Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Langzaam maar zeker weer elektricit­eit en water: gas blijft probleem

- (tr)

Tienduizen­den Waalse huishouden­s moesten het de afgelopen dagen zonder nutsvoorzi­eningen stellen. De problemen met de toevoer van elektricit­eit en drinkbaar water geraken stilaan opgelost, maar gas blijft een probleem.

Alleen al in de provincie Luik zullen 3.600 huishouden­s het de komende weken zonder gas moeten stellen. Opvallend is dat de Waalse netbeheerd­er hulp aangeboden gekregen heeft van haar Vlaamse zustermaat­schappij, Fluvius.

Vrijdag waren er in de provincie Luik nog twintigdui­zend gezinnen die het zonder elektricit­eit moesten stellen. Een dag later stond die teller op twaalfduiz­end.

De problemen met de nutsvoorzi­eningen zijn niet beperkt tot gas en elektricit­eit. Ook op het vlak van drinkbaar water stellen er zich nog steeds problemen. De meeste van de getroffen wateraansl­uitingen zijn hersteld, maar bij zo’n 24.000 huishouden­s in de provincies Luik, Henegouwen en Namen loopt er geen of vervuild water uit de kraan. Intussen verdelen verschille­nde gemeenten en het Nationale Crisiscent­rum flessenwat­er.

Verstoring­en van de gsm-netwerken zijn zo goed als verdwenen. Mobiele operatoren hebben tijdelijke antennes om het bereik te vrijwaren.

Het wegennet is uiteraard nog erg verstoord. In alle Waalse provincies zijn nog steeds verschille­nde wegen ontoeganke­lijk, al evolueert de situatie snel.

Sinds donderdago­chtend ligt zowat het hele treinverke­er in Wallonië plat. Verschille­nde kilometers sporen zijn beschadigd. Infrabel en de NMBS hebben een plan klaar om het treinverke­er gefaseerd terug op te starten.

 ?? FOTO AFP ?? Alle beetjes helpen om het huis weer op orde te brengen.
FOTO AFP Alle beetjes helpen om het huis weer op orde te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium