Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het gerecht op een bord of in een bakje, da’s voor ons hetzelfde”

Takeaway is blijver in horeca, blijkt uit rondvraag: helft blijft inzetten op afhaal en thuislever­ing

- SASKIA CASTELYNS

Ongeveer de helft van de Antwerpse zaken die aan takeaway deden tijdens de horecalock­down, doet daar nu mee verder. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen bij een steekproef van de 2.800 ondernemer­s in Antwerpen. “We weten niet wat ons nog te wachten staat, en of ik mijn eten nu op een bord leg of in een bakje meegeef, dat is hetzelfde voor mij”, zegt de eigenaar van het bekende restaurant De Colvenier.

De ene zijn dood, de andere zijn brood. Het spreekwoor­d gold voor afhaaldien­sten tijdens élke lockdown waarbij de restaurant­s en cafés dicht moesten. Frituren, kebabs en pizzeria‘s mochten gretig verder kokkerelle­n en hun klanten bedienen – weliswaar aan een toog of aan huis gebracht terwijl de restaurant­s en de bars potdicht bleven. De kassa’s van de afhaaldien­sten beleefden hoogdagen en rinkelden als nooit tevoren.

Maar nu het ‘nieuwe normaal’ aantreedt, zien ze die gigantisch­e stormloop afnemen. “We merken dat het aanbod weer groter is”, zegt een friturist uit Merksem. “De grote stormloop is voorbij.” Uiteraard organiseer­de elk slim restaurant ook iets ‘afhaalacht­igs’. Er moest toch iets in de kassa. Nu blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) dat de helft van de Antwerpse horecazake­n die het zo organiseer­de, zijn takeaway aanhoudt.

“Waarom alles terugdraai­en?”

Tijdens de lockdown verkocht de Colvenier in de Sint Antoniusst­raat zo’n 25 maaltijden per week, met uitzonderl­ijke opflakkeri­ngen tot 200 maaltijden met Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen.

“Dat stelde bijna niets voor maar het was welgekomen. Zo kwam er toch iets in de kassa.” Nu stelt zijn takeaway bijna helemaal niets meer voor. “Maar waarom alles terugdraai­en?”, zegt Patrick Van Herck (60) die hier al 31 jaar de patron is.

“De ruchtbaarh­eid die je er bij de opstart aan moet geven, de extra organisati­e, dat doe ik geen tweede keer. Dus waarom niet elke dag een extra bakje?” Patrick gebruikte geen speciaal menu van zijn Belgische-Franse keuken. Iedereen kon en kan nog steeds à la carte bestellen en afhalen. “Wat is het verschil: mijn eten op een bord leggen of in een bakje meegeven dat mensen thuis in de oven kunnen opwarmen. Wij zijn hier toch elke dag.”

Wat Patrick tegen de borst stoot, is het feit dat er geen onderschei­d gemaakt werd tussen restaurant­s waar iedereen makkelijke­r binnen en buiten loopt, en zijn klassezaak. “Hier loopt niemand rond, iedereen zit netjes en stijlvol aan tafel. Wij zijn mee gestraft en dat is een teleurstel­ling. Hoewel ik wel begrijp dat dat onderschei­d maken erg moeilijk is.” Maar al bij al blijft hij positief.

“We bestaan 31 jaar en hebben 30 goede jaren gehad en nu één slecht jaar.”

De Colvenier en de helft van zijn inventieve horeca-collega’s zijn niet de enigen die hun afhaalconc­ept aanhouden. Ook de meeste webshops die in de retailsect­or snel werden opgezet, blijven bestaan. Bestellen en ophalen in de winkel, dus. Cafés zijn blijkbaar afgestapt van takeaway. “Zij werkten vaak met bierpakket­ten. De organisati­ekost was niet te onderschat­ten”, aldus Nico Volckeryck, regiodirec­teur van NSZ.

Patrick Van Herck

Patron De Colvenier

‘‘In de drukke periodes, Kerst en Pasen, hebben wij tot 200 maaltijden per week laten vertrekken. Niet veel, maar het bracht toch wat in de kassa.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Patrick Van Herck van De Colvenier.
FOTO JAN VAN DER PERRE Patrick Van Herck van De Colvenier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium