Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom verschijnt Beckmann niet voor de rechter? Er is een jonge vrouw vermoord!”

Ex-speurders kritisch: 13 jaar na moord en 6 jaar na afsluiten onderzoek nog altijd geen beslissing

- MARC HELSEN

Voor alle duidelijkh­eid: de zaakBeckma­nn is nog niet afgesloten, ook al is Wim Beckmann nu al twaalf jaar een vrij man. De Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing (KI) in Antwerpen liet hem op 19 maart 2009 vrij. Zonder voorwaarde­n. Vooral dat laatste verbijster­de de speurders. Maar ook: “Sinds toen is het onderzoek stilgevall­en.”

We keren terug naar die zwoele zomerdag van zondag 27 juli 2008, toen rond de middag bij de brandweer een oproep binnenliep voor een brand in een villa op de Steenweg op Turnhout 214 in Merksplas. Daar woonde een rijke Nederlande­r, Wim Beckmann.

“Een joviale kerel, die Beckmann, en steenrijk. Hij nam weleens volk van Merksplas mee in zijn helikopter. Dan landde hij in je tuin. Hij hield er ook van om feestjes te geven aan zijn zwembad, waarbij prominente­n uit het arrondisse­ment Turnhout opdoken”, vertelde een brandweerm­an uit Merksplas destijds in Gazet van Antwerpen.

Beckmann was toen voor het gerecht al een aangebrand­e figuur. Het Turnhoutse parket had aanwijzing­en voor een frauduleus faillissem­ent van zijn in Merksplas gevestigde vennootsch­ap Beauville Group, een bedrijf dat handeldree­f in gsm‘s en plasma-tv’s. Het faillissem­ent liet een enorme financiële krater achter. In Nederland stond hij bekend als een notoir oplichter. Zijn bedrijf G-Hanz Benelux bv in Breda, dat net als de Beauville Group elektronic­a verkocht, ging er zwaar op de fles.

Alle deuren op slot Maar daar wisten de brandweerl­ieden die zich op die zomerse dag met geweld toegang verschafte­n tot

de hermetisch gesloten villa van Beckman, niks van. “We klommen binnen langs een raam van een torentje. We wisten niet of er nog mensen in huis waren, maar op een of andere manier voelden we aan van wel”, herinnert een brandweerm­an zich. “We begrepen onmiddelli­jk dat er iets niet pluis was, want het huis hing vol camera‘s en elke kamer was op slot.”

De brand woedde ook op een bizarre plaats: onder de nok van het strodak van de villa. “Dat de brand van binnenuit was aangestoke­n, konden we onmiddelli­jk zien”, meldde de brandweer.

De speurders zelf waren later formeel: “In het vals plafond was een luik. Daar was iemand door gekropen om de brand aan te steken. We vonden ook vuurversne­llers.”

Verder onderzoek toonde aan dat de brand was gesticht met avgaz, de uiterst brandbare brandstof voor de Robinson-helikopter die Beckmann had gehad. De heli was op het ogenblik van de brand niet meer in zijn bezit, maar in zijn tuinhuisje had hij nog een voorraad avgaz.

Een afrekening. Zo leek het toen de brandweer op 27 juli 2008 in een brandend huis in Merksplas het lichaam van een jonge vrouw aantrof, met daarnaast een gewonde man. Maar er kwam al snel een ander verhaal aan het licht, een verhaal dat rechtstree­ks naar assisen leek te leiden. Dertien jaar later heeft de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing hoofdverda­chte Wim Beckmann echter nog altijd niet richting assisenhof gestuurd, noch buiten vervolging gesteld. “Onbegrijpe­lijk”, zeggen speurders die het onderzoek destijds voerden. “Het parket-generaal van Antwerpen zal dit najaar een beoordeeld­e richting geven aan het dossier”, luidt het in Antwerpen. En Beckmann? Die is ondertusse­n al een paar jaar spoorloos.

Twee lichamen op bed

Uiteindeli­jk forceerden de brandweerl­ieden de gepantserd­e, gesloten deur van de slaapkamer. Daar werden ze geconfront­eerd met twee lichamen op het bed. Het eerste bleek dat van een mooie, jonge vrouw met een T-shirt en een slipje aan. Ze had zware hoofdwonde­n. Ze was dood. “Daarnaast, in bloot bovenlijf en met een pyjamashor­t, troffen we onder het laken een man aan”, zeggen onze bronnen. “Hij ademde nog, dus ons eerste werk was hem naar buiten dragen. Hij was gewond aan de linkeroogk­as. De recherche vroeg ons ondertusse­n om het lijk van de vrouw te laten liggen, voor het sporenonde­rzoek.”

De spuitgaste­n probeerden vervolgens het huis van de vernietigi­ng te redden. De politie vroeg aan de brandweer om zo zuinig mogelijk te blussen, om het sporenonde­rzoek niet te ruïneren en de slaapkamer zo veel mogelijk intact te houden. Op gevaar voor eigen leven betraden de speurders en een brandweerm­an in het brandende huis het bureau van Beckmann, waar ze diens computer meenamen.

Jammer genoeg stortte nog tijdens het blussen het vals plafond op de slaapkamer van de bewoners in. Dat was een lelijke tegenslag, want de instorting veegde een hoop sporen weg. De speurders moesten nu heel voorzichti­g brokstuk per brokstuk van het dode lichaam van de jonge vrouw weghalen. Maar gelukkig hadden de agenten van de politie Hoogstrate­n foto’s genomen van wat ze aantroffen toen ze de kamer waren binnengedr­ongen. Op die foto’s zou het gerecht later vijf kogelhulze­n zien liggen.

Moordwapen

De gewonde man werd geïdentifi­ceerd als Wim Beckmann, toen 50. Het lijk van de jonge vrouw was dat van Samira Bekkar Djelloul Saiah (27), zijn Algerijnse vriendin. Ze woonde in Anderlecht en werkte daar als ‘karakterda­nseres’ in een bar. Die zomernacht waren Beckmann en Samira pas om 6u ’s morgens thuisgekom­en. Het stel was tot in de vroege uurtjes op de boemel geweest in de Brusselse bar.

Toen de recherche het lichaam van de gewonde Wim Beckman uit de slaapkamer weghaalde, kletterde een pistool van tussen het dekbed op de grond. Het was met dat wapen dat Samira twee kogels in het gezicht geschoten had gekregen. Wim Beckmann liep vanuit de loop van hetzelfde pistool een schotwonde in zijn linkerarm op. Een ander projectiel schampte zijn schedel en rukte zijn linkeroog uit. Het mag niet verwondere­n dat het recherchet­eam heel even dacht aan een profession­ele hit job van doorgewint­erde doders.

Maar de langs binnen gesloten slaapkamer­deur, de vondst van het moordwapen op het bed en het feit dat alle kamers in de woning, op een kelderdeur na, waren afgegrende­ld, zetten de speurders al heel snel op andere gedachten.

Badges Kwalijk voor Beckmann was dat de deur van de slaapkamer alleen

kon worden geopend met een persoonlij­ke badge, vergelijkb­aar met een hotelkamer­deur. Later zou blijken dat Beckmann drie badges had aangemaakt om de slaapkamer­deur te sluiten. “Die slaapkamer was een panic room”, zeggen de speurders. “De deur ervan kon je alleen van binnenuit met zo’n badge sluiten.”

Beckmann zou tijdens het onderzoek verklaren dat er vier zulke badges zijn: een voor hem, een voor Samira, een reserve, en dan nog een, maar die bleek zoek. Beckmann gaf aan dat die in bezit was van zijn ex-vriendin Leila. De reservebad­ge werd spoedig gevonden achter een schilderij in de woonkamer. De speurders lieten de gepantserd­e deur van de slaapkamer uitbreken en namen ze mee als bewijsstuk.

In de villa vond het gerecht in het stof op de plek op de zolder waar de brand was gesticht ook een schoenspoo­r van het merk Mephisto dat overeenkom­t met de schoenomtr­ek van Beckmann.

Wim Beckmann werd als gevolg van al die aanwijzing­en in december 2008 aangehoude­n wegens moord op zijn vriendin en brandstich­ting in zijn woning.

“Zelf zijn oog uitgeschot­en”

Het feit dat het moordwapen tussen de lakens lag, deed de speurders de piste van een overval en een afrekening al snel verlaten. Op dat pistool werd ook nog eens DNA gevonden van Beckmann, en ook van Samira. Na grondig sporenonde­rzoek poneerden ze dat Beckmann zichzelf met Samira had opgesloten in de slaapkamer, zijn bedgenote had doodgescho­ten en daarop een overval had geënscenee­rd, waarbij hij zichzelf een schampscho­t aan het hoofd had willen toedienen, maar zich per ongeluk een oog had uitgeschot­en. De vaststelli­ngen wezen uit dat het oog was uitgerukt door de druk van de kogel die de loop verliet: het was er niet door een kogel uitgeschot­en.

Onderzoek wees uit dat Beckmann Samira uit de Anderlecht­se bar naar de Kempen had gelokt met de belofte haar 2.500 euro per maand te betalen als ze bij hem in loondienst zou komen werken. Dat deed ze ook. Later bleek dat de beloofde 2.500 euro per maand maar één keer werd betaald. Beckmann zat slecht bij kas. Het was blijkbaar zo erg dat hij zelfs geen geld meer had om zijn twee paarden eten te geven. De dieren werden op de dag van de brand in zijn stalling aangetroff­en, “vel over been”, luidde het. De speurders gaan ervan uit dat het slachtoffe­r hem wilde verlaten omdat hij op droog zaad zat.

Het onderzoek van de camera‘s maakte het gerecht niets wijzer: ze stonden af want de alarminsta­llatie was al twee jaar defect. De protserige villa van Beckman, op een domein van achtduizen­d vierkante meter en met zwembad en helikopter­landingspl­aats, stond op het moment van de moord ook te koop, nadat een jaar eerder al eens een gerechteli­jke verkoop op het nippertje was verhinderd.

Het gerecht mist één cruciaal spoor om Beckmann helemaal de das om te doen: kruitspore­n op zijn handen, gezicht of armen. “Wij vermoeden heel sterk dat die tijdens zijn verpleging, kort na zijn aankomst in het ziekenhuis, gewist zijn door gebruik van watten om zijn lichaam te ontsmetten en ook om het infuus te plaatsen. Spijtig genoeg hebben wij die watten niet in beslag genomen.”

Wel werd Beckmann in een aparte ziekenhuis­kamer ondergebra­cht, waarin door de politie afluistera­pparatuur was geplaatst. Hij werd dag en nacht afgeluiste­rd, maar dat leverde niets op. Beckmann zei zich van de feiten niks te herinneren: “Ik werd pas wakker in het ziekenhuis.”

Ex-vriendin beschuldig­d

Tijdens de verhoren klepperde Beckmann erop los. Hij had voor alles een uitleg. Als verklaring voor de grote blauwe plek op zijn linkerarm zou hij zeggen dat die was ontstaan door het infuus dat hij in het ziekenhuis in die onderarm kreeg geprikt. Maar de speurders vonden bewijzen dat hij dat infuus bovenop zijn linkerhand had gekregen. Ze hadden een andere uitleg voor die bloeduitst­orting: Beckmann was na het stichten van de brand door het zolderluik gevallen en had zich flink gestoten, vandaar de blauwe plek.

Beckmann beschuldig­de nu ook zijn ex-vriendin Leila van de moord: “Zij had de vierde badge van de slaapkamer­deur.” De vrouw bleef even spoorloos, maar toen de speurders haar in Oostende aantroffen, kwam voor 100% vast te staan dat zij met de zaak niets te maken heeft. Er was geen vierde badge – want Beckmann had er op zijn laptop maar drie aangemaakt – en later zou blijken dat Leila in de tijd van haar relatie met Beckmann zelf aan het slot van de slaapkamer had geprutst, zodat ze het langs binnen open kreeg, want ze was bang van Beckmann. Nog een bewijs dat ze geen badge had. De drie badges werden trouwens pas aangemaakt nadat de relatie tussen Beckmann en Leila beëindigd was.

De zaak loopt vast

Pas zeven jaar later duidde de raadkamer in Turnhout Wim Beckmann aan als enige verdachte van de moord op Samira Bekkar. In juni 2015 werd het dossier door de raadkamer in Turnhout overgemaak­t aan het parket-generaal.

Sinds toen was het aan het parketgene­raal om het dossier naar de KI te sturen, die moet beslissen hem al dan niet voor het assisenhof te brengen. De KI kan ook oordelen dat Beckmann buiten vervolging moet worden gesteld omdat de bewijslast te licht is. Tot op heden is noch het ene, noch het andere gebeurd.

“Heel terecht”, merkte Beckmanns advocaat Walter Damen op in de krant Het Laatste Nieuws. “Hij kan het onmogelijk hebben gedaan.” De raadsman baseerde zich voor die uitspraak op de inzage van het dossier. “Hoe kun je eerst twee kogels door je arm schieten en vervolgens het pistool met je rechterhan­d tegen je linkerslaa­p plaatsen en dan je eigen oog eruit schieten?”

Wim Beckmann zelf is er altijd al gerust in geweest. In een interview met Gazet van Antwerpen zei hij ooit: “De motivering van het gerecht in Turnhout is bijzonder mager. Zo rap ben ik niet uit mijn lood geslagen. Ik ben hoopvol dat ik buiten vervolging word gesteld. En als ze met dit dossier toch naar assisen gaan, dan triomfeer ik met glans.”

“Onbegrijpe­lijk”, blijft het oordeel van de speurders die destijds het onderzoek mee uitvoerden. “Waarom verschijnt die man niet voor een rechtbank? Deze zaak stinkt. Wij begrijpen de houding van het parket-generaal niet. Er is tenslotte een jonge vrouw vermoord.”

Dertien jaar na de moord en zes jaar na het afsluiten van het onderzoek lijkt de normale wettelijke termijn waarbinnen een zaak, na het afsluiten van het onderzoek, voor de rechter moet worden gebracht, bovendien flink overschred­en.

 ?? FOTO TON WIGGENRAAD ?? 2008: brand en moord in het huis van Wim Beckmann.
FOTO TON WIGGENRAAD 2008: brand en moord in het huis van Wim Beckmann.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Samira Bekkar.
FOTO RR Slachtoffe­r Samira Bekkar.
 ?? FOTO IMA ?? Wim Beckmann.
FOTO IMA Wim Beckmann.
 ?? FOTO RR ?? Wim Beckmann (rechts) verlaat samen met zijn advocaat Walter Damen het gerechtsge­bouw.
FOTO RR Wim Beckmann (rechts) verlaat samen met zijn advocaat Walter Damen het gerechtsge­bouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium