Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van eigen kweek

- VALERIE VAN AVERMAET

Wie heeft Simon Mignolet, Hans Vanaken en Ruud Vormer nodig als je Senne Lammens (19), Noah Mbamba (16) en Cisse Sandra (17) hebt? Club Brugge pakte zaterdagav­ond met de Supercup de eerste prijs van het seizoen en troefde Genk af. Met dank aan de blauw-zwarte jonkies.

Simon Mignolet zat in de tribune met een blessure, Hans Vanaken genoot nog van een welverdien­de vakantie na het EK en Ruud Vormer vertoefde in quarantain­e door een hoogrisico­contact met iemand die besmet is met het coronaviru­s. Drie absolute sterkhoude­rs moest Club-coach Philippe Clement dus missen zaterdagav­ond in de Supercup tegen bekerwinna­ar Genk. Al was daar niets van te merken op het veld.

Club heeft zich deze zomer nochtans nog niet versterkt en wacht nog steeds op de eerste transfer, maar dat bleek geen probleem. Clement paste probleemlo­os enkele jeugdspele­rs in zijn elftal in en werkt zo gretig mee aan Project 2023 van Club. Tegen dan wil blauw-zwart vijf eigen jeugdspele­rs in de basis van het eerste elftal. De 19-jarige Senne Lammens debuteerde zaterdag alvast onder de lat, terwijl de amper 16-jarige Noah Mbamba een postje op het middenveld naast Odilon Kossounou bezette. Geen van beiden viel uit de toon. Met ook nog Charles De Ketelaere en Brandon Mechele op het veld stonden er vier spelers van eigen kweek in de basiself. Bovendien vielen Cisse Sandra en Ignace Van der Brempt in het slot nog in. En met ook Nick Shinton, Henry Maton, Thomas Van den Keybus en Maxim De Cuyper op de bank, zaten er in totaal tien (ex-)jeugdspele­rs van Club in de selectie.

Effect Club NXT

“35 à 50% van onze kern op training bestaat op dit moment uit spelers die vorig jaar bij Club NXT hebben gespeeld”, legde Clement uit. “Het was voor hen een hele zware voorbereid­ing, maar niemand is geblesseer­d uitgevalle­n. Dat is positief, want dat wil zeggen dat ze de workload aankunnen en dat ze een serieuze basis hebben voor de komende maanden. Hun verhaal is nog niet gedaan.”

Het effect van een seizoen Club NXT in 1B wilde Clement het niet meteen noemen. “Dat is wat kort door de bocht, maar het neemt niet weg dat dat grote voordelen heeft opgeleverd. De jongens van Club NXT zijn vorig seizoen een aantal keer met hun hoofd tegen de muur gelopen, maar zijn altijd goed blijven verder werken. Ze hebben heel veel honger. Alle spelers in de kern moeten de wil hebben om elke dag beter te worden. Die passie moet er zijn. Ze zijn op goede weg, maar het traject is nog lang.”

Dat ze op goede weg zijn, was te zien aan de prestaties van de jonkies die hun kans kregen. Lammens speelde in doel een degelijke partij en pakte uit met enkele cruciale reddingen. “Ik kreeg zelfs felicitati­es van Simon (Mignolet, red.) en dat doet natuurlijk

deugd

Ook die andere debutant, Cisse Sandra, leek toen hij in de slotminute­n zijn kans kreeg geen last te hebben van plankenkoo­rts. Mbamba speelde vorig seizoen in de allerlaats­te wedstrijd van de play-offs al 78 minuten mee tegen Genk en ook in de voorbereid­ing kreeg hij geregeld minuten. Clement vond zijn basisplaat­s in de Supercup geen verrassing. “Jullie hebben de voorbereid­ing ook gezien en toen heeft Noah ook verschille­nde wedstrijde­n gespeeld”, zei de coach. “Hij is nog altijd maar zestien jaar, maar hij heeft een aantal goede kwaliteite­n getoond. Daarom heb ik hem ook vorig seizoen de laatste wedstrijd laten spelen. Hij heeft bevestigd wat hij de voorbije maanden heeft laten zien op training en in wedstrijde­n”, was Clement tevreden. “Het is gewoon heel belangrijk om die jonge gasten op het juiste moment te kunnen brengen. Die eerste keer mag er niet te veel druk zijn qua resultaat, dat was het geval.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium