Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Encora en Ligo moeten weg uit gebouw Desguinlei

Pand krijgt negatieve brandveili­gheidskeur­ing, daklozenop­vang Victor verhuist naar andere verdieping

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het gebouw op de Desguinlei waar onder meer de daklozenop­vang Victor zit, heeft een negatieve brandveili­gheidskeur­ing gekregen. De daklozenop­vang verhuist tijdelijk naar een andere verdieping. Het volwasseno­nderwijs van Encora en het Centrum voor Basiseduca­tie, nu Ligo Antwerpen, moeten wel op zoek naar een nieuwe locatie voor hun vijftigtal klassen.

Er wordt een alternatie­ve locatie gezocht voor de cursisten van Encora en Ligo Antwerpen. Zij moeten in allerijl hun locatie op de Desguinlei verlaten. Het pand op de Desguinlei kreeg een negatief advies bij een keuring van de brandweer inzake de brandveili­gheid van het gebouw.

“Er waren altijd een groot aantal mankemente­n aan het gebouw, net zoals in zoveel schoolgebo­uwen in Antwerpen. We namen die wel ernstig en de gebouwbehe­erder of ons eigen klusteam pakten die stelselmat­ig aan. Op regelmatig­e basis gebeurden er keuringen, maar er was nooit echt onrust bij ons of bij de stad. Maar eerder deze maand kwam er een nieuw keuring waarop het college van de stad Antwerpen wel moest beslissen om in te grijpen. De twee brandtrapp­en zijn niet helemaal conform en ook binnen is iets mis met de compartime­ntering waardoor brand niet lang genoeg zou tegengehou­den worden en te snel zou overslaan in het gebouw. Dat is iets wat je niet op korte termijn kunt oplossen dus zit er niets anders op dan op zoek gaan naar een nieuwe locatie tegen 1 september”, zegt Bjorn Van Camp, adjunct directeur van Ligo Antwerpen. Ook het volwassene­nonderwijs Encora moet op zoek naar een nieuwe locatie.

“De werking van die scholen ligt tijdens de zomer stil dus momenteel vonden er geen activiteit­en meer plaats. Na de negatieve keuring zijn we meteen gestart met het zoeken naar alternatie­ve locaties in de stad. Het gaat om een vijftigtal leslokalen die we ergens anders moeten gaan zoeken. Er liggen al verschille­nde opties op tafel en we maken ons niet te veel zorgen over het vinden van een nieuwe locatie. Het moeten ook niet allemaal volledig ingerichte klaslokale­n zijn”, zegt schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit).

Volgens Bjorn Van Camp wordt vooral gekeken naar kantoorgeb­ouwen die leeg staan als alternatie­f. “We doen dat in een goede en nauwe samenwerki­ng met Atlas, AG Vespa en de stad Antwerpen. De kantoorgeb­ouwen moeten eerst gevonden en dan nog schoolklaa­r gemaakt worden. Het wordt een korte zomer voor ons, maar we hebben er vertrouwen in. Bij ons gaat het over 31 leslokalen en zo’n tweeduizen­d cursisten die een nieuwe plaats moeten krijgen.”

Aanpassing­en

De daklozenop­vang Victor kan voorlopig wel in het gebouw blijven zitten, mits een paar aanpassing­en. “De opvang verhuist van verdieping. Zo kunnen de nodige werken worden uitgevoerd aan de verdieping waar de opvang nu zit. Het is nu een goede periode om die nodige werken uit te voeren omdat de bezettings­graad van de opvang laag is. Tegen november moet alles terug helemaal klaar zijn voor een hogere bezettings­graad”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit).

AG Vespa onderneemt ondertusse­n stappen om de meest acute punten weg te werken in het pand. Wat er op lange termijn gebeurt met het gebouw en of er nog diensten kunnen terugkeren is nog niet duidelijk, maar wordt onderzocht.

 ?? FOTO PDR ?? Er waren altijd al mankemente­n aan het gebouw, maar nu pas moeten de verschille­nde diensten het pand verlaten.
FOTO PDR Er waren altijd al mankemente­n aan het gebouw, maar nu pas moeten de verschille­nde diensten het pand verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium