Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veilige fietspaden Putsesteen­weg maar nog niet meteen

-

Er komen veilige fietspaden en oversteekp­laatsen langs de Putsesteen­weg, tot aan Kapellen. Ook een gescheiden riolerings­stelsel wordt voorzien. Het definitiev­e ontwerppla­n is rond.

Vijftien jaar geleden begonnen de eerste gesprekken over dit project en nu wordt een belangrijk­e stap gezet. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Kalmthout zijn klaar om 3,3 km nieuw fietspad aan te leggen. Het fietspad begint vanaf het kruispunt met de Korte Heuvelstra­at en loopt tot de gemeentegr­ens met Kapellen aan het kruispunt met de Canadezenl­aan.

“De weg maakt deel uit van het bovenlokaa­l fietsroute­netwerk, maar kan die rol niet waarmaken, omdat fietsinfra­structuur ontbreekt. Binnen de bebouwde kom ligt een strook van ongeveer een meter langs beide zijden, maar daarbuiten zijn er géén fietspaden. Dit project werkt dit tekort weg. Er komen ook veiliger kruispunte­n en oversteekp­laatsen”, klinkt het bij het AWV.

Fase een begint aan de Korte Heuvelstra­at en loopt tot het einde van de bebouwde kom. Daar wordt de rijweg vernieuwd. Er komt ook een overrijdba­re middenberm. Tussen de nieuwe fietspaden en de rijweg komt een groene tussenberm met een haag.

Het tweede deelprojec­t begint aan de bebouwde kom en loopt tot aan de toegangspo­ort van het Grenspark. Buiten de bebouwde kom komt er een fietspad achter de bestaande grachten. Tot aan de Kinderwelz­ijnstraat blijven de open grachten behouden. Aan de zijde van het natuurgebi­ed is er tussen de Kinderwelz­ijnstraat en de Heibloemla­an momenteel geen gracht. Daar komt een wadi tussen fietspad en rijweg.

Het derde deel begint aan de Heibloemla­an en loopt tot aan de Canadezenl­aan. Tussen Heibloemla­an en de Max Temmermanl­aan komt er een breed fietspad en apart wandelpad. Tussen Max Temmermanl­aan en Canadezenl­aan komt een wadi aan de zijde van het natuurgebi­ed en een open gracht aan de zijde van de woningen, met daarachter het fietspad. Voor het hele project zullen voortuinst­roken worden onteigend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium