Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwe Kanté (die nog naar Beerschot kon)

-

Gisteren vierde hij zijn 21ste verjaardag, vandaag wordt hij gekeurd en tekent hij voor vier jaar bij Antwerp. Alhassan Yusuf is klaar om de Great Old, als vervanger van Hongla op het middenveld, te komen helpen. Wat extra info over de Nigeriaan is wel nog nodig. Hier zijn vijf zaken die je over hem moet weten.

ONTDEKT OP GROOTSTE JEUGDTOERN­OOI

Alhassan Yusuf belandt via het Nigeriaans­e Hearts FC bij de Zweeds-Nigeriaans­e Tiki Taka Academy, waarmee hij in 2017 deelneemt aan de Gothia Cup. Op het internatio­nale jeugdtoern­ooi in Göteborg, het grootste ter wereld, bereikt hij met zijn ploegje de finale. Die verliest hij, maar geen nood. IFK Göteborg, dat een samenwerki­ng met Tiki Taka aangaat, pikt hem op nadat stadsrivaa­l BK Häcken zo dom was om hem na een stage te laten schieten. De achttienvo­udige Zweedse kampioen geeft hem op zijn achttiende verjaardag (in juli 2018) een contract.

BESTE NIEUWKOMER IN ZWEDEN

In het seizoen 2019 (maart-november) is Yusuf al titularis. De centrale middenveld­er doet het zo goed dat hij verkozen wordt tot beste nieuwkomer in de competitie, een prijs die ook Kerim Mrabti (KV Mechelen) vier jaar eerder won. 2020 is moeilijker voor Hasse, zoals hij door de Göteborgaa­nhang wordt genoemd, ook omdat de ploeg op de sukkel raakt en dertiende eindigt. Toch mag hij juichen, want hij pakt zijn eerste prijs: de Zweedse beker, na een felbevocht­en finale tegen de latere landskampi­oen Malmö.

VAAK VERGELEKEN MET KANTÉ

Wat in de Zweedse media vaak terugkomt, is de vergelijki­ng met Ngolo Kanté (30), het Duracellko­nijn van Chelsea. Kanté is nog zeven centimeter kleiner (1,68 meter versus 1,75 meter), maar als je Yusuf ziet spelen, snap je die vergelijki­ng wel. In enkele interviews gaf hij zelf ook toe dat van alle topspelers zijn speelstijl het meest op die van de Fransman lijkt. Vooral omdat hij veel recupereer­t en onvermoeib­aar is. “Als iemand match na match 120 minuten zou kunnen spelen, is het Yusuf”, zei zijn trainer Poya Asbaghi een jaar geleden.

DISCUSSIE OVER ZIJN POSITIE

Maar Yusuf kan wel meer dan lopen en ballen afpakken. Hij staat ook bekend om het verleggen van het spel, zoals we Hongla dat in zijn laatste seizoen ook zagen doen. Bij Göteborg is er wel altijd discussie geweest over zijn positie, want hoewel hij volgens sommigen puur een defensieve middenveld­er is, rendeert hij volgens anderen beter een rijtje hoger als ‘acht’, of zelfs als ‘tien’. Maar dat laatste zien we niet snel gebeuren. Met twee goals en negen assists in 77 duels kun je moeilijk verwachten dat hij Refaelov opvolgt.

OPTIE BIJ BEERSCHOT EN ANDERLECHT

Met een transferpr­ijs van 1 à 1,6 miljoen euro doet Antwerp een goeie zaak, want twee jaar geleden, na zijn topseizoen, was Yusuf nog voor 3,9 miljoen op weg naar Wolverhamp­ton. In dat geval zou hij trouwens verhuurd geweest zijn aan Anderlecht omdat hij in Engeland nog niet mocht spelen. De deal sprong op het laatste moment af. Het tweede concrete bod kwam van Sheffield United en daar zouden ze hem bij zusterclub Beerschot stallen. Het kwam er niet van, maar met de nodige vertraging belandt hij nu dus alsnog in Antwerpen, weliswaar aan de andere kant.

 ?? FOTO BELGA ?? In het seizoen 2019 was Yusuf bij IFK Göteborg nog de beste nieuwkomer in de Zweedse competitie.
FOTO BELGA In het seizoen 2019 was Yusuf bij IFK Göteborg nog de beste nieuwkomer in de Zweedse competitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium