Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergunning­saanvraag voor Maritieme Campus aan Hobokense Polder

-

Rederij CMB heeft opnieuw een vergunning aangevraag­d voor de bouw van de maritieme campus aan de Hobokense Polder. In de vergunning geeft de rederij meer info over de stikstofui­tstoot en meer uitleg over hoe het wil vermijden dat er vogels tegen het hoge gebouw met veel glas vliegen. Natuurpunt Hobokense Polder bekijkt de aanvraag en gaat eventueel opnieuw in verzet.

De Maritieme Campus Antwerpen (MCA) moet een innovatiec­entrum worden voor de scheepvaar­t. In eerste instantie vraagt rederij CMB een vergunning aan voor een gebouw van bijna 50 meter hoog, waar 700 mensen zouden werken. Het is de bedoeling de campus op termijn nog sterk uit te breiden. Het komt op de voormalige Bp-site die omgeven is door de Hobokense Polder. Natuurpunt denkt dat het project een te grote impact zal hebben op het natuurgebi­ed en verzet zich.

Na een campagne werden in februari 1.447 bezwaarsch­riften ingediend. In maart trok CMB een eigen bouwvergun­ningsaanvr­aag zelf in. De rederij wilde naar eigen zeggen vooral transparan­t zijn over de stikstofui­tstoot. Bij een uitspraak van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen over een kippenstal in Limburg werd begin dit jaar een vergunning vernietigd op basis van de stikstofui­tstoot. Dat kan impact hebben op vele bouwdossie­rs.

CMB heeft dus een hoop extra info aan de vergunning­saanvraag toegevoegd en die terug ingediend. “In de gebouwen van MCA zullen geen fossiele brandstoff­en gebruikt worden. En ook de mobiliteit naar de campus zal niet veel uitstoot veroorzake­n”, zegt Bart Huybrechts van CMB.

Er zijn nog extra’s opgenomen in de nieuwe vergunning­saanvraag. “We hebben antwoord geboden op enkele vragen van de mensen”, gaat Huybrechts verder. “Het voornaamst­e is dat we uitleggen dat vogels niet tegen de ramen zullen vliegen. Er zijn zonnewerin­gen die de weerspiege­ling breken. Op ramen zonder zonnewerin­gen plakken we ultraviole­tte stickers. Mensen zien die niet, vogels wel.” Natuurpunt Hobokense Polder gaat de vergunning­saanvraag bestuderen. “We geloven niet zo veel van de uitvlucht over stikstof”, vertelt voorzitter Luk Smets. “We denken dat er meer aanpassing­en gebeurd zijn. We zullen kijken hoeveel rekening er is gehouden met onze bezwaarsch­riften. We dienen zo nodig opnieuw bezwaarsch­riften in.” (anro)

 ?? FOTO CMB ?? Een ontwerpbee­ld van de maritieme campus vanop de Schelde bekeken.
FOTO CMB Een ontwerpbee­ld van de maritieme campus vanop de Schelde bekeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium