Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De toegang tot zo’n prachtig domein verdient een mooi werk”

- FILIP SPOELDERS

Het afgebrande wachthuisj­e aan de inkom van Fort 5 in Edegem wordt de volgende maanden opgesmukt door een kunstwerk. Hiervoor zorgt beeldend kunstenaar Pieter-jan Maesen.

Bijna twee jaar geleden ontstond er brand in een van de twee leegstaand­e wachthuisj­es van het Fort

5 in de Jacob de Roorestraa­t. Sindsdien staat het te verkommere­n. De afbraak kondigt zich nu aan, maar kunstenaar Pieter-jan Maesen wil het kleine gebouw tot dan nog nieuw leven geven.

“Ik ben vanuit Schoten naar de Fort V-straat in Edegem komen wonen. Ik wandel dus iedere dag voorbij het wachthuisj­e. Ik vond het jammer dat het staat te verkommere­n. Het gaat toch om de ingang van een mooi domein. Ik stuurde een mail naar de schepen van cultuur met de vraag of ik er een kunstinsta­llatie mocht uitwerken. Ik maakte eerder al installati­es en deze compacte ruimte intrigeert me wel”, doet Pieter-jan het verhaal.

Maandag begon hij zijn concept uit te werken. Zaterdag omstreeks

16u moet het klaar zijn. “Dan haal ik de hekken rond het huisje weg. Ik heb me geïnspiree­rd op het verhaal van de feniks die uit zijn as herrijst. Ik heb onder meer materialen gebruikt die ik in het huisje vond. Het werk zal de naam Uprise krijgen. Bij het overlopen van de betekeniss­en van het woord zit alles er wel in. Het geeft een wederopsta­nding aan, maar ook een opstand door de lichamen die in elkaar kronkelen. Door het werken met kunsthars wil ik eveneens het gegeven van de vlammen en de assen in het werk brengen. Ik hoop dat het de volgende maanden een toevoeging kan zijn voor de wandelaars die hier op bezoek komen.”

Pieter-jan weet dat zijn werk niet voor eeuwig het straatbeel­d zal sieren. Het huisje staat ondertusse­n op de planning van de gemeente om af te breken. “De twee wachthuisj­es staan in het beheerspla­n van Fort 5 bestempeld als ongewenste gebouwen. Het afgebrande huisje zal in eerste instantie worden afgebroken omdat het bouwvallig is. Ik weet niet of de sloop nog dit jaar mogelijk is. Het andere huisje zal op termijn ook verdwijnen. De poort in het midden heeft wel erfgoedwaa­rde. Het is de bedoeling dat we deze gaan restaurere­n”, licht schepen van Patrimoniu­m Lawrence Vancraeyen­est (N-VA) toe.

Pieter-jan Maesen

Kunstenaar

“Ik heb me geïnspiree­rd op het verhaal van de feniks die uit zijn as herrijst. Ik heb onder meer materialen gebruikt die ik in het huisje vond.”

Ander werk van Pieter-jan Maesen te ontdekken via pjmaesen.blogspot.com

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Pieter-jan Maesen brengt kunst naar het afgebrande wachthuisj­e.
FOTO FILIP SPOELDERS Pieter-jan Maesen brengt kunst naar het afgebrande wachthuisj­e.
 ?? FILIP SPOELDERS FOTO ?? Voorbijgan­gers kunnen ook binnen kijken in het huisje.
FILIP SPOELDERS FOTO Voorbijgan­gers kunnen ook binnen kijken in het huisje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium