Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“40.000 euro kwijt en de teller loopt nog verder”

Chiro Jap start crowdfundi­ng na verlies kampmateri­alen door extreme regenval

- FILIP SPOELDERS

Met alleen een rugzakje om de dag door te komen, moesten de leden van Chiro Jap uit Borsbeek hun kampplaats in Hotton verlaten. De rest van de materialen verloren ze in de zondvloed die Wallonië trof.

Chiro Jap moest na twee dagen zijn kamp naast de Ourthe in allerijl verlaten. “Bij aankomst bleek het terrein drassig te zijn maar het was zeker mogelijk om het kamp te laten doorgaan. De tweede dag begon het te gieten en het hield niet meer op. We begonnen met het omhoog zetten van al onze materialen op paletten. Na een uur zagen we dat die paletten het niet meer gingen houden. Ondanks dat de politie aangaf dat we niet moesten evacueren, zijn we met de leiding toch beginnen telefonere­n om een overnachti­ngsplaats te zoeken in de buurt. Alle bagage zetten we in onze eettent en we verhuisden naar een sporthal”, doet Yoran Pedros van de begeleidin­g het verhaal.

De Borsbeekse jeugdveren­iging dacht dat één nacht in de zaal zou volstaan, maar uiteindeli­jk zou ze niet meer terugkeren naar de kampplaats. “Mijn collega Sanne en enkele kookouders bleven aan het terrein om ons kamp in het oog te houden. Maar zij moesten vluchten. De Ourthe overspoeld­e onze terrein volledig.”

Het gevolg is dat Chiro Jap al zijn kampspulle­n kwijt is. “De kinderen zijn met een kleine rugzak voor één of twee nachten naar de sporthal getrokken. De ouders zijn hen komen halen, maar sommigen moesten meteen ondergoed en kousen gaan kopen want in de hectiek kon de leiding die rugzakjes niet controlere­n. Er waren kinderen die bijvoorbee­ld alleen hun knuffel hadden ingeladen.”

De jeugdveren­iging begint ondertusse­n een crowdfundi­ng.

“Maandag mogen we naar het terrein gaan kijken. Maar op beelden hebben we onze materiaalt­ent al door de stroming zien wegdrijven. We zijn alle materialen kwijt. Het gaat om tenten, kookpotten, tafels, banken, ijskasten,... We hebben het verlies op 40.000 euro geraamd en het is nog niet alles. Om volgend jaar op kamp te kunnen moeten we alles weer aankopen. Daarom starten we nu een crowdfundi­ng en binnenkort gaan we verschille­nde activiteit­en organisere­n om geld in te zamelen”, besluit Yoran.

Chiro Jap kan worden gesteund via de speciaal aangemaakt­e webpagina www.chirojap.be/help-ons.

 ?? FOTO RR ?? De eerste dag zat de sfeer er nog goed in.
FOTO RR De eerste dag zat de sfeer er nog goed in.
 ?? FOTO RR ?? Alle tenten zijn weggespoel­d door de stroming.
FOTO RR Alle tenten zijn weggespoel­d door de stroming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium