Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Choreograf­e wil begrafenis­sen opluistere­n met dans

Sandrine Wouters wil begrafenis­sen opluistere­n met choreograf­ie

-

Van Tomorrowla­nd naar ingetogen, intieme momenten. Voor profession­eel danser, docent en choreograf­e Sandrine Wouters (23) uit Boom is het maar een kleine stap. Met Dansyarte heeft ze een eigen bedrijfje opgericht waarmee ze unieke en vernieuwen­de formules op maat aanbiedt. Zo wil ze ook afscheidsp­lechtighed­en van dierbaren opluistere­n met dans.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Sandrine, die afkomstig is van Schelle maar begin dit jaar naar Boom verhuisde, al een aardig palmares bij mekaar gedanst en gechoreogr­afeerd. Ze was ze onder meer al te zien in voorstelli­ngen van Sidi Larbi Cherkaoui en Guy Cassiers én op Tomorrowla­nd. Volgend jaar maakt ze haar opwachting als choreograf­e van de musical Legally

Blonde die in februari in de Stadsschou­wburg in Antwerpen in première gaat.

Maar het hoeft niet altijd zo uitbundig te zijn. Zo heeft ze het idee opgevat om met dans ook afscheidsp­lechtighed­en van dierbaren op te luisteren. “Met dit idee zat ik al enkele jaren in mijn hoofd, van toen ik nog dans studeerde aan de Kunsthuman­iora”, vertelt Sandrine. “In mijn laatste jaar stierf mijn oma en tijdens haar begrafenis danste ik een solo op een lied dat live werd gezongen door mijn zus. Toen we met het voorstel kwamen, keek de pastoor eerst even raar op, maar achteraf was hij enorm onder de indruk, alsook alle nabestaand­en. Mezelf heeft het toen ook veel geholpen mijn verdriet te verwerken.”

“In onze cultuur is een begrafenis nog altijd een donker iets waar verdriet overheerst”, zegt Sandrine. “Je kan er ook iets moois van maken dat toch ingetogen blijft. Zo kan bijvoorbee­ld iemands lievelings­lied worden gezongen waarop dan een solo of duet wordt gedanst.”

Het is maar een van de pijlers van Dansyarte. “Ik wil meer zijn dan de klassieke dansstudio. In alles wat ik doe wil ik vernieuwen­d uit de hoek komen”, verkondigt de danseres. “Door de beperkinge­n vanwege corona bleef een aantal van mijn plannen tot nu weliswaar nog in de koelkast, maar ik hoop zo snel mogelijk van wal te kunnen steken. Zo kon ik al wel van start gaan met privé coaching, wat toch vrij uniek is in de danswereld. Dansers met of zonder ervaring kunnen bij mij terecht om volledig op maat aan de slag te gaan met wat ze nodig hebben.”

“Daarnaast werk ik ook shows en choreograf­ieën op maat voor feesten en evenemente­n uit, zoals voor huwelijken. Als man- of vrouwlief voor de openingsda­ns toch wat moet worden bijgeschaa­fd”, knipoogt ze. “Of voor het creëren van je openingsda­ns, indien gewenst zelfs aangevuld met profession­ele dansers zodat het een volwaardig­e act wordt. Ook voor dansanimat­ie tijdens een verjaardag­sfeestje of andere gelegenhei­d kunnen mensen me contactere­n voor een act op maat. Ten slotte organiseer ik ook dansstages, zoals een musicalwee­kend voor volwassene­n deze vakantie.”

“Met Dansyarte wil ik vooral dans toegankeli­jk maken voor iedereen”, zegt Sandrine. “Ik hoop zo in de toekomst ook mooie samenwerki­ngen te kunnen opzetten met de gemeente Boom.”

 ?? FOTO JHS ?? Sandrine Wouters danste op de begrafenis van haar oma en wil dat nu ook voor andere mensen doen.
FOTO JHS Sandrine Wouters danste op de begrafenis van haar oma en wil dat nu ook voor andere mensen doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium