Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Week van...

- Patrick Van de Perre

Elke zaterdag blikt een stadsrepor­ter terug op de gebeurteni­ssen van de voorbije week

Het zwaartepun­t van het nieuws lag de afgelopen week niet in Antwerpen en daar hoeven we echt niet rouwig om te zijn. Terwijl in Amsterdam de bijna twee weken geleden neergescho­ten journalist Peter R. de Vries alsnog de ongelijke strijd tegen de dood verloor, vond in het zuiden van ons land een ander drama plaats.

Dorpen en stadjes werden weggevaagd door het wassende water en mensen verloren niet alleen hun haven en goed, maar in een aantal gevallen helaas ook hun leven. De hallucinan­te beelden op het journaal spraken voor zich. Dit is zorgwekken­d. Het medeleven voor zowel Peter R. de Vries als de slachtoffe­rs van de watersnood aan de andere kant van ons land is ook in Antwerpen groot. Logisch. Bovendien groeit ook hier het besef, bij zowel politici als burgers, dat deze stad niet immuun is voor laffe aanslagen en de gevolgen van de klimaatver­andering. Natuurlijk bestaan ze nog, mensen die bij hoog en laag volhouden dat er niets mis is met ons klimaat. Slaap rustig voort, het tegendeel is waar. Er komt een moment dat onze machtige Schelde zich tegen ons keert en dat ook Antwerpena­ren met natte voeten en misschien wel erger worden geconfront­eerd.

Om dat te vermijden, wordt er langsheen de Schelde aan het Sigmaplan gewerkt en zien we op sommige plaatsten nu al verhoogde dijken en waterkerin­gen. Esthetisch onverantwo­ord, maar wel noodzakeli­jk. Ondertusse­n werkt het stadsbestu­ur links en rechts aan het vergroenen en verblauwen van de stad. Allemaal leuk en aardig. Toch zou het nog prettiger zijn indien Antwerpen het voortouw zou nemen in de aanpak van de klimaatcri­sis. In woorden, door onophoudel­ijk te blijven hameren op de ramp die op ons afkomt. Zoals een kanarie in de koolmijn. En met daden, door minstens dubbel zoveel en liefst meer te doen dan nu het geval is.

In ons eentje gaan wij, Antwerpena­ren, de klimaatcri­sis niet oplossen. Daarvoor is veel meer nodig. Maar iemand moet de leiding nemen, toch minstens in eigen land. En dat kan dan maar beter Antwerpen zijn. Er is alleszins geen reden waarom dat niet het geval zou zijn. Waar wachten we op? Ondertusse­n kabbelt de Pfos-affaire voort en draait ook de zoektocht naar de schuldigen op volle toeren. Niet in het minst door de publieke opinie. Manu Claeys, het gezicht van de burgerbewe­gingen, speelt daarin ongewild een weinig benijdensw­aardige rol.

Dezelfde mensen, zij het niet allemaal, die een poster van Ringland voor hun raam hebben hangen en tot voor kort de burgerbewe­gingen en Manu Claeys als de redder van Antwerpen beschouwde­n, keren hem nu de rug toe.

De man was, zoals zovelen, al een aantal jaren op de hoogte van de vervuiling op de werven van de Oosterweel en keert zich openlijk en terecht tegen het stilleggen en, wat sommigen betreft, zelfs afvoeren van het project. Want dat is een ontwerp van de vorige eeuw, klinkt het.

Niemand, ook Manu Claeys niet, betwist de ernst van de Pfosaffair­e. En hij en de rest van de burgerbewe­gingen weten eveneens dat de Oosterweel­verbinding anders en beter had gekund. Maar ook een stuk slechter. Dat hadden we nu aan den lijve ondervonde­n als er geen burgerbewe­gingen geweest waren. Dus laat die pek en veren maar achterwege. De burgerbewe­gingen blijven de beste garantie dat de Oosterweel­verbinding en de daarbij horende leefbaarhe­idsproject­en worden uitgevoerd op een voor deze stad en haar inwoners best mogelijke manier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium