Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is niet mijn eerste pint en zeker ook niet mijn laatste”

Zonnig zomerweer doet terrasjes eindelijk weer vollopen

- MISCHA BLUDTS

Sinds het einde van de lockdown was het aantal zomerse dagen in Antwerpen op één hand te tellen. Maar dit weekend maakten een stralende zon en de daarbij horende temperatur­en opnieuw hun opwachting. Goed nieuws voor de horeca, want het mooie weer zorgde overal in ’t Stad voor bomvolle terrasjes. Jouw krant ging zaterdagmi­ddag een kijkje nemen.

De eerste halte van onze terrasjest­ocht is de Grote Markt. Aan café ’t Braboke laten Tanitha (24) en Jacky (25) uit Bergen op Zoom zich een sangria en een pintje goed smaken. “Vandaag zijn we Antwerpen met een elektrisch­e step aan het verkennen. Best spannend want het is onze eerste keer. In Bergen op Zoom kan je geen steps huren. Maar ook heel praktisch want hier is zoveel te zien.”

Na een bezoek aan het MAS kwam het koppeltje op de Grote Markt terecht. “Dit is vandaag ons eerste terras, maar al steppend zullen we ongetwijfe­ld nog andere leuke plekjes met een goede bierkaart tegenkomen.”

Op het terras van Den Engel, aan de overkant van de Grote Markt, treffen we Danielle (65) en Marc (68). Ze zijn al vijftien jaar trouwe klanten van het iconische café. “We zijn speciaal uit Schoten naar hier gekomen om op het terras van Den Engel te zitten. Heel sfeervol met vriendelij­k personeel dat weet hoe ze een goeie pint moeten tappen. We hebben hier ook veel vrienden. Dit is niet mijn eerste Orval en het zal zeker niet mijn laatste zijn. We blijven dus nog wel even plakken en gelukkig hebben we geen Bob nodig want we zijn met de fiets”, lacht Marc. “We kwamen omwille van het mooie weer, maar zitten toch liever in de schaduw. De zon, daar kunnen we niet zo goed tegen.”

Eric (65) en Bart (70), afkomstig uit Nederland, maar woonachtig op de Belgiëlei in Antwerpen, hebben zich met een Duvel en een pintje op het terras van jazzcafé De Muze op de Melkmarkt geïnstalle­erd. “We willen er een gezellig terrasdagj­e van maken. We blijven hier nog een tijdje zitten, daarna gaan we naar de frituur en eindigen waarschijn­lijk op een ander terras. Het zonnetje is echt heerlijk en dat we zo de horeca kunnen steunen, is mooi meegenomen.”

Ardennen

Lars (35) en Colienne (32) uit Mechelen zijn met hun zoontje Arthur (1) en Iris (33) uit Aartselaar, de zus van Colienne en de meter van Arthur neergestre­ken op het terras van Kapitein Zeppos op het Mechelsepl­ein. “We hebben net zijn eerste schoentjes gekocht en nu gaan we iets drinken.” Het viertal heeft er een week in de Ardennen op zitten. “Gelukkig zaten we wat hogerop zodat we geen last hadden van de overstromi­ngen, maar het was toch heel nat.”

“Vandaag zijn we niet gehaast en blijven dus waarschijn­lijk nog wel even hangen, tot Arthur te ambetant wordt”, lacht Lars. Voor alle zekerheid steekt Colienne nog een stukje banaan in de mond van de peuter, terwijl er twee homemade ice teas en een bolleke worden geserveerd. “Dit wordt een geweldige namiddag.”

Op het terras van restaurant La Taqueria, op de hoek van de Vrijheidst­raat en de Marnixplaa­ts op het Zuid, hebben roommates Silke (23) en Charlotte (24) uit Zurenborg net geluncht met hun Brusselse vriendin Jody (28). “Ik heb op voorhand al een terrasje gedaan en ben van plan om subiet met Charlotte nog iets te gaan drinken op de Dageraadpl­aats”, zegt Silke. “Al zal ik nu wel van cocktails overschake­len naar iets lichters. We zijn blij dat we na een week binnen te hebben gezeten, nog eens buiten kunnen komen. Met het mooie weer en de minder strenge maatregele­n is het vandaag echt genieten.”

Onderonsje

Onze laatste stop is de Sint-Andriespla­ats. Op het terras van café Beestenbos ontmoeten we Karen (36), Pang (38) en hun kindjes Oscar (7) en Mira (9) uit Londerzeel. Die laatste is meteen enthousias­t: “Hier hebben ze een klimtuig!” Een bewuste keuze van haar ouders: “Een café naast een speeltuint­je is perfect. De kindjes amuseren zich zodat wij tegelijk kunnen genieten van een onderonsje.” Karen: “We moeten op de kat van mijn broer, die in Antwerpen woont en op reis is, letten. De timing is perfect. Als mijn broer een week eerder op vakantie was vertrokken, dan hadden we dankzij de gietende regen alleen zijn kat als entertainm­ent gehad. Maar nu kunnen we er een citytrip van maken, met een mix van musea en terrasjes.”

 ?? FOTO PDR ?? Jody, Silke en Charlotte op de Marnixplaa­ts.
FOTO PDR Jody, Silke en Charlotte op de Marnixplaa­ts.
 ?? FOTO PDR ?? Karen, Pang en hun kindjes Oscar en Mira op de Sint-Andriespla­ats, met het klimtuig op de achtergron­d.
FOTO PDR Karen, Pang en hun kindjes Oscar en Mira op de Sint-Andriespla­ats, met het klimtuig op de achtergron­d.
 ?? FOTO PDR ?? Danielle en Marc genieten op het terras van Den Engel.
FOTO PDR Danielle en Marc genieten op het terras van Den Engel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium