Pogacar gezocht moet worden bij de zwakte van de tegenstand. “Ze pushen Tadej niet”, zo gaf hij aan. “Ze zijn maar een schaduw van wat ze ooit waren.” Bij JumboVisma hebben ze die woorden niet geapprecie­erd. “Het is fout om zoiets te zeggen”, vindt sportief manager Merijn Zeeman.

Het is het venijn waarmee deze Tour het moet stellen. Voor de rest is er alleen consensus: Mark

Cavendish is de beste in de sprint en Tadej Pogacar in al de rest. Met de dubbele punten van op de Col du Portet doet hij ook in het bergklasse­ment weer mee. Vandaag nog wat rapen op Luz Ardiden en Pogacar mag in Parijs net als vorig jaar drie keer het podium op: gele trui, bergkoning en beste jongere. Want hij is ook nog maar 22 jaar. “De Tour is maar gedaan in de laatste rechte lijn op de Champs-Élysées”, zei Pogacar op de persconfer­entie. De glimlach liet hij achterwege.

 ?? FOTO'S BELGA, EPA-EFE ?? Pogacar leidt op grote hoogte. Inzet: uitgeteld meteen na de aankomst, maar dan blij met de felicitati­es van Vingegaard..
FOTO'S BELGA, EPA-EFE Pogacar leidt op grote hoogte. Inzet: uitgeteld meteen na de aankomst, maar dan blij met de felicitati­es van Vingegaard..
 ?? FOTO BELGA ?? Tadej Pogacar (22) pakte alles wat hij kon bovenop de Col du Portet: de ritzege, seconden op Jonas Vingegaard en zelfs voor de bollentrui doet hij ineens weer mee. Je zou van minder met een smile naar boven rijden. “Zat ik te lachen op de fiets? Dat is mijn gezichtsui­tdrukking wanneer ik aan het afzien ben.”
FOTO BELGA Tadej Pogacar (22) pakte alles wat hij kon bovenop de Col du Portet: de ritzege, seconden op Jonas Vingegaard en zelfs voor de bollentrui doet hij ineens weer mee. Je zou van minder met een smile naar boven rijden. “Zat ik te lachen op de fiets? Dat is mijn gezichtsui­tdrukking wanneer ik aan het afzien ben.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium