Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aan de rand van de afgrond is er alleen nog stilte”

-

In Erftstadt sleepte het kolkende water twee straten, verschille­nde huizen, meerdere bewoners en veel aarde mee. Wat overbleef: een metersdiep­e afgrond vol puin. De overstromi­ngen hebben in Duitsland al meer dan honderd levens geëist, nog eens 1.300 mensen zijn vermist.

is dat onwezenlij­ke luchtbeeld, met de gapende diepte waarin auto’s en huizen zijn verzwolgen. Het water is er dwars door een dorp getrokken en heeft alles meegesleur­d.

Wanneer je met je voeten aan de rand van die afgrond staat, is er alleen nog de stilte. Hier is niemand meer. Wel snerpt het alarm van een auto die enkele meters dieper hangt, met garage en al. We kijken uit op de tuinen aan de overkant van de kloof.

In één ervan klopt de politie aan de deur van een grote volière, op zoek naar vermisten. Enkele andere vogelkooie­n liggen meters dieper in de afgrond, enkele duiven kijken samen met ons toe. De geëvacueer­de eigenaars zijn hun vogels kwijt, maar hun huis staat er nog. Hun buren hebben zelfs dat niet meer. Als we de satellietf­oto’s van Google mogen geloven, hebben hier minstens vier huizen gestaan. Ook een stuk van Burg Blessem, het plaatselij­ke kasteel, is weg. In de verte is nog het dak van een stal te herkennen. Vijftien meter dieper liggen auto’s, rioolbuize­n, twee eiken, een ladder en puin.

Bewoners uit andere delen van het dorp konden alleen met afgrijzen kijken naar de straat die in de verte verdween in het niets.

Kloof wordt steeds groter Wanneer we via een omweg aan de andere kant van de kloof geraken, zien we dat het leger, de politie en de brandweer de straten hebben afgezet. Omdat ze vrezen dat er nog stukken grond zouden wegzakken.

Daar hebben ze reden toe: op dat allereerst­e luchtbeeld staan enkele huizen wel nog overeind waar wij nu alleen nog de diepte kunnen zien. Nog zeker vijf huizen die wel nog overeind staan, zijn zwaar beschadigd. Bewoners uit andere delen van het dorp kunnen alleen met afgrijzen kijken naar de straat die in de verte verdwijnt in het niets.

Een andere omweg brengt ons toch wat dichterbij. Naar de plaats waar het asfalt is afgescheur­d. Erachter ligt een enorme berg puin. Naarmate de kloof dieper wordt, herken je er minder en minder van. Liggen er nog lichamen onder? Daar hebben ook de autoriteit­en het raden naar.

“We gaan ervan uit dat er verschille­nde doden zijn, maar we weten het niet”, zegt de minister van Binnenland­se Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-westfalen, waar Erftstadt deel van uitmaakt. Door een gaslek was het moeilijk om erin te gaan zoeken.

Intussen zit het water van rivier de Erft weer grotendeel­s binnen haar bedding. De snelheid van het water maakt duidelijk hoe krachtig het moet zijn geweest toen het enkele uren voordien dwars door het dorp kolkte. Driehonder­d meter stroomafwa­arts ligt een zandgroeve. Het water vond zijn weg ernaartoe en trok de aarde mee.

Niet het enige voorbeeld

Erftstadt is lang niet de enige stad in Duitsland die het hard te verduer

Herbert Reul

Minister van Binnenland­se Zaken “We gaan ervan uit dat er verschille­nde doden zijn maar we weten het niet.”

ren kreeg. Hele gemeenten liggen in puin in Noordrijn-westfalen en Rijnland-palts. Het dorpje Schuld, gebouwd in de meander van een rivier, werd volledig overspoeld toen het water een kortere weg vond.

106 Duitsers zijn gestorven, twintig daarvan woonden in een woonzorgce­ntrum dat ’s nachts verrast werd door de vloed. Zo’n 114.000 huizen zaten zonder stroom en de mobiele netwerken vielen uit, waardoor veel Duitsers niet in contact konden komen met hun familie. 1.300 mensen werden als vermist opgegeven. Meer dan 15.000 agenten, soldaten en reddingswe­rkers doen wat ze kunnen.

KOEN BAUMERS

 ?? FOTO AP ?? Erftstadt is bijna volledig van de kaart geveegd, wat overblijft is een afgrond vol puin.
FOTO AP Erftstadt is bijna volledig van de kaart geveegd, wat overblijft is een afgrond vol puin.
 ?? FOTO GIANNI BARBIEUX ?? De schade in het dorp is enorm.
FOTO GIANNI BARBIEUX De schade in het dorp is enorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium