Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Petroleum Zuid, het Oekraïne aan de Schelde

Petroleum Zuid, het Oekraïne aan de Schelde

- PATRICK VAN DE PERRE

“De Schelde kan meer dan ooit een verbinding worden tussen de beide oevers. Dat zie je in andere wereldsted­en ook en zou een flinke verbeterin­g zijn voor Antwerpen”, zegt Thomas Wijnen. Hij is een van de initiatief­nemers van Plein Publiek, dat in augustus heropent op Blue Gate.

Wie vanaf de Jan Van Gentstraat langs de Schelde richting zuiden wandelt, komt langzaam maar zeker in een industriee­l landschap terecht. Aanvankeli­jk bepaalt de wijk in wording Nieuw Zuid de skyline, maar net voor de fietserstu­nnel gaan bedrijven en industrieg­ebieden steeds meer het uitzicht domineren.

“Hier komt hopelijk ooit een voetbalsta­dion”, zegt Thomas Wijnen. ‘Hier’ is niet ver van de voetganger­stunnel. Over de bouw van een voetbalsta­dion wordt al jaren gepraat. Aanvankeli­jk zouden Antwerp en Beerschot op deze plek gaan spelen.

De eerst club heeft ondertusse­n besloten om op de bosuil te blijven en de tweede twijfelt nog tussen het vertrouwde Olympisch Stadion en een nieuwe tempel op Petroleum Zuid. Voorlopig blijft het gebied nog een braakligge­nd stuk bouwgrond.

Plein Publiek, dat evenemente­n verenigt met duurzame en circulaire economie, is ondertusse­n eveneens verdwenen. De organisati­e moet plaatsmake­n voor het groeiende Nieuw Zuid en verhuist een kilometer verderop naar het industrieg­ebied Blue Gate. “We zijn volop aan het werk om op die plek Plein Publiek her op te bouwen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we zullen er staan in augustus”, zegt Thomas Wijnen.

Het stinkt langs de boorden van de Schelde

Dit stukje van de kaaien aan de rechteroev­er van de Schelde is zonder enige twijfel het minst bekend bij het grote publiek. In het uiterste zuiden ligt de Hobokense Polder. Tot voor een aantal jaren een natuurgebi­ed dat vooral bij de Hobokenaar­s zelf bekend was.

Ondertusse­n is dat veranderd en komen ook andere Antwerpena­ren in het natuurgebi­ed wandelen en krijgt de Hobokense Polder vermelding­en in wandelgids­en en zomerse brochures met tips voor uitstapjes dicht bij huis.

Dat de 170 hectare grote groene die ook een uitzonderl­ijke en uitgebreid­e fauna beschikt, pas sinds 1995 officieel als natuurgebi­ed is erkend, is goed nieuws en tegelijker­tijd merkwaardi­g.

Van een heel andere orde is de oude petroleumh­aven die vanaf de Hobokense Polder over het Kiel uitdijt tot halverwege de d’Herbouvill­ekaai. Mensen zie je hier nauwelijks, op een aantal werknemers en arbeiders van de raffinader­ijen.

Stinken doet het in deze oude haven des te meer. De indringend­e geur van olie, geraffinee­rd of niet, domineert het gebied met straatname­n als Olie-, en Benzineweg, Petroleumk­aai of Solventweg.

Eerste petroleumh­aven

De aanblik is niet alleen desolaat, maar geeft bij momenten het gevoel alsof je op excursie bent in een afgelegen industrieg­ebied in Oekraïne. Maar vergis je niet, veel van de gebouwen en installati­es op Petroleum Zuid zijn sinds jaren opgenomen op in de inventaris Erfgoed Vlaanderen.

Petroleum Zuid is de oudste petroleumh­aven van het land. Hoewel deze industrie in de tweede helft van de vorige eeuw langzaam maar zeker naar het noorden van Antwerpen verhuisde, blijft het nog steeds een belangrijk onderdeel van de haven.

Het verhaal van Petroleum Zuid begon in de jaren zestig van de negentiend­e eeuw, toen een Amerikaans­e ondernemer veertig vaten petroleum naar Antwerpen transporte­erde. Amper twee jaar later beschikte Antwerpen over de grootste petroleumh­aven van Europa. Op het Kiel en op stukken Hobokens grondgebie­d, want de opslag van petroleum zorgde voor extreem brandgevaa­r. Daarom moesten de opslagplaa­tsen ver buiten de stad gevestigd worden. Nog diezelfde eeuw werd er ook aan het Amerikadok in de noordelijk­e haven een opslagplaa­ts aangelegd.

In 1904 werd duidelijk hoe gevaarlijk de opslag en verwerking van petroleum was. Toen brak er een grote brand uit in de zuidelijzo­ne, ke haven, die dagenlang bleef woedden en grote delen van de haven in de as legde. Destijds zijn daar tientallen foto’s van gemaakt, die later als prentbrief­kaart verkocht werden aan het grote publiek.

Eco-effectief

Terug naar het heden. Op en naast de petroleumh­aven ligt tegenwoord­ig Blue Gate. Het is het eerste eco-effectieve watergebon­den bedrijvent­errein van het land. Dat is een mondvol om te zeggen dat Blue Gate vooral duurzame bedrijven wil aantrekken die de Schelde nodig hebben of gebruiken voor hun productie.

Plein Publiek ligt vanaf volgende maand in het midden van dit industrieg­ebied 2.0. “We organisere­n evenemente­n, optredens en mensen kunnen hier iets eten en drinken. Het concept is wat dat betreft niet anders dan onze vorige edities”, zegt Thomas Wijnen.

Maar ook met de nieuwe locatie wordt ‘gespeeld’. “We doen projecten rond duurzaamhe­id en hernieuwba­re energie. We wervan

ken bijvoorbee­ld samen met de maritieme campus die hier vlakbij ligt. De mensen daar werken aan een systeem waarbij ze de Schelde als warmtebron gebruiken. Ooit moet het mogelijkhe­id zijn om heel Antwerpen via de warmte van de stroom van energie te voorzien.”

Voor Thomas Wijnen kan de Schelde sowieso een belangrijk­ere rol gaan spelen dan nu het geval is. “Ik zie de Schelde als een verbindend­e factor. Onder meer tussen de bewoners van de beide oevers. De Waterbus kan daarin een belangrijk­e rol spelen. Met aanlegplaa­tsen aan Blue Gate, langs het hopelijk toekomstig­e voetbalsta­dion en de Waagnatie. Ook op Linkeroeve­r moeten er meer haltes komen.”

De verwijzing naar “andere” wereldsted­en ligt voor de hand. “Elke stad met een rivier benut die optimaal. Dat moet Antwerpen ook doen. Er zijn veel mogelijkhe­den om het water beter en intensieve­r te gebruiken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PLEIN PUBLIEK ?? Plein Publiek, hier op de vorige locatie ter hoogte van Nieuw Zuid, opent in augustus opnieuw op Blue Gate.
FOTO PLEIN PUBLIEK Plein Publiek, hier op de vorige locatie ter hoogte van Nieuw Zuid, opent in augustus opnieuw op Blue Gate.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Work in progress. Op Blue Gate wordt Plein Publiek heropgebou­wd. “We werken rond duurzaamhe­id en hernieuwba­re energie”, zegt Thomas Wijnen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Work in progress. Op Blue Gate wordt Plein Publiek heropgebou­wd. “We werken rond duurzaamhe­id en hernieuwba­re energie”, zegt Thomas Wijnen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Op het meest zuidelijke deel van de kaaien ligt de petroleumh­aven. Dit desolaat gebied was ooit de grootste petroleumh­aven van Europa.
FOTO JAN VAN DER PERRE Op het meest zuidelijke deel van de kaaien ligt de petroleumh­aven. Dit desolaat gebied was ooit de grootste petroleumh­aven van Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium