Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk neemt de jeugd het ooit over, met dezelfde visie”

Voetbalclu­b en sociale organisati­e City Pirates bestaat honderd jaar

- REBECCA VAN REMOORTERE

Voetbalclu­b en sociale organisati­e City Pirates is honderd jaar geworden. De club groeide uit van een voetbalplo­eg van het Sint-Jan Berchmansc­ollege in 1921 tot een sociale organisati­e met 1.400 spelers van honderd verschille­nde nationalit­eiten. Sportief manager Philip Van Dooren en voorzitter Michel Pradolini blikken terug op belangrijk­e momenten voor de ploeg.

Noem City Pirates niet zomaar een voetbalplo­eg. De voetballen­de piraten zijn ondertusse­n met 1.400 verspreid over werkingen in Merksem, in de wijk Luchtbal, in Antwerpen-Dam en op Linkeroeve­r. De City Pirates voetballen, bezoeken woonzorgce­ntra om de bewoners gezelschap te houden, hebben een danswerkin­g, een meisjeswer­king, een muziekstud­io met River Side Studio, een eigen festival met Grinta en ga zo nog maar even door.

De club zag het levenslich­t in Merksem als Sint-Jan Football Club Merxem, groeide later uit tot Olse Merksem en werd in 2014 City Pirates gedoopt. Als het allemaal weer kan, volgt er een groot feest om het honderdjar­ige bestaan van de club uitgebreid te vieren. Want er mag geklonken worden op een eeuw delen in lief en leed.

Dat leed brengt ons meteen bij een van de meest tekende gebeurteni­ssen uit heel de geschieden­is van de club. Iets wat volgens Sportief manager Philip Van Dooren minstens elke maand nog eens naar boven komt en de club voorgoed getekend heeft. “In november 2011 verloren we Bobsam Elejiko (Sammy). Bobsam stortte in elkaar op het veld. Hij kon niet meer gereanimee­rd worden en overleed daar voor de ogen van zijn vrouw en kinderen bij een thuiswedst­rijd. Ik was er toen ook en werd een paar weken later trainer van de ploeg. Het overlijden is een absoluut dieptepunt voor onze club, maar het is wel ongeloofli­jk wat voor kracht we daar toen als club hebben uitgehaald. Elke wedstrijd dat seizoen stond de foto van Sammy in de kleedkamer. Dat jaar is de ploeg nog gepromovee­rd naar eerste provincial­e. Na de winst liepen de spelers met de foto van Sammy over het veld. Op zijn begrafenis stonden minstens vierhonder­d mensen klaar in trainingsp­ak van Merksem. Dat waren ongeloofli­jke taferelen”, zegt Van Dooren.

Eriksen

Tot op vandaag wordt nog heel vaak aan Bobsam gedacht in de ploeg. “Met de hartproble­men van Eriksen middenin de match van Denemarken op het EK onlangs, werd die film weer helemaal voor onze ogen afgespeeld. Daar is het gelukkig wel goed afgelopen.”

Nog een belangrijk­e periode voor Van Dooren was de periode van Jef Mermans. De – volgens Van Dooren – beste speler die de ploeg ooit heeft gehad. “Hij speelde eind jaren 50 voor Merksem in de periode dat we naar Tweede Klasse gingen. Mermans was een geweldige spits. De oudste supporters van de club, dat zijn mensen van 80 jaar, spreken nog over hem. Alleen maar met het grootste respect. Er is nooit meer zo’n goede speler geweest bij ons. Het stadion in Merksem is ook vernoemd naar Jef Mermans.”

En dan was er het moment dat huidig voorzitter Michel Pradolini de club binnen kwam gewalst. Nog een belangrijk moment voor Van Dooren. “Hij had meteen een sociale visie voor de club. Ik heb in het begin vaak mijn wenkbrauwe­n gefronst omdat ik heel gefocust was op de sportieve tak van de club. Michel is ook de man die op de proppen kwam met de omstreden naam City Pirates. Ondertusse­n is Michel een tweede vader geworden voor mij. De club zou nooit staan waar ze vandaag staat zonder hem.”

Pradolini stapte zo’n twintig jaar geleden de club binnen. “Mijn zoon speelde toen voor Merksem. Ik kon niet aanzien hoe erg het toen gesteld was. We zaten toen in de periode dat de stad heel multicultu­reel was en de wijk verarmde ook enorm. Ik wilde daar een positief verhaal van maken in tegenstell­ing tot vele klagende mensen in die periode. Ik werd trainer bij de jeugd en heb meteen een paar levensless­en geleerd. Ongeacht kleur, nationalit­eit of rijkdom zag ik hoe sterk en knap die jongeren waren die er speelden. Dat heeft me vanaf het begin getekend”, zegt voorzitter Pradolini.

In 2017 wijzigde Pradolini de naam van de club. “Dat is een belangrijk keerpunt geweest. We werden groter dan Merksem en waren ondertusse­n al actief in andere wijken. Ik ben een zeeman geweest en vond dat wij met deze club tegen de richting zwommen. Daarom koos ik voor de City Pirates. Die naam was in het begin vaak het mikpunt van spot omdat hij zo anders was dan die van andere clubs, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. We waren veel meer kritiek gewend dus wat gelach over piraten kon er ook nog wel bij.”

Het is moeilijk voor Pradolini om zijn belangrijk­ste momenten uit de clubgeschi­edenis te kiezen. “Ik sta zelf niet graag in de belangstel­ling en het zijn volgens mij de jongeren zelf die zorgen voor de mooiste momenten in de club. Zo werd een paar jaar geleden de River Side Studio opgericht op Linkeroeve­r. Dat is een muziekstud­io die de jongeren er zelf gemaakt hebben in een oud scoutsloka­al. Kinderen maak je blij met een snoepje, jongvolwas­senen met verantwoor­delijkheid, zeg ik altijd. Ze waren zelf verantwoor­delijk voor dat project.”

De start van de werking op Linkeroeve­r was een moeilijke maar belangrijk­e stap voor de City Pirates, zegt Pradolini. “We namen daar de voormalige ploeg van Sint-Anna over. De velden waren in erbarmelij­ke staat en de kleedkamer­s waren helemaal vernield. We zijn er met niks begonnen in een moeilijke wijk met veel gasten die geen Nederlands konden, maar hebben er nu een van onze grootste werkingen van kunnen maken.”

Mijlpaal

In 2019 werd er ook een aparte social coach aangesteld voor de meisjeswer­king van de City Pirates. “Dat is een belangrijk­e mijlpaal. We hebben ondertusse­n vierenzest­ig ploegen waarvan er maar een zestal vrouwen- of meisjesplo­egen zijn. Ik vind het waanzinnig erg dat we geen damesploeg hebben op nationaal niveau. Daar moeten we absoluut iets aan doen in de toekomst.”

Over waar die toekomst van de club naartoe moet, zijn de twee mannen het eens. “Naar de jeugd. Onze droom is dat de jongeren waar we zo hard mee gewerkt hebben het overnemen van de oude garde. Dat ze vooruitgan­g maken met de ploeg en beter worden, maar met dezelfde missie en visie. We zijn op sportief vlak pas tevreden als er veel meer van onze jongeren doorstrome­n naar de eerste ploeg. Het is niet omdat we arm zijn dat we geen recht hebben op een goede voetbalplo­eg”, aldus Pradolini.

 ?? FOTO RR ?? Op de begrafenis van Bobsam Elejiko, die stierf tijdens een thuiswedst­rijd, waren honderden jeugdspele­rs aanwezig.
FOTO RR Op de begrafenis van Bobsam Elejiko, die stierf tijdens een thuiswedst­rijd, waren honderden jeugdspele­rs aanwezig.
 ?? FOTO RR ?? De club uit Merksem kende heel wat hoogtes en laagtes. Nu focussen ze vooral op de jeugd.
FOTO RR De club uit Merksem kende heel wat hoogtes en laagtes. Nu focussen ze vooral op de jeugd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium