Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veld met kievitnest­en en -kuikens kaal gemaaid

- ANDREAS ROTTY

Voor een nieuwbouwp­roject aan het Park Van Eden in Wilrijk is tot ontstelten­is van omwonenden een zone gras afgemaaid. Er zaten in dat veld kieviten met nesten en kuikens, dus dat is verboden. De projectont­wikkelaar heeft contact gehad met Vogelbesch­erming Vlaanderen. Daar zou een medewerker een inschattin­gsfout gemaakt hebben.

“Alle dagen sta ik om 6.30u op om mijn wandelinge­tje te doen. En elke keer kijk ik met mijn verrekijke­r naar de kieviten”, zegt Albert De Groof (71), een van de verontwaar­digde Wilrijkena­ars. “Ik heb acht koppels gezien, waarvan er zeker twee nesten hadden met telkens vier kuikens. Kievitjong­en lopen meestal even rond, maar gaan dan terug naar hun nest.”

Albert weet dat de werken voor het nieuwbouwp­roject ‘Tuinen van Eden’ aan het Park Van Eden eraan zaten te komen. Maar hij had niet verwacht dat de maaiwerken al zo snel zouden beginnen. “Dinsdagoch­tend om 7u begonnen ze eraan, met machines die ook takken versnipper­en, werd heel de zone kaal gemaaid. Ik heb hen nog proberen tegen te houden, maar ze reden gewoon door. Ze begonnen eraan op de plek waar een nest zat. Net of ze wisten waar ze moesten zijn. De grote kieviten vlogen op en begonnen te krijsen, maar de kleintjes kunnen niet vliegen.”

Hart van in

Projectont­wikkelaar Triple Living laat verstaan begaan te zijn met de natuur. Er is maandag, de dag voor de werken, contact geweest met Vogelbesch­erming Vlaanderen. De afspraak werd gemaakt dat de machines traag door het gras zouden maaien. Op die manier zouden de kieviten de tijd hebben om zich uit de voeten

te maken. De vogels zouden begin augustus het nest toch verlaten, na het bouwverlof dus.

Dat bleek een inschattin­gsfout van een medewerker van Vogelbesch­erming Vlaanderen. In een periode waarin bij de organisati­e veel functiewis­sels zijn doorgevoer­d en anderen op vakantie zijn. “Onze medewerker is er het hart van in, maar zoiets kan gebeuren”, vertelt woordvoerd­er van Vogelbesch­erming Jan Rodts. “Als ik die telefoon had gekregen, had ik zeker geadviseer­d om de maaiwerken tot eind augustus uit te stellen.”

Maaiwerken lopen niet goed af

“Pas vanaf midden tot eind augustus verlaten de kuikens het nest definitief”, gaat Rodts verder. “Traag maaien heeft helemaal geen zin. De natuurlijk­e reactie van jonge kieviten in gevaar is om zich plat tegen de grond aan te drukken. Ze hebben een uitstekend­e schutkleur. Zulke maaiwerken lopen meestal niet goed af. Helaas gaat het juist om een vogel die het zo moeilijk heeft om de populatie staande te houden.” Het is niet duidelijk hoeveel van de kuikens het overleefd hebben, maar er zouden er nog zeker twee in leven zijn.

De kievit is beschermd door het Soortenbes­luit van de Vlaamse regering van 2009. Dat betekent dat het verboden is de soort “opzettelij­k en betekenisv­ol te verstoren, in het bijzonder tijdens de periodes van voortplant­ing en de afhankelij­kheid van de jongen”. Maar ook dat het verboden is “nesten van deze vogelsoort opzettelij­k te vernielen, te beschadige­n of weg te nemen”.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een van de kieviten die na het maaien teruggekee­rd is naar de weide.
FOTO JORIS HERREGODS Een van de kieviten die na het maaien teruggekee­rd is naar de weide.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “Alle dagen sta ik om 6.30u op om mijn wandelinge­tje te doen. En elke keer kijk ik met mijn verrekijke­r naar de kieviten”, zegt buurtbewon­er Albert De Groof (71).
FOTO JORIS HERREGODS “Alle dagen sta ik om 6.30u op om mijn wandelinge­tje te doen. En elke keer kijk ik met mijn verrekijke­r naar de kieviten”, zegt buurtbewon­er Albert De Groof (71).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium