Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa kleurt oranje, strengere reisregels op komst

-

Op de nieuwste kaart met reisadviez­en van de FOD Buitenland­se Zaken kleuren Spanje en Portugal volledig rood, Griekenlan­d, Denemarken en toeristisc­he streken in Frankrijk en Kroatië worden oranje. De voorbije dagen voerden de coronaexpe­rts bovendien de druk op om strengere maatregele­n in te roepen voor reizigers die terugkeren uit landen waar varianten welig tieren. Biostatist­icus Geert Molenbergh­s pleitte zelfs voor een inreisverb­od vanuit Spanje. Dat soort maatregele­n lag tijdens het Overlegcom­ité helemaal niet op tafel, want een verbod zou een ware diplomatie­ke rel ontketenen, maar de alarmkrete­n vielen ook niet helemaal in dovemansor­en.

De verschille­nde regeringen beslisten dat er wel degelijk strengere maatregele­n kunnen ingeroepen worden voor reizigers die uit “besmetteli­jke” Europese landen terugkeren. Zulke landen kunnen toegevoegd worden aan de lijst met hoogrisico­landen. Niet-gevaccinee­rde reizigers die uit die landen terug naar België komen, moeten een PCR-test ondergaan op dag één en dag zeven na terugkeer. Een tussentijd­se quarantain­e is niet verplicht als de eerste test negatief blijkt. Is hij wel positief, dan moet die persoon tien dagen in quarantain­e.

Voorlopig zal niemand de nadelen ondervinde­n van die beslissing. Premier Alexander De Croo (Open Vld) gaf aan dat nog geen enkel Europees land op de zwarte lijst staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium