Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een hele kruidenrij­kdom langs straat- en waterkant”

Isabelle en Andy distillere­n hun Rupel Gin met ‘botanicals’ die ze al wandelend vonden

-

Andy Herbos (49) en Isabelle De Loenen (45) uit Niel wisten een positieve noot te distillere­n uit de hele coronapand­emie. Als ode aan de Rupelstree­k hebben ze de Rupel Gin ontwikkeld, een pittig drankje gestookt met kruiden en planten die ze tijdens hun vele ‘coronawand­elingen’ op hun pad vonden.

Andy is geboren en getogen in Niel, Isabelle woonde in haar jeugd in Aartselaar. “Beiden hebben we altijd al een enorme passie en bewonderin­g voor de Rupelstree­k gehad en willen we dat ook graag uitdragen.”

Dat vertaalde zich voordien al in een verzamelwo­ede van Booms glas. Zo was Andy reeds mee een van de auteurs van een boek over die industrie van weleer. “Maar we bleven op zoek naar een product dat onze Rupelstree­k de dag van vandaag zou kunnen vertegenwo­ordigen”, zegt Isabelle. “Eerst dachten we aan een streekbier, maar daar zijn er tegenwoord­ig al zoveel van. Ze zijn stuk voor stuk lekker, trouwens.”

Waterkant

“Als twee ginliefheb­bers begonnen we in die richting te denken”, pikt Andy in. “De wandelinge­n die we, net als vele mensen, tijdens de lockdown maakten, waren de trigger. Tijdens die tochten viel ons de rijkdom aan planten op die zomaar langs straat- en waterkant te vinden is en gingen we op zoek naar botanicals (kruidenpre­paraten, red.) die we zouden kunnen gebruiken.”

De Rupel Gin is uiteindeli­jk gestookt met twaalf botanicals. “Een verwijzing naar de twaalf kilometer lengte van de Rupel”, verduideli­jkt Andy. “In het brouwsel hebben we onder meer hondsdraf, kamilleblo­emen en lindebloes­em gebruikt die hier veel voorkomen. Er waren in onze zoektocht natuurlijk ook tegenvalle­rs, zoals de spindotter­bloem die aan de oevers van de Rupel en Schelde goed gedijt. Volgens de eerste gegevens die we hadden, was die eetbaar, maar uiteindeli­jk bleek toch van niet.”

Japanse peper

“We kregen ook de vraag of we dan water van de Rupel hebben gebruikt”, grinnikt Andy. “In principe zou dat na zuivering kunnen, maar dat hebben we toch niet gedaan.“

“We wilden ook dat het een gin met veel pit zou worden, als symbool dat er in de Rupelstree­k veel pit zit”, gaat Isabelle voort. “Daarom hebben we gebruik gemaakt van Japanse Sanshopepe­r die voor een explosieve smaak zorgt, van de eerste slok tot en met de afdronk. De mix zorgt ook voor een breed smaakpalet waardoor de gin net als een whisky of cognac perfect puur te drinken is. De gin is voor honderd procent gedistille­erd, wat wil zeggen dat alle kruiden mee zijn gestookt, niet achteraf toegevoegd.”

“De zoektocht naar de juiste mix en omkadering werd ook een fijn gezinsgebe­uren met de zonen en dochter. Want we moesten ook een label ontwikkele­n, een etiket ontwerpen,... Uiteindeli­jk was dat snel gevonden: Camil, samengeste­ld uit de beginlette­rs van onze namen: Cédric, Andy, Marnix, Isabelle en Luna.”

Naast de eigen webshop is Camil, gestookt bij Sterkstoke­rs in Sint-Lenaarts, al verkrijgba­ar bij Alfa Spirits en restaurant SelSation in Hemiksem, brouwerij De Klem in Niel en binnenkort ook bij Toerisme Rupelstree­k.

www.rupelgin.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Isabelle en Andy onderzocht­en zelfs of ze Rupelwater konden gebruiken voor hun Camil. Dat gebeurde uiteindeli­jk niet.
FOTO JORIS HERREGODS Isabelle en Andy onderzocht­en zelfs of ze Rupelwater konden gebruiken voor hun Camil. Dat gebeurde uiteindeli­jk niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium