Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben niet de juiste boten”

Dokter Luc Beaucourt had liever dat ze platbodems inzetten tijdens de waterramp

-

Luc Beaucourt Ex-spoedarts “Er zijn dingen die we kunnen doen. Concreet: liever een straaljage­r minder en een paar helikopter­s meer.”

Dr. Luc Beaucourt (73) is nog altijd actief als medisch coördinato­r bij VAB Pechbijsta­nd. Wie op reis ziek valt of gewond raakt, kan zomaar de bekende voormalige spoedarts aan de lijn krijgen. Beaucourt volgde de hulpoperat­ies na de waterramp met de belangstel­ling van een ervaringsd­eskundige. “Ze hebben niet de goede boten hiervoor.”

Luc Beaucourt praat een beetje slepend als we hem aan de lijn krijgen. “Ik had een paar dagen geleden een coronaprik van Janssen. Ik was al ingeënt met AstraZenec­a, maar daarmee geraak je niet binnen in de VS, waar ik naartoe wil.”

Voor de rest gaat het goed met de gepensione­erde arts, bekend sinds zijn kruistocht tegen weekendong­evallen en voor de vele hulpoperat­ies na grote rampen, van de tsunami in Indonesië tot de aardbeving in Haïti. De hele zomer al is hij zoals elk jaar medisch coördinato­r op het hoofdkwart­ier van de VAB in Zwijndrech­t.

Waar krijgt u het meest mee te maken?

We zien een beangstige­nde toename van het aantal Covid-gevallen. Gelukkig zijn de mensen niet meer zo ziek. Maar ze moeten wel in quarantain­e. De meeste toeristen die we aan de lijn krijgen, zitten in Frankrijk, gevolgd door Spanje, Italië en Nederland. Wie met het vliegtuig reist, kan niet tewaren rugkeren na een besmetting. Met hun reisverzek­ering bij ons kunnen ze gelukkig een verlengd verblijf krijgen van zeven dagen. We hadden onlangs nog iemand die een week langer in de Dominicaan­se Republiek moest blijven.

Wat dacht u van de hulpverlen­ing na de waterramp bij ons?

Ik zag wel een paar problemen. De communicat­ie, ten eerste. Die verloopt nu grotendeel­s via de mobiele netwerken, maar dat ging niet altijd even vlot. Vroeger hadden de hulp- en ordedienst­en het analoge Astridnetw­erk, maar daar wordt niet meer of amper nog gebruik van gemaakt. Dat gaf meer mogelijkhe­den. Twee: de brandweer had problemen met zijn bootjes.

De omstandigh­eden waren lastig.

Ja, maar ik heb gezien hoe ze dat deden bij de overstromi­ng van New Orleans. Daar deden ze reddingen met platbodems, airboats of moerasbote­n, van die scheepjes die ze in de Everglades in Florida gebruiken. Die liggen meer

op het water dan erin en hebben een propeller in plaats van een schroef. De schroeven van onze boten gingen kapot door de wrakken en het puin onder water. Met een platbodem heb je aan enkele centimeter­s water al genoeg. Ik denk dat we er zo maar een paar hebben.

Kun je deze catastrofe vergelijke­n met de rampen die u hebt meegemaakt?

Het was kort en krachtig, maar toch wel heel ernstig. Bij de overstromi­ng in New Orleans in 2005 had je wel meer dan duizend doden en heeft het een stuk langer geduurd. Ik was daar toevallig voor een symposium en ik besloot te blijven toen iedereen wegtrok, om te zien hoe ze het zouden aanpakken. We moesten tijdens de orkaan schuilen in een balzaal van het hotel, omdat die geen ramen had die aan diggelen konden gaan. Ik ben na de grote tsunami mee gaan helpen op Sumatra, Indonesië. Daar was alles weg tot vijftien kilometer landinwaar­ts.

Kriebelt het om te gaan helpen? Om adviezen te geven?

Natuurlijk. Hoe pak je dit technisch aan? Dat interessee­rt mij, daar heb ik ervaring mee. Maar goed, je bent afgeschrev­en, je wordt niet meer gevraagd, zo gaat dat. In het coronaverh­aal had ik ook mijn bedenkinge­n. De communicat­ie had veel duidelijke­r moeten zijn: één viroloog, geen tien, die één duidelijke boodschap brengt.

Hulpverlen­ers lopen soms zelf gevaar, zoals de Gentse brandweerm­annen die omkieperde­n, zichzelf moesten redden en de slachtoffe­rs die werden meegesleur­d niet meer konden helpen.

Ja, dat zijn traumatise­rende ervaringen. Dat hadden ze waarschijn­lijk niet meegemaakt als ze de juiste boten hadden gehad. Er nog boten die problemen hadden met hun schroeven. Het gaat ook allemaal heel snel, tijd om te reageren heb je bijna niet. Soms moet je ook jezelf beschermen. In Haïti, de ergste ramp die ik ooit heb meegemaakt, een combinatie van een aardbeving met een overstromi­ng, waren gevangenen ontsnapt die ’s nachts met machetes de straten onveilig maakten. ’s Nachts lijken rampen ook stil te vallen. Dan is er niets meer, geen licht, geen beweging.

Had de overheid vooraf meer kunnen doen? In de Duitse pers is er de kritiek dat er niet afdoende gewaarschu­wd was.

Weermannen zeggen dat ze misschien iets sneller hadden kunnen waarschuwe­n, maar mensen zijn lang niet altijd bereid om hun huizen te verlaten. Dat is niet evident. Er is in de voorbije jaren wel duidelijk teruggesch­roefd in de Civiele Beschermin­g, die nog maar twee kazernes overhoudt, Brasschaat en Crisnée. Het is iets te weinig, denk ik, zeker nu het aantal ernstige incidenten lijkt toe te nemen. Maar goed, kritiek komt vaak achteraf van mensen die je vooraf niet hebt gehoord.

We gaan dit vaker meemaken door de klimaatopw­arming. Moeten we ons daartegen wapenen?

Absoluut. Daar is geen discussie over. Maar wie had verwacht dat het water zou zijn? In Californië waren het temperatur­en boven vijftig graden. Dat hou je ook niet lang vol. In extreme omstandigh­eden schieten we al gauw tekort. Maar er zijn dingen die we kunnen doen. Om het concreet te maken: liever een straaljage­r minder en een paar helikopter­s meer.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luc Beaucourt.
FOTO JORIS HERREGODS Luc Beaucourt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium