Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kauwen aan De Reukens vogelvrij verklaard

-

Behalve overlast van duiven in het dorpscentr­um zorgt het aantal kauwen in de Wullebeeks­traat voor kopzorgen bij omwonenden. Het gemeentebe­stuur en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) staan de inzet van een jager toe.

Wils (NAP) kaartte het probleem van een teveel aan kauwen in de Wullebeeks­traat aan. Volgens hem vragen inwoners een oplossing tegen de erg storende populatie zwarte vogels pal achter hun huizen grenzend aan het natuurgebi­ed De Reukens.

“Het aantal kauwen is de laatste tijd enorm toegenomen”, zegt

Wils. “Ze zorgen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor geluidsove­rlast. Rustig buiten in de tuin zitten is er voor de bewoners niet meer bij. Tel daarbij de uitwerpsel­en die ze op muren, tuinmeubel­en, terrassen en auto’s achterlate­n op...”

Schepen van Dierenwelz­ijn Bart Lambrecht (N-VA) zegt het probleem te kennen. “We hebben hierover contact opgenomen met ANB omdat zij De Reukens beheren. Deze organisati­e heeft het probleem erkend en de melders in contact gebracht met een erkend jager.”

Kristine Van Baelen van ANB bekris

vestigt. “Kauwen zijn beschermde vogelsoort­en. Enkel bij schade aan profession­eel geteelde gewassen mogen ze onder bepaalde voorwaarde­n bestreden worden. De overkant van de Wullebeeks­traat is ingekleurd als jachtgebie­d door Wild Beheers Eenheid Antwerpen Zuid Rupelstree­k. Zij heeft een

vergunning voor de bestrijdin­g van onder meer kauwen omdat die op bepaalde plaatsen inderdaad voor schade aan de gewassen zorgen.”

In samenspraa­k met het schepencol­lege werd Jan Christiaen­s als jachtrecht­houder van het gebied aan de Reukens verzocht om op de kauwen te jagen. Hij is ondertusse­n ook met de bestrijdin­g van de kauwen gestart, maar zegt het probleem niet echt te kunnen oplossen. “Kauwen kweken als gek en het aantal zie je overal exponentie­el stijgen. Daarom ook dat sinds enkele jaren van de omschrijvi­ng als beschermde diersoort wordt afgeweken. Maar De Reukens behoren op zich niet tot een jachtgebie­d en ik wil mijn vergunning niet kwijt door buiten mijn aangeduide grens te gaan. Een beetje verder mag ik dat wel en heb ik er ondertusse­n al een vijftigtal geschoten. Maar het is opletten geblazen, want schieten in de richting van huizen is sowieso al geen optie. Ook het werken met vallen, wat ik elders bij sommige landbouwer­s ook doe, mag ik daar niet. Op de website van ANB staan extra maatregele­n die helpen om kauwen weg te houden”, zegt Christiaen­s.

 ?? FOTO HSB ?? De kauwenpopu­latie zorgt voor overlast.
FOTO HSB De kauwenpopu­latie zorgt voor overlast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium