Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te veel PFAS in bijna 1 op 3 meetlocati­es in stad

ANTWERPEN

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Nieuwe metingen van de stad Antwerpen en afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM tonen dat op 7 van 23 meetplekke­n over de hele stad te hoge Pfas-waarden werden vastgestel­d. “De omvang van de verontrein­iging moet nog beter in kaart worden gebracht”, laat de stad weten. Zeker de brandweerk­azerne langs de Halewijnla­an springt in het oog.

Zowel de stad Antwerpen als OVAM lieten door de commotie rond het bedrijf 3M en de toxische stoffen PFOS en PFAS onderzoeke­n of deze stoffen in de bodem konden worden aangetroff­en. Er werden 23 locaties gekozen, onder meer in volkstuint­jes, speeltuine­n en scoutsterr­einen. Heel wat stalen werden op Linkeroeve­r genomen, maar er waren er ook verspreid over het hele grondgebie­d. De stad spreekt over te hoge concentrat­ies als waardes boven de bodemsaner­ingsnorm liggen. Die norm verschilt wel per functie (landbouw, wonen, recreatie, ...) of per stof (PFOS, PFOA, ...). Op zeven locaties werden te hoge Pfos-concentrat­ies gemeten (zie kaartje).

“Op drie locaties werd ooit Pfosblussc­huim gebruikt, twee andere metingen gebeurden in de directe omgeving van de 3M-site”, zegt Antwerps schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “In de twee volkstuine­n zal de stad de geteelde groenten laten onderzoeke­n, maar houdt de verontrein­iging geen acute risico’s in voor de gezondheid.”

Zeer hoge waarde

Een van de opvallends­te resultaten is dat voor de brandweerk­azerne langs de Halewijnla­an op Linkeroeve­r. Daar werd de bodemsaner­ingsnorm voor PFOS 4,5 keer overschred­en. Bovendien werden nog andere Pfas-soorten gemeten. Als men die optelde, komt men in één staal aan maar liefst 1.100 microgram per kilogram droge stof. “Voor deze zone is een afzonderli­jk beschrijve­nd bodemonder­zoek nodig”, concludere­n de opstellers van de studie.

Niet te hoog

Op 16 van de 23 locaties werden geen te hoge Pfos-concentrat­ies vastgestel­d tegenover de bodemsaner­ings- norm. “Voor ouders, kinderen en jongeren actief op scoutsterr­einen en speeltuine­n op Linkeroeve­r is dit goed nieuws. Zij kunnen met een gerust hart hun activiteit­en verderzett­en”, zegt schepen Tom Meeuws. De zestien locaties zijn: de botanische tuin, Leopoldstr­aat, Antwerpen binnenstad (woonzone, PFOS: 9,2 µg/ kg), jeugdwerki­ng Kras, ter hoogte van de Slachthuis­laan (Antwerpenn­oord) (recreatiez­one), volkstuin De Zwaantjes aan het fort van Merksem (agrarische zone, PFOS 3,2 µg/ kg), volkstuin Silsburg 4 aan de Peter Benoitlaan in Deurne (agrarische zone, PFOS 1,5 µg/kg), jeugdveren­iging ‘Schep Vreugde’ en ‘Akabe 5 & 6’ ter hoogte van de Blancefloe­rlaan (Linkeroeve­r) (recreatiez­one, PFOS 13,3 µg/kg), de samentuin Biodroom, Willem Gijsselsst­raat en de August Van Cauwelaert­laan (Linkeroeve­r) (landbouwzo­ne), de samentuin aan woonzorgce­ntrum ’t Zand in de Louis Paul Boonstraat (Linkeroeve­r) (landbouwzo­ne), Sint Annabos, ten noorden van de voetbalvel­den van City Pirates Linkeroeve­r (natuurzone, PFOS 2,8 µg/kg), het scoutsterr­ein van scouts “21ste” aan de Glori- antlaan (Linkeroeve­r) (recreatiez­o- ne, PFOS 13 µg/kg), de speeltuin aan de Jachthaven ter hoogte van de Thonetlaan (Linkeroeve­r) (recreatiez­one, PFOS 5,8 µg/kg), het scoutsterr­ein van zeescouts “1ste George de Hasque” aan de Thonetlaan (Linkeroeve­r) (recreatiez­one, PFOS 13 µg/kg), de speeltuin ter hoogte van het Frederik Van Eedenplein (Linkeroeve­r) (recreatiez­one, PFOS 7,2 µg/kg, PFOA 2,4 µg/kg), de speeltuin ter hoogte van de hoek tussen de Vlaamshoof­dlaan en de Akkerwinde­straat (Linkeroeve­r) (woonzone, PFOS 5,4 µg/kg), de speeltuin aan de Willem Klooslaan (Linkeroeve­r) (woonzone, PFOS 5,8 µg/kg), basisschoo­l Sint Anna-goethe in de Goethestra­at (Linkeroeve­r) (woonzone, PFOS 8,8 µg/kg, PFOA 2,4 µg/ kg), natuurrese­rvaat Het Rot (Linkeroeve­r) (natuurzone, PFOS 2,8 µg/kg).

74% zit boven richtwaard­e

Maar naast de bodemsaner­ingsnorm bestaat er ook een – strengere – richtwaard­e, een getal waaronder een bodem in de toekomst zonder enige beperkinge­n kan worden gebruikt. Voor PFOS is dat 3 microgram per kilogram. Kijk je dan naar het aantal meetpunten, dan zit net geen driekwart van alle resultaten net of een eind boven die richtwaard­e.

Adviezen

Gebruikers van volkstuine­n wordt aangeraden om voldoende gevarieerd te eten en niet uitsluiten­d groenten en fruit uit eigen kweek. Voor omwonenden in een straal van 100 meter rond oefenterre­inen voor de brandweer formuleert de Vlaamse overheid aangepaste voorzorgsm­aatregelen.

Om de omvang van de verontrein­iging nog beter in kaart brengen, zullen verdere bodemonder­zoeken worden uitgevoerd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium